Ziua Internationala a Migrantilor

De Ziua Internationala a Migrantilor, Biroul UE al Crucii Rosii solicita Uniunii Europene (UE) si statelor sale membre sa limiteze utilizarea detentiei, ca masura in implementarea politicilor de migratie.
Instrumentele legislative propuse recent in cadrul noului Pact privind Migratia si Azilul risca sa extinda in continuare detentia in cazul migratiei. Acest lucru trece cu vederea impactul sau negativ pe termen lung asupra sanatatii mintale si a bunastarii oamenilor. De asemenea, preocuparile de sanatate publica declansate de pandemia COVID-19 au fost, de asemenea, folosite ca scuza pentru retinerea migrantilor. In acest context, reiteram faptul ca libertatea ar trebui sa fie prioritara. Daca exista motive pentru restrictionarea libertatii, ar trebui luate in considerare mai intai alte alternative la detentie.


Cu noul Pact privind migratia si azilul, ne temem ca statele membre vor recurge din ce in ce mai mult la retinerea migrantilor. Arestarea imigrantilor ar trebui prevazuta ca o ultima solutie.


In calitate de furnizori de servicii umanitare in contextul retinerii  imigrantilor, Societatile Nationale de Cruce Rosie din UE sunt martore in mod regulat la impactul negativ asupra bunastarii si perspectivelor de integrare ale migrantilor. Pornind de la experienta  Miscarii Internationale a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, solicitam ca detentia sa nu fie folosita ca instrument de gestionare a migratiei neregulate. Daca exista motive pentru privarea migrantilor de libertate, promovam dezvoltarea si implementarea alternativelor la detentie.
Alternativele la detentie nu trebuie sa fie alte forme de detentie. Acestea ar trebui sa fie proportionale, necesare, mai putin restrictive si sa permita migrantilor sa traiasca in comunitate. Desi multe state membre au alternative la detentie, ele nu sunt adesea aplicate in practica. Acest lucru are un impact serios asupra migrantilor din UE, in special atunci cand acestia au fost deja vulnerabili din cauza calatoriilor nesigure.


Intrucat UE defineste viitoarele prioritati ale politicilor sale de azil si migratie, facem apel la factorii de decizie pentru a se asigura ca migratia este gestionata intr-un mod uman. Efectele negative si de lunga durata ale detentiei asupra sanatatii fizice si mentale a migrantilor nu trebuie subestimate. Chiar si perioadele relativ scurte de detentie pot avea consecinte negative asupra migrantilor, in special a copiilor si a altor grupuri vulnerabile. De asemenea, atunci cand migrantii sunt privati de libertate pe baza a ceea ce ei percep ca motive arbitrare, acest lucru declanseaza adesea neincredere fata de autoritati si sistemele de gestionare a migratiei. La randul sau, aceasta reduce respectarea proceselor de imigrare si solutionare a cazurilor.

Solicitam UE si statelor membre sa se asigure ca copiii si alti migranti vulnerabili nu sunt niciodata retinuti.
#InternationalMigrantsDay

Detention 2

Ultimele stiri