Ziua Dreptului Internațional Umanitar în România: 70 de ani de la ratificarea Convențiilor de la Geneva de către România

În această zi, în anul 1954, Guvernul României (Republica Populară Română) a ratificat Convenția de la Geneva pentru îmbunătățirea sorții răniților și bolnavilor din forțele armate în campanie, redactată în 1949. Cu această ocazie, statul român și-a asumat obligația de a face cunoscute prevederile acestor documente internaționale care alcătuiesc Dreptul Internațional Umanitar și care consacră drepturile militarilor răniți, prizonierilor și populației civile pe timp de conflict armat.

Pentru a marca acest eveniment de însemnătate aparte pentru România, reprezentanții Crucii Roșii Române, ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC) și ai Federației Internaționale a Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au participat la masa rotundă Importanța dreptului internațional umanitar în actualul mediu internațional de securitate. Organizată de Centrul de Drept Internațional Umanitar din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, întâlnirea a pus accentul pe tot mai desele încălcări ale principiilor dreptului internațional umanitar, dar și pe colaborarea fructuoasă a ICRC cu autoritățile române.

În aceste timpuri tumultoase, Crucea Roșie, prin mandatul său, lucrează neobosit pentru a asigura asistență și protecție pentru victimele conflictelor și violențelor. Eforturile noastre nu ar fi posibile fără sprijinul și cooperarea instituțiilor academice, cum ar fi aceasta unde ne aflăm astăzi și fără angajamentul dvs. Educația în domeniul dreptului internațional umanitar este vitală pentru formarea unei conștiințe globale despre consecințele conflictelor și pentru promovarea unei culturi de pace și respect mutual”, a declarat Adrian Halpert, directorul general al Crucii Roșii Române.

România este o gazdă primitoare și generoasă pentru Comitetul Internațional al Crucii Roșii. De asemenea, România s-a dovedit a fi un aliat puternic, unul care înțelege semnificația dreptului umanitar internațional, dupa cum dovedește chiar organizarea acestui eveniment astăzi. Cu apreciere pentru recenta revizuire a Codului penal, protejând în continuare emblema Crucii Roșii în România, pentru formalizarea relației noastre și pentru cooperarea cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, ce devine tot mai puternică, dorim să salutăm rolul de lider al României în ceea ce privește dreptul internațional umanitar și chestiunile umanitare. ICRC va continua să colaboreze cu Guvernul României pentru o mai bună respectare a dreptului internațional umanitar și pentru protecția persoanelor afectate de conflicte armate”, a declarat Ioana Panaite, reprezentantul ICRC în România, în numele doamnei Denise Duran, șefa delegației regionale a ICRC la Varșovia.

La evenimentul găzduit de Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, domnul Andrea Bettella, delegat regional al ICRC pentru relația cu Forțele Armate, a vorbit despre oportunitățile și obligațiile în relațiile de sprijin și în pregătirea responsabilității față de persoanele protejate. Totodată, Maria-Luiza Mihoci, directorul Departamentului Juridic din cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie din România, a subliniat importanța protejării emblemei de Cruce Roșie de utilizările abuzive.

În 2024 marcăm cea de-a 75-a aniversare a Convențiilor de la Geneva în forma lor finală, redactată în 1949. Convențiile de la Geneva sunt tratate internaționale universal ratificate, semnate și ratificate de 196 de state.
Conform dispozițiilor acceptate de statele semnatare, în caz de conflict armat părțile implicate trebuie să respecte anumite reguli de război:

Civilii trebuie protejați. Este ilegal ca civilii să fie transformați în ținte, la fel și locuințele lor, spitalele și școlile.
Bolnavii și răniții trebuie tratați. Indiferent de tabăra în care se află, persoanele bolnave sau rănite trebuie să beneficieze de îngrijire medicală, fără discriminare.
Protecție pentru deținuți. Persoanele deținute ca urmare a conflictelor armate beneficiază de protecție specială împotriva oricărei forme de violență fizică și intimidare.
Demnitate pentru decedați. Persoanele care mor în timpul confruntărilor armate trebuie să fie tratate cu demnitate. Acest lucru înseamnă că părțile implicate se obligă să faciliteze întoarcerea celor decedați în sânul familiilor lor.
Personalul sanitar și cel umanitar nu pot deveni o țintă. Persoanelor implicate în tratarea bolnavilor și în alinarea suferinței răniților trebuie să fie protejate în timpul desfășurării conflictelor.

Ziua Dreptului Internațional Umanitar în România a fost stabilită prin Legea nr. 177/2013, la propunerea Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar, și este marcată în fiecare an, începând cu 2014, prin diferite acțiuni cultural-educative și științifice.

Ultimele stiri