Tot mai multi copii isi castiga „Dreptul la toalete” cu ajutorul campaniei „Domestos sustine igiena in scoli”

Zeci de mii de elevi din Romania au beneficiat in ultimii ani de conditii de igiena mai bune in unitatile in care invata, datorita programului „Domestos sustine igiena in scoli”, initiat de Domestos si Crucea Rosie Romana. Campania a ajuns la cea de-a sasea etapa, in cadrul careia a fost selectata o noua unitate scolara pentru a i se construi un grup sanitar, astfel incat copiii sa aiba acces la conditii igienice demne de secolul in care traim, in toalete dotate corespunzator normelor sanitare. In acelasi timp, alte 25 de unitati de invatamant vor primi produse de igiena indispensabile.
Gradinita cu program normal Nr. 1, din sat Slobozia Blaneasa, Comuna Negrilesti, judetul Galati, a fost selectata de Crucea Rosie Romana pentru a beneficia de reconstructia totala a toaletei, aflata in prezent in curte, intr-o stare avansata de degradare. Colectivul actual numara 20 de prescolari, insa dezvoltarea localitatii face ca acesta sa fie in continua crestere. Cele 25 de unitati de invatamant selectate in aceasta etapa, care vor primi produse de igiena pentru mentinerea curateniei si igienizarii toaletelor, sunt din judetele Alba, Arad, Brasov, Bistrita-Nasaud, Braila, Buzau, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Iasi, Mures, Olt, Prahova, Timis, Valcea, Vaslui.
„Sustinem in continuare cu ardoare igiena in scoli, pe care o consideram esentiala in orice situatie si absolut vitala  in contextul pandemiei pe care o traim. Orice copil merita sa aiba acces la toalete decente la scoala sau gradinita,  pe care sa le foloseasca fara teama si fara riscul de a se imbolnavi. Faptul ca Romania este deficitara la capitolul igiena si departe de normalitatea la care tanjim, ne motiveaza sa fim perseverenti si sa luptam alaturi de partenerii nostri pentru siguranta celor mici. Fiecare toaleta moderna si curata este o realizare de care ne bucuram si un pas catre un viitor sigur pentru elevii din tara noastra”, a declarat Camelia Pop, Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.
„Nicio unitate de invatamant nu ar trebui sa se afle in imposibilitatea de a asigura copiilor conditiile minime necesare unei dezvoltari sanatoase, iar lipsa toaletelor igienice in scoli si gradinite este un semnal de alarma care ar trebui sa ne uneasca pe toti intr-un demers comun, pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normalitatii”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Rosii Romane, partener principal in campanie.
Igiena nu este un lux, ci un drept elementar
Atunci cand vine vorba de banalul mers la toaleta, in Romania mii de copii sunt nevoiti sa faca fata zi de zi conditiilor precare de igiena pe care le ofera grupurile sanitare din unitatile lor de invatamant, care uneori nu au nici macar autorizatie sanitara sau surse de apa adecvate, lucru mai mult decat ingrijorator. Toaletele sunt deteriorate, neigienizate, iar in unele situatii nici macar nu se afla in interiorul unitatii scolare, ci in curte, unde accesul celor mici este dificil si nesigur, ba chiar periculos, in caz de conditii meteo nefavorabile.
Nevoia imperioasa de acces la conditii de igiena optime a dus la lansarea in 2015 a campaniei „Domestos sustine igiena in scoli”. In cadrul ei, peste 70,000 de elevi au beneficiat deja de conditii mai bune de igiena in scoli, Domestos donand peste 180,000 de euro pentru construirea de grupuri sanitare, acolo unde erau improvizate in curte, pentru renovarea lor, daca erau degradate, uzate si nemodernizate, dar si pentru produse de igienizare, curatenie si dezinfectare.
Si tu poti ajuta. Preia initiativa!
Domestos lupta pentru dreptul la toalete decente al copiilor, cu sprijinul Crucii Rosii Romane, insa fiecare dintre noi se poate alatura acestei misiuni. Cei care cunosc o scoala care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curatenie si igienizare, o pot inscrie pe site-ul https://www.domestos.com/ro/dreptul-la-toalete.html, pentru ca cei mici sa nu fie nevoiti sa suporte frigul, mizeria sau teama atunci cand au nevoie sa foloseasca toaleta scolii sau gradinitei lor.


Astfel, cei care doresc sa contribuie la aceasta cauza o pot face printr-o donatie pe www.crucearosie.ro. Persoanele fizice si juridice dispuse sa se implice in campanie, astfel incat sa nu mai existe nicio unitate de invatamant cu toalete in curte si conditii precare de igiena, pot face donatii direct pe www.crucearosie.ro sau in contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agentia Piata Romana. Toate fondurile sunt gestionate de catre Crucea Rosie Romana, la fel ca si coordonarea procesului de selectie a scolilor si de implementare a lucrarilor. Trimestrial, se stabileste o noua institutie de invatamant beneficiara a proiectului dintre cele care s-au inscris pe site si respecta conditiile de eligibilitate.WhatsApp Image 2021 06 18 at 11.13.271WhatsApp Image 2021 06 18 at 11.13.26

Ultimele stiri