Adio, Elena Nichita Zeleniuc!

Cu profundă întristare am aflat de trecerea la cele veșnice a doamnei Elena Nichita Zeleniuc, un om de o aleasă noblețe sufletească care din prea multă dragoste de oameni a îmbrăcat haina de soră de Cruce Roșie și a plecat să îngrijească răniții unui război situat la mii de kilometrii distanță de țara sa, Războiul din Coreea în anul 1951. Pentru sacrificiul său în timpul războiului din Coreea, Elena Nichita Zeleniuc a fost decorată în anul 1963 cu „Florence Nightingale“, cea mai înalta distincție a Comitetului Internațional al Crucii Roșii de la Geneva.

Povestea de viață a doamnei Elena Nichita Zeleniuc va râmâne în istoria Crucii Roșii Române. Când era copil, Elena Zeleniuc a simţit suferinţele aduse de cel de-Al Doilea Război Mondial. Locuia aproape de front și a văzut mulți răniți. A ştiut de la început ce-o să fie atunci când se va face mare – soră medicală: “Nu voiam să mai las oamenii să moară”. La 16 ani a venit în Bucureşti şi prima şcoală de ajutor sanitar a absolvit-o chiar la Crucea Roşie Română. Doi ani mai târziu a plecat în Coreea unde a fost şi rănită: “Mi-a intrat o schijă în picior, nu i-am dat importanţă, prea era jale şi chin în jur. Când m-a văzut doctorul, deja se infectase până la os. M-a băgat în operaţie şi m-a salvat de la amputare”. S-a întors în țară și a rămas alături de Crucea Roșie și de oamenii aflați în suferință.

Ne despărțim astăzi de doamna Elena Nichita Zeleniuc cu povestea rostită chiar de ea, într-un material video de colecție.


https://www.facebook.com/crucearosieromana/videos/565507144423087


Sincere condoleanțe familiei îndoliate.
Drum lin către Cer, Elena Nichita Zeleniuc!

Ultimele stiri