Omagiu pentru eroina Viorica Agarici

Astazi, 3 iulie, filiala de Cruce Rosie Neamt a omagiat pe eroina Vorica Agarici, presedinte al Filialei de Cruce Rosie Roman. Aceasta, in ziua de 3 iulie 1941, a infruntat organele militare si a oferit sprijin si alinare la sute de cetateni romani, evrei din Iasi, deportati spre lagarul de la Calarasi aflati in asa numitul “tren al mortii”.

Martorii au povestit ca Viorica Agarici  s-a dus in fata trenului ale carui vagoane erau pline de cadavre si de muribunzi si a spus ca trenul va pleca asa din gara doar cu pretul vietii ei. In urma demersurilor curajoase ale Vioricai Agarici, intermediate si de Regina Mama Elena care se afla in acel moment in vizita la spitalele militare din garnizoana Roman evreilor inchisi in vagoane li s-a permis aprovizionarea cu alimente si imbracaminte, separarea celor vii de cei morti. Astfel, dupa transportarea si ingroparea mortilor la cimitirul evreiesc din oras, supravietuitorii au beneficiat de asistenta medicala din partea unor medici militari romani, comunitatea evreiasca din orasul Roman aducand alimente si imbracaminte.

Langa bustul eroinei Crucii Rosii Romane din gara Roman, reprezentantii organizatiei, reprezentanti ai autoritatii locale si voluntari au  desfasurat mai multe activitati. Cu acest prilej, dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane a transmis mesajul Majestatii Sale Margareta, presedintele Crucii Rosii Romane:

“Al Doilea Razboi Mondial a adus Romaniei cele mai mari incercari ale secolului al XX-lea, atat prin sfaramarea trupului tarii, cat si prin subjugarea ei politica, economica si morala. Incercarile au fost mari, iar suferinta celor luati in prizonierat si supusi unui intreg proces de teroare si exterminare este prea putin cunoscuta. Astazi, se implinesc 77 de ani de cand Viorica Agarici, fost Presedinte al filialei Roman a Crucii Rosii Romane, a avut curajul de a infrunta armata nazista si a deschis vagoanele din „trenul mortii”, in gara Roman, in care se aflau evreii dusi spre exterminare, impartindu-le apa celor deshidratati. Fermitatea, cinstea si delicatetea ei au rol de model in societatea romaneasca. Felicit Consiliul Judetean Neamt precum si filiala Crucii Rosii Neamt pentru initiativa de a organiza un eveniment dedicat comemorarii eroinei Viorica Agarici.”

 

Mesaj MSthumbnail 6IMG 20180703 956561 ag

Ultimele stiri