Sub sloganul “Fii un erou de prim ajutor la scoala si in comunitatea ta”, Ziua Mondiala de Prim Ajutor din acest an plaseaza copiii in centrul atentiei. Educarea copiilor in domeniul primului ajutor este esentiala pentru pregatirea unei generatii viitoare mai informata si mai activa atat pentru propria protectie cat si pentru protectia oamenilor din jurul lor. Scopul acestui demers este ca toti copiii sa poata evita pericolele in viata de zi cu zi si sa stie cum sa actioneze intr-o urgenta.
Cunostintele de acordare a primului ajutor ar trebui sa fie accesibile tuturor, ca un act umanitar abslout necesar, care abiliteaza oamenii sa salveze vieti si ajuta la recuperarea dupa o boala brusca sau un accident. A avea abilitati de prim ajutor sporeste capacitatea unei persoane de a lua masuri rapide pentru a reduce sau stabiliza leziunile grave si pentru a imbunatati sansele de supravietuire ale unei victime. Ziua Mondiala a Primului Ajutor este o oportunitate de promovare si constientizare a importantei pe care pregatirea in acordarea primului ajutor o are pentru publicul larg. Ziua Mondiala de Prim Ajutor recunoaste, de asemenea, rolul important pe care il au la nivel mondial Societatile Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie in furnizarea de formare in domeniul acordarii primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacitatii oamenilor de a raspunde in situatii de accident sau boala.
„Primului ajutor la scoala este esential iar copiii pot fi in acest caz furnizori foarte importanti. De asemenea, ei sunt cei care beneficiaza cel mai des de prim ajutor in caz de urgenta. Insusirea abilitatilor de salvare de catre copii poate ajuta la construirea unei generatii viitoare mai pregatite in caz de urgenta”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane.
Oricine poate invata sa acorde primul ajutor si poate salva vieti. Abilitatile de acordare a primului ajutor permit copiilor sa devina mai receptivi si sa aiba o reactie mai buna in situatii de urgenta, ii invata cum sa-si pastreze calmul in caz de urgenta precum si bunatatea si dorinta de a-i ajuta pe ceilalti. In plus, copiii asimileaza informatii in primii ani de viata mai repede decat in orice alta perioada a vietii. Dobandirea de cunostinte in acordarea primului ajutor de catre copii la o varsta timpurie, va contribui la construirea bazei de cunostinte pentru deprinderi de prim ajutor pe care si le pot aminti pe tot parcursul vietii.
Crucea Rosie Romana educa si furnizeaza cursuri de prim ajutor de 145 de ani fara intrerupere. Cursurile de prim ajutor desfasurate de Crucea Rosie Romana au acoperire nationala si certificare europeana. In anul, 2020, un an in care cursurile s-au desfasurat in cea mai mare parte in regim online pe fondul pandemiei COVID-19, organizatia a instruit peste 10 000 de persoane in acordarea primului ajutor.
Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Rosie Romana organizeaza cu o traditie de peste 50 de ani, la nivel national, concursul de educatie pentru sanatate si prim ajutor Sanitarii Priceputi. Acest concurs unic in Romania are printre obiective, insusirea de catre elevi a cunostintelor de baza despre prevenirea accidentelor si a deprinderilor practice pentru acordarea corecta a primului ajutor - „efectuarea unor actiuni salvatoare de viata unor persoane care au suferit o accidentare sau imbolnavire acuta, de catre persoane fara pregatire medicala, fara utilizarea unor echipamente specifice acestui scop" (Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii).
Pentru a marca Ziua Mondiala de Prim Ajutor, Crucea Rosie Romana va organiza simulari si demonstratii de prim ajutor pentru copii, precum si demonstratii de prim ajutor realizate chiar de copii, in special elevi care au participat la concursul de educatie pentru sanatate si prim ajutor ”Sanitarii Priceputi”.
Primul ajutor reduce vulnerabilitatile si ajuta la construirea unor comunitati mai puternice.
In fiecare an, in toata lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesita ingrijiri spitalicesti pentru accidente non-mortale. Multi raman cu dizabilitati permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor masuri adecvate imediate si aplicarea tehnicilor corespunzatoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numarul de decese.
***
Fapte si cifre - Conform Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FISCR)
Leziunile reprezinta o mare parte din cauzele deceselor copiilor, in special pentru copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese in fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de rani neintentionate (accidente rutiere, inec si arsuri grave).
Substantele gasite in case si in jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate in otravirea copiilor. Peste 45.000 de copii si adolescenti mor in fiecare an in urma otravirii - adica aproximativ 123 de copii pe zi.
Accidentele rutiere sunt principala cauza de deces in randul copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani. Peste 260.000 de copii si adolescenti mor in fiecare an din cauza unui accident rutier, adica aproximativ 718 copii pe zi.
Luand in considerare siguranta si protectia copiilor, FISCR subliniaza importanta educarii copiilor in acordarea primului ajutor astfel incat sa fie bine pregatiti sa reactioneze, in situatii de urgenta, in mod eficient salvandu-si fie propria viata fie pe a celor din jur.
Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decat adultii deoarece ei au un control redus asupra mediului inconjurator si au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important sa subliniem rolul adultilor care contribuie la salvarea vietii copiilor precum si angajarea in instruirea copiilor astfel incat acestia sa fie mai pregatiti sa actioneze in situatii de urgenta.