Crucea Rosie Romana partener in cadrul proiectului COVINFORM

Proiect de analiza a impactul interventiilor guvernamentale cu privire la pandemia COVID-19 asupra grupurilor vulnerabile

De la izbucnirea sa in Europa, in februarie 2020, pandemia COVID-19 a avut un impact fara precedent asupra tuturor comunitatilor. Grupurile vulnerabile au fost extrem de afectate: chiar si in tarile cu reactii prompte si bine dezvoltate, pandemia si repercusiunile sale pun in pericol bunastarea grupurilor sociale ale caror mijloace de trai erau deja precare.  COVINFORM analizeaza in mod critic interventiile cu privire la pandemia COVID-19 la nivelul guvernelor, ministerelor de sanatate publica, comunitatilor, informatiilor si comunicarii.
In luna noiembrie 2020 au avut loc primele reuniuni ale unui nou proiect de cercetare intitulat  COVINFORM ce are drept obiectiv  analizarea impactului pandemiei COVID-19. Acest proiect se va desfasura pe o durata de trei ani si este finantat de UE.  


COVINFORM urmareste:
•    dezvoltarea de modele de evaluare a riscurilor, bazate pe datele cantitative disponibile la nivel european
•    analizarea surselor documentare atat la nivel national, cat si local, in 15 tari europene
•    efectuarea de cercetari empirice primare in 10 comunitati tinta, strangerea de marturii si analizarea mai multor surse pentru a obtine o imagine completa a efectului interventiilor guvernamentale cu privire la pandemia COVID-19 asupra membrilor comunitatilor tinta
In timpul tuturor activitatilor de cercetare, COVINFORM va lua in considerare natura intersectoriala a vulnerabilitatilor socio-economice si a celor din domeniul sanatatii. „Traim in prezent o criza globala la nivelul sanatatii care ne-a afectat si ne afecteaza in continuare pe toti. In acelasi timp, aceasta criza nu  i-a prejudiciat pe toti in acelasi mod. Am putut observa modul in care sunt intersectate vulnerabilitatile socio-economice si cele din domeniul sanatatii, modul in care anumite grupuri au fost dezavantajate  in comparatie cu altele prin diferitele interventii. In cadrul proiectului COVINFORM, vom analiza impactul reactiilor cu privire la pandemia COVID-19, reactiile asupra grupurilor vulnerabile, din mai multe perspective diferite. Ne ofera posibilitatea de a face diferenta, pentru aceasta criza si pentru cele viitoare.”, a spus Diotima Bertel, coordonatorul proiectului COVINFORM.


Modelele de buna practica vor fi evaluate in comunitatile tinta prin studii de caz care acopera diverse discipline (epidemiologie sociala, economia muncii neremunerate, sociologia migratiei etc.) si care includ populatiile vulnerabile (pacientii infectati cu COVID-19, familiile ce se afla intr-o situatie precara, lucratorii medicali migrati etc). Proiectul va culmina cu dezvoltarea unui portal online si a unui set de instrumente vizuale pentru guverne, ministere si angajati din domeniul sanatatii, precum si pentru cetateni. Acesta va integra date preliminare, modele de evaluare a riscurilor si rezultatele studiilor de caz pentru a pregati politici si orientari fundamentate empiric. Scopul proiectului este de a sprijini factorii de decizie politica cu o abordare bazata pe dovezi in privinta atenuarii efectelor COVID-19, precum si a pandemiilor viitoare, asupra comunitatilor vulnerabile si marginalizate.


Proiectul COVINFORM reuneste 16 parteneri din 11 tari care isi vor integra expertiza intr-o varietate de discipline ca parte a abordarii multidisciplinare a proiectului. Consortiul este format din:
•    Un grup de conducere format din 5 universitati experte in domeniile stiintelor umane, sociale si juridice si cu o puternica experienta si etica si de cercetare.
•    Un grup de gestiune format din 6 specialisti si organizatii de cercetare care reprezinta diferite comunitati (spitale de cercetare, ONG-uri, organizatii de cercetare, servicii medicale de urgenta), oferind o acoperire larga a EMS si a specialistilor in ingrijiri medicale pentru afectiunile acute precum si a lantului politic decizional.
•    Participarea a 4 industrii si IMM-uri din sectoarele medical si de securitate, aducand experienta de inovare si valorificare comerciala.


COVINFORM este unul dintre cele 23 de noi proiecte de cercetare finantate de Comisia Europeana cu un total de 128 milioane euro pentru a aborda pandemia de coronavirus si efectele acesteia.

 

Ultimele stiri