Crucea Rosie Romana implineste 145 de ani de activitate umanitara

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania sarbatoreste, pe 4 iulie, 145 de ani de istorie si activitate umanitara.
In cei 145 de ani de cand Printul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila au fondat Crucea Rosie Romana, zeci de generatii s-au reunit pentru a ajuta si a oferi speranta in caz de urgenta. Acest angajament a fost intotdeauna motorul activitatilor Crucii Rosii Romane. Oameni din diferite categorii sociale se reunesc si astazi sub emblema Crucii Rosii pentru a gasi solutii si a da speranta, astfel incat nimeni sa nu fie singur in perioadele de criza.


In aproape un secol si jumatate, Crucea Rosie Romana a adus alinare si a oferit oamenilor servicii vitale in momentele cele mai dificile: primul si al doilea Razboi Mondial, in timpul epidemiilor de malarie, holera, tifos si tuberculoza,  in timpul foametei, a inundatiilor, a cutremurelor, a frigului extrem sau a pandemiei COVID-19. An de an, fiecare generatie de voluntari s-a adaptat provocarilor si nevoilor carora a trebuit sa le faca fata tara noastra. 6,000 de voluntari, 300 de angajati si 1,500,000 de beneficiari este bilantul la finalul anului 2020.


In aceste vremuri dificile, Crucea Rosie Romana a aratat ca in Romania, ca peste tot in lume, puterea umanitatii este de neoprit.  


Aniversarile sunt momente de retrospectiva, de  reflectie la tot ce am reusit sa realizam de-a lungul anilor. Pentru a marca acest moment istoric, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, va gazdui in data de 1 iulie, in gradina Palatului Elisabeta un eveniment aniversar. Vor participa voluntari, reprezentanti ai corpului diplomatic, ai administratiei prezidentiale, ai institutiilor statului si ai societatii civile, parteneri si prieteni ai Crucii Rosii Romane.  Evenimentul va incepe cu ceremonia de decorare a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania cu Medalia Comemorativa „Centenarul Razboiului pentru Intregirea Neamului” conferita de Presedintele Romaniei, Excelenta Sa domnul Klaus Iohannis. Medalia va fi remisa de catre domnul consilier prezidential Sergiu Nistor.
Cu aceasta ocazie vor lua cuvantul Majestatea Sa Margareta si domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Rosii Romane.


In data de 4 iulie, Crucea Rosie Romana va organiza o expozitie fotografica in fata Spitalului Coltea din Bucuresti, o trecere prin momentele istorice cele mai importante ale organizatiei, coordonata de muzeograful Nicolae Pepene. Ziua se va incheia cu iluminarea Spitalului Coltea, locul unde s-a infiintat Crucea Rosie Romana in urma cu 145 de ani. Pe timpul zilei, in curtea Spitalului Coltea, voluntarii vor desfasura activitati specifice de Cruce Rosie pentru cei mari si cei mici, jocuri si voie buna.


Ziua Crucii Rosii Romane va fi sarbatorita si la Televiziunea Romana, cu un program artistic dedicat voluntarilor si donatorilor implicati in lupta cu pandemia Covid-19. Gala Crucii Rosii va incepe la ora 21.10 pe TVR 1 si va fi prezentata de Ambasadorul organizatiei, Iuliana Tudor.  

In tara, filialele de Cruce Rosie vor sarbatori prin activitati dedicate tinerilor, prin actiuni stradale si ateliere de prim ajutor.


Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru fata de oameni si angajamentul nostru fata de umanitate. Impreuna suntem de neoprit!


Despre Crucea Rosie Romana
Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, infiintata in 1876, este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, impartial si neutru. Organizatia contribuie, prin programele desfasurate, la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica. Crucea Rosie Romana este prezenta la nivel national, cu reprezentante la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale si 463 comisii. 6000 de voluntari se implica activ in activitatile Crucii Rosii Romane.
Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Rosie Romana se bazeaza in actiunile sale.
Semnatarii actului de infiintare al Crucii Rosii Romane la 4 iulie 1876 au fost Printul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei si culturii romane – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea - au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferintelor celor mai vulnerabile persoane.

Ultimele stiri