Crucea Roșie Română a inaugurat Centrul de Promovare a Sănătății din Iași

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roșie Iași și Crucea Roșie Franceză a inaugurat, Centrul de Promovare a Sănătății, un proiect dedicat cetățenilor ucraineni stabiliți temporar în Iași, cât și persoanele vulnerabile din comunitate. Astfel, Cruce Roșie din România rămâne fermă în angajamentul său de a oferi un #viitorsănătos persoanelor cu acces dificil la servicii de sănătate.

La evenimentul de inaugurare au participat: dna. Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române, dl. Marius Dangă, Vicepresedinte al Consiliul Județean Iași, Dna. Câtea Petronela, președintele filialei de Cruce Roșie Iași și dna. Andra Barbarie, director filiala de Cruce Roșie Iași, dna. Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate în Crucea Roșie Română, dl. Murat Yuksel, Manager Proiect Mental Health din partea Crucii Roșii Franceze, dl. colonel Ionuț Grădinaru, Inspector șef  din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială, OMS,  UNHCR, Unicef, precum și beneficiari ucraineni, voluntari și parteneri ai Crucii Roșii Române.

Centrul de Promovare a Sănătății din Iași oferă acces gratuit la servicii de medicină generală și pediatrie, consiliere psihologică și activități psihosociale. La nevoie, beneficiarii Centrului vor fi îndrumați în sistemul medical public și privat din România pentru continuarea investigațiilor, iar Crucea Roșie Română va oferi asistență financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigații medicale suplimentare și medicamente. Se va asigura, de asemenea, transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.

"De la escaladarea conflictului din Ucraina, filiala de Cruce Roșie Iași a fost implicată într-un efort zilnic de susținere a cetățenilor ucraineni care au tranzitat județul nostru sau au ales să locuiască temporar aici. Astăzi, suntem mândri să inaugurăm Centrul de Promovare a Sănătății, care reprezintă o completare esențială a paletei de servicii pe care le oferim acestei categorii de persoane vulnerabile.  În cadrul acestui proiect, ne angajăm să facilităm accesul la sănătate al cetățenilor ucraineni, cât și pentru cei nevoiași din comunitatea locală. Mulțumesc partenerilor noștri, Crucea Roșie Franceză și Societatea Națională de Cruce Roșie din România pentru încrederea pe care ne-o oferă prin înființarea acestui Centru în județul nostru’’, a declarat Andra Barbarie, director filiala de Cruce Roșie Iași.

Centrul de Promovare a Sănătății din Iași este situat pe str. Bulevardul Chimiei nr. 12 și funcționează de luni până vineri de la 08:00 la 17:00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul +40740723359817.

"Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii ucraineni refugiați în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale.Centrul de Promovare a Sănătății din Iași este a patra unitate socio-medicală pe care o deschidem în România. Experiența de până acum ne-a arătat că acesta reprezintă mult mai mult decât o simplă facilitate medicală, el este o punte de solidaritate între oamenii din comunitate care se conectează în dorința comună de a crea un viitor sustenabil pentru sănătatea tuturor’’, a declaratRaluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roșie Română.

Centrul de Promovare a Sănătății  este o componentă esențială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a șase centre de promovare a sănătății, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobile care va parcurge 14 județe din țară pentru a oferi servicii medicale gratuite.

Sprijin medical în 14 județe cu ajutorul Caravanei de Sănătate

În paralel cu Centrele de Promovare a Sănătății, Crucea Roșie Română a lansat în luna iunie a.c. Caravana de Sănătate. Șase cabinete medicale mobile dotate cu echipamente performante vor merge în 14 județe ale țării și vor asigura consultații medicale direct în comunitate, oferind astfel oamenilor șansa de a depista la timp afecțiuni care pun viața în pericol. În funcție de analiza de nevoi din fiecare comunitate, o echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române vor evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin analize medicale de bază și vor oferi consultații de medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală, stomatologie, precum și alte specializări. Până acum, Caravana de Sănătate a poposit în județele Galați, Tulcea, Constanța și Satu Mare unde a oferit consultații medicale pentru 1853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române va ajunge în județele Călărași, Constanța, Tulcea, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Brașov și Cluj.

 

WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.06.022WhatsApp Image 2023 09 28 at 10.05.57IMG 0657IMG 0521IMG 0476IMG 0464IMG 0444IMG 0425

Ultimele stiri