Proiecte incheiate

Mese calde pentru copii defavorizati din Teleorman

„Mese calde pentru copii defavorizati din Teleorman”

Durata proiectului: 17 octombrie - 19 decembrie 2014
Aria de desfasurare: proiect pilot in Judetul Teleorman - Alexandria
Implementare: Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania prin Filiala de Cruce Rosie Teleorman
Finantator: Compania Johnson&Johnson

Context: 
52,2% dintre copiii români prezintă risc de sărăcie și excluziune socială, față de media europeană care este de 28%, conform unui studiu realizat de UNICEF în 2012. Copiii din România suferă de foame sau din lipsa satisfacerii altor nevoi esenţiale existenţei. Sărăcia acută şi lipsa posibilităţilor de a-şi asigura strictul necesar zilnic îi determină pe părinţii din familiie sărace să îşi priveze copiii de hrana atât de necesară şi esenţială în dezvoltarea unui copil.

Judeţul Teleorman face parte din regiunea sudică, una dintre cele mai sărace zone din România.

Proiectul „Mese calde pentru copii defavorizaţi" este o acţiune la nivel european ce se desfăşoară în şase ţări din regiune: România, Croaţia, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, beneficiind de suportul companiei Johnson & Johnson şi al Societatilor Naţionale de Cruce Roşie din ţările enumerate anterior.

 

Obiectivele proiectului: 
Sprijinirea copiilor proveniti din familii defavorizate, cu o situatie foarte precara, care nu-si pot asigura necesarul de hrana zilnica, prin asigurarea unei mese calde 5 zile pe saptamana, pe o perioada de 2 luni.
Stimularea interesului copiilor de a frecventa scoala prin oferirea de servicii sociale de baza

 

Profil beneficiari: copii, cu varste intre 6 si 15 ani, proveniti din familii social-vulnerabile din Alexandria

Beneficiarii proiectului sunt selectati dintr-o unitate de invatamant unde ponderea copiilor proveniti din familii sarace este mare.

 

Criterii selectie copii beneficiari:

Copii proveniti din familii social-vulnerabile:
- familii in care nu se realizeaza venituri, sau se realizeaza venituri mici, care sa nu depaseasca 100 lei pe membru de familie pe luna;
- familii monoparentale care se incadreaza in aceeasi categorie de venituri specificate mai sus;

Pe parcursul proiectului, copiii beneficiari trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa frecventeze scoala si sa nu acumuleze absente nemotivate
- sa aiba o situatie scolara buna si/sau sa manifeste interes pentru imbunatatirea acesteia
Selectia copiilor care beneficiaza de mesele calde oferite in cadrul acestui proiect s-a realizat de catre Filiala de Cruce Rosie Alexandria impreuna cu unitatea de invatamant partenera, care a furnizat date privind situatia copiilor care se incadreaza in criteriile de eligibilitate. DGASPC impreuna SPLAS Alexandria au validat, la randul lor, datele privind situatia familiala a copiilor selectati.

Dupa finalizarea procesului de selectare a copiilor, Filiala Crucea Rosie Alexandria a incheiat un acord cu familiile acestora, prin care parintii sau tutorele si-au dau acordul privind participarea copilului/copiilor la proiect, odata cu angajamentul de a sustine copilul sa respecte programul si conditiile prevazute de proiect.

Implementarea proiectului se realizeaza in stransa legatura cu scoala partenera, respectiv cu institutorii si profesorii diriginti care au in clasele lor elevi beneficiari in proiect, in vederea monitorizarii atente a beneficiarilor astfel incat sa se asigure ca, pe tot parcursul desfasurarii proiectului, copiii indeplinesc conditiile impuse in proiect.

Mancarea este asigurata de o firma autorizata in domeniu, care respecta toate normele si cerintele, in ceea ce priveste gramajul, continutul, calitatea meniului zilnic si livrarea meselor la locatia stabilita.

Mesele sunt servite zilnic, in incinta scolii, dupa terminarea orelor de curs.

 

Beneficiarii directi: 
Un numar de 65 de elevi, proveniti din familii defavorizate din orasul Alexandria, cu accent pe scolarii din ciclul primar, clasele a I - IV

 

Beneficiarii indirecti:

  • Comunitatea locala;
  • Reteaua de proximitate a beneficiarilor directi

 

Rezultate asteptate:

  • Ameliorarea situatiei sociale a copiilor si prevenirea abandonului scolar prin serviciile sociale oferite
  • Constientizarea nevoilor comunitatii in randul stakeholder-ilor din Alexandria
  • Consolidarea comunitatii
  • Crearea unui model de proiect sustenabil ce poate fi adoptat si replicat de catre orice comunitate locala

 

Implicarea comunitatii:
Oricine doreşte să ajute, se poate implica în cadrul campaniei „Mese calde pentru copii defavorizaţi", oferind o donaţie de 2 euro la numărul de SMS 8863 (valabil în orice reţea).

 

 

Aplicatia de Prim Ajutor

Aplicatia Prim Ajutor ofera gratuit sfaturi simple, usor de pus in aplicare de catre orice persoana, indiferent de varsta sau de competente