Apel Somalia

Crucea Rosie Romana lanseaza un apel umanitar in sprijinul persoanelor afectate de seceta severa din Somalia. Sumele colectate vor fi donate spre a fi utilizate de către Semiluna Rosie Somaleza pentru acordarea ajutorului de primă necesitate, achizitionarea de apa potabila, alimente şi produse sanitare, precum şi pentru oferirea de asistenţă medicală şi suport psihologic populaţiei afectate.

Crucea Rosie Romana lanseaza un apel umanitar in sprijinul persoanelor afectate de seceta severa din Somalia. Sumele colectate vor fi donate spre a fi utilizate de catre Semiluna Rosie Somaleza pentru acordarea ajutorului de prima necesitate, achizitionarea de apa potabila, alimente si produse sanitare, precum si pentru oferirea de asistenta medicala si suport psihologic populatiei afectate.

Somalia este o tara predispusa la secete recurente din cauza lipsei ploilor si efectelor schimbarilor climatice. In teritoriile Somaliland si Puntland, populatia depinde in mare masura de activitatile agricole si cresterea animalelor, care au fost sever afectate de seceta, reducand astfel accesul la hrana si avand un puternic impact negativ asupra starii de sanatate.

Exista, in prezent, peste 363 000 de copii care sufera de malnutritie acuta si necesita tratament urgent, iar 71 000 sunt la nivel de malnutritie severa, riscul de deces fiind iminent in cazul in care nu primesc tratament de specialitate.

O stare de urgenta a fost declarata in cateva regiuni ale Puntland-ului pe 5 februarie 2016, din cauza faptului ca seceta severa a afectat multe teritorii din aceasta regiune, mijloacele de trai fiind distruse si foarte multi oameni aflandu-se in pragul foametei. Multe regiuni in Puntland si Somaliland, incluzand Bari, Karkaar, Sanaag si Sool se confrunta cu seceta severa inca din anul 2015.

Acest dezastru natural a creat multe dificultati oamenilor in accesarea surselor de apa potabila. Distanta medie de la comunitati la sursele de apa este de 48 km. Cele mai multe fantani si puturi au secat, fortand comunitatile sa se bazeze pe achizitia de apa potabila pentru consumul uman si pentru ingrijirea animalelor.

In urma evaluarii realizate de Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii alaturi de Semiluna Rosie Somaleza, s-a observat ca accesul la apa potabila pentru comunitatile din Somaliland si Puntland se realizeaza prin comerciantii de apa potabila. Acestia comercializeaza apa potabila in Somaliland la un pret de 6 USD / baril (200 litri), in timp ce in Puntland pretul este stabilit in functie de distanta dintre sursa de apa si comunitati. Astfel, pentru o comunitate apropiata de sursa de apa potabila pretul este de 4 USD/ baril, iar pentru comunitatile indepartate pretul este de 7 USD/baril.

Semiluna Rosie Somaleza, cu sprijinul Crucii Rosii Germane implementeaza o activitate finantata de ECHO (Program al Comisiei Europene - De Protectie Civila si Ajutor Umanitar) in vederea acordarii de sprijin comunitatilor din Maroodijeeh si Awdal, ca raspuns imediat la situatia generata de seceta.

Prin proiectul ECHO, Semiluna Rosie Somaleza reuseste sa ajute aproximativ 28 810 de gospodarii cu apa potabila pentru consum, si sa ofere suport in ceea ce priveste siguranta alimentara. In mod concret, sunt acordate granturi financiare pentru asigurarea de mijloace de trai alternative si pentru interventii medicale destinate regiunilor mentionate.

Semiluna Rosie Somaleza implementeaza diferite proiecte in beneficiul populatiei afectate, precum Programul de Sanatate si Prim Ajutor pentru Comunitate (CBHFA), Programul HIV, Dezvoltarea Structurii de Tineret, Departamentul de Cautari Persoane si Restabilirea Legaturilor Familiale cu trei mari componenente: 1. WATSAN (Program de Potabilizare a Apei si Igiena de Baza), 2. Imbunatatirea mijloacelor de trai si 3. Rezilienta in situatie de seceta si adaptarea la schimbarile climatice. Inca din 2011, Semiluna Rosie Somaleza a accesat Fondul pentru situatii de urgenta in caz de dezastre (DREF), pus la dispozitie de Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, pentru a putea actiona prompt in regiunile Puntland si Somaliland.

Federatia Crucii Rosii si Semilunii Rosii a lansat o operatiune de raspuns imediat in regiunea Somaliei in incercarea de a satisfice nevoile comunitatilor afectate de seceta. Astfel, s-a dorit imbunatatirea mijloacelor de trai si accesului la servicii medicale, nutritie echilibrata, si apa potabila pentru persoanele afectate de seceta din cele 4 regiuni ale Somaliland (Hargeisa, Sahel, Sool si Sanaag), si cele doua regiuni ale Puntland (Bari si Nugal).

Apel Somalia

Aceasta campanie nu mai este activa

Te invitam sa consulti pagina Cauzelor pentru a sustine Crucea Rosie Romana

Impreuna salvam vieti, schimbam mentalitati