0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
 • peste 200.000 de copii romani merg la culcare flamanzi.
 • 52,2% dintre copiii din Romania traiesc in risc de saracie si excluziune sociala.
 • 29% dintre copiii romani sufera de privatiuni materiale severe.
 • sute de mii de copii traiesc in fiecare zi cu senzatia de foame continua si isi ignora stomacul gol in timpul orelor de curs.

COVID-19 a adâncit aceste inegalităţi, iar impactul social, economic şi sanitar al pandemiei se va resimţi mulţi ani de acum înainte. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de implicarea noastră pentru a schimba povestea de viață a acestor copii!

Pentru copiii defavorizati, normalitatea inseamna altceva decat stim noi. Pentru ei, normalitatea inseamna sa se culce flamanzi. Sa invete sau sa citeasca in intuneric. Sa se joace fara jucarii. Sa aiba o altfel de copilarie.

Crucea Rosie Romana a pus bazele a cinci centre de zi – numite centre E.G.A.L. – in cele mai sarace zone din tara: Babadag, Botosani, Craiova, Alexandria si Lupeni.

Centrul E.G.A.L. inseamna Educatie, Generozitate, Abilitati si Libertate pentru copiii care au nevoie de sanse egale la o viata normala.

Centrele de zi sustinute de Crucea Rosie Romana incearca sa le arate acestor copii nevoiasi adevarata normalitate. Aratandu-le ca viata poate fi buna, acestor copii li se ofera optimism si o viziune corecta despre viata. Acest lucru il traducem ca o aducere la egalitate a celor doua realitati.

In fiecare centru, 50 de beneficiari – copii, tineri si parintii acestora – sunt inclusi zilnic intr-un program integrat de dezvoltare, desfasurat cu sprijinul voluntarilor.

Pana la 31 decembrie 2020:

 • 655 de copii au primit o masa calda zilnica si ajutor la teme.
 • 1881 de persoane au participat la sesiuni de dezvoltare a abilitatilor de viata
 • au fost organizate patru tabere sociale pentru 200 de copii.
 • 250 de voluntari au fost instruiti si implicati in activitatile din centre.

Povestea care trebuie spusă: copiii din centrele E.G.A.L.

Dacă viața ar fi o cursă, copiii sărmani ai României ar porni mereu cu șansa a doua. Unii vor ajunge la destinație, alții vor fi deturnați din drum de lipsuri greu de imaginat. Așa arată sărăcia.

Din 2015, Crucea Roșie Română încearcă să le arate o altă realitate copiilor din familii sărace și dezorganizate. O realitate în care ei nu mai merg la culcare flămânzi, în care nu li se mai spune că sunt o cauză pierdută și în care sunt stimulați să-și continue studiile.

În centrele E.G.A.L., sute de copii care au trăit ani la rând sub amenințarea foametei, a risculului de abandon școlar, a agresiunilor și umilințelor de orice tip, au o șansă la o viață mai bună. 

Rulează videoul

Pentru a continua misiunea noastră nobilă avem nevoie de ajutorul vostru.

Inegalitatea este atât o cauză principală, cât și o consecință a sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor.

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului menționează, în principiul non-discriminării, că oportunitățile pentru dezvoltarea umană și socială trebuie să fie acordate în mod egal fiecărui copil, indiferent de contextul familial și originea sa.

Conform studiilor publicate în România, pentru a acoperi cheltuielile legate de educația copilului (excluzând plata personalul școlii), părinții trebuie să cheltuiască o sumă care este de o dată și jumătate de ori mai mare decât suma alocată de către stat pentru educația unui copil.

Deși învățământul obligatoriu este, în teorie, gratuit, părinții trebuie să plătească pentru meditații suplimentare, materiale (precum manuale, creioane, cretă și alte materiale didactice), transport, renovarea și întreținerea școlilor, echipamente sportive sau personal de pază privat. Aceste „costuri ascunse” creează un dezavantaj clar pentru copiii ai căror familii nu își permit să plătească, ceea ce poate conduce la neînscriere sau abandon școlar.

Pentru a reduce inegalitățile cu care se confruntă copiii din medii defavorizate, Crucea Rosie Română a pus bazele a cinci centre de zi – numite centre E.G.A.L. – în unele din cele mai sarace localități din țară: Babadag, Botoșani, Craiova, Alexandria și Lupeni.

Centrul E.G.A.L. înseamnă Educație, Generozitate, Abilități și Libertate pentru copiii care au nevoie de șanse egale la o viață normală.

Centrele de zi susținute de Crucea Rosie Română încearcă să le arate copiiilor din familii defavorizate care este adevărata normalitate. Demonstrându-le că viața poate fi mai bună, beneficiarilor li se oferă  speranță și o viziune otimistă despre viață. Acest lucru poate fi tradus într-o egalizare a celor doua realitati care se regăsesc în societatea românească.

Activități desfășurate la centrele de zi

1. Program „după și înainte de școală” pe două serii, conform programului scolar, ce constă în:

 • asistenta in efectuarea temelor pentru o serie de 50 de copii /an scolar /centru
 • servirea unei mese calde in sistem catering pentru copiii participanti la programul de asistenta la lectii
 • suport social cu caracter unic (rechizite) pentru un numar limitat de copii (50 /an/centru)

2. Activități pentru grupul țintă principal 6-14 ani:

 • asistenta pentru temele de la scoala;
 • copii si tinerii sunt pregatiti pentru a-si dezvolta abilitatile de viata prin intermediul unor activitati teoretice si practice, esentiale in dezvoltarea si completarea educatiei lor pentru a duce o viata normala;
 • suport socio-educational prin sesiuni de auto-evaluare, administrarea sentimentelor, rezolvarea problemelor.

3. Activități specifice pentru grupul țintă secundar 15-19 ani:

 • activitati de integrare sociala si economica si dezvoltarea abilitatilor de viata, cursuri vocationale, educatia in domeniul sanatatii.

4. Activități specifice pentru grupul țintă secundar 15-19 ani

 • activitati de integrare sociala si economica si dezvoltarea abilitatilor de viata, cursuri vocationale, educatia in domeniul sanatatii.
Sari la conținut