Crucea Rosie Romana marcheaza sambata, 8 septembrie, Ziua Mondiala de Prim Ajutor, avand ca tema „Prima reactie la accidente rutiere”.
Accidentele de circulatie ucid in fiecare an aproximativ 1,25 milioane de persoane din intreaga lume. In Romania, in anul 2017 au fost inregistrate 1951 decese, 8624 de accidente rutiere grave si 22642 de accidente usoare. Pentru a creste gradul de constientizare asupra acestor pericole, tema Zilei Mondiale a Primului Ajutor din 8 septembrie 2018 este „Prima reactie la accidente rutiere”.
Suntem toti utilizatorii de drumuri, fie ca suntem pietoni, soferi, motociclisti, biciclisti sau pasageri. Riscurile accidentelor rutiere nu pot fi niciodata eliminate complet, dar exista modalitati de a le reduce si de a oferi oamenilor mai multe sanse de supravietuire. Una dintre cele mai bune metode este sa inveti primul ajutor, astfel incat sa ai abilitatile si instruirea necesare pentru a raspunde rapid – si chiar de a salva o viata – daca esti la locul unui accident.
Societatile Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie sunt cei mai importanti furnizori de servicii de prim ajutor in aproape toate tarile din lume. In tara noastra, Crucea Rosie Romana ofera cursuri de prim ajutor, predand tehnicile si informatiile necesare pregatirii si raspunsului imediat pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere. O astfel de instruire sporeste cunostintele si abilitatile primului raspuns in randul populatiei generale, soferilor, pasagerilor si pietonilor, permitandu-le sa ofere asistenta imediata persoanelor ranite pe sosele.
„Chiar si un singur caz de deces pe soselele tarii este o tragedie. Cursurile noastre de prim ajutor sunt deschise tuturor si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu persoane, grupuri si comunitati pentru a salva vieti. Acordarea primului ajutor poate fi invatata de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Rosii Romane.
Pentru a marca Ziua Mondiala de prim ajutor, majoritatea filialelor Crucii Rosii Romane din tara vor organiza exercitii de simulare a unor accidente sau situatii ce pot provoca victime, vor organiza cursuri de prim ajutor, vor acorda primul ajutor la diverse evenimente sportive etc.
Despre Crucea Rosie Romana: Cursurile de prim ajutor ale Crucii Rosii Romane au acoperire nationala si certificare europeana. In cursul anului 2017, Crucea Rosie Romana a raspuns unui numar crescut de solicitari venite de la diverse companii, institutii si persoane fizice, asigurand cursuri de prim ajutor unui numar de aproximativ 55 000 de persoane.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populatiei, Crucea Rosie Romana a pus la dispozitia utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicatie de prim ajutor. Aceasta are rolul de a creste capacitatea oamenilor de a interveni in situatii de urgenta pana la sosirea ambulantei. Totodata aplicatia ofera utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanta in caz de nevoie.