0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Ziua Mondiala a Sanatatii, 7 aprilie 2017

Crucea Rosie Romana marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii

Voluntarii filialelor de Cruce Rosie marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica locale. In fiecare an, pe 7 aprilie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii, incepand din anul 1948, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Anul acesta, tema principala a Zilei Mondiale a Sanatatii este legata de sanatatea mintala: ”depresia”. Aceasta afecteaza oameni de toate varstele si toate tarile, provoaca suferinta mintala si afecteaza capacitatea oamenilor de a efectua chiar si cele mai simple sarcini zilnice, are uneori efecte negative asupra relatiilor cu familia si prietenii, afecteaza capacitatea de a castiga cele necesare traiului. In unele cazuri, depresia poate duce la sinucidere, care in prezent este a doua cauza de deces in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 ani. Depresia insa poate fi prevenita si tratata.

OMS estimeaza ca, la nivel mondial, exista mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentand 4,4% din populatia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane sufera de tulburari depresive, iar in Romania, prevalenta este estimata la 5% din populatia generala (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative avand in vedere faptul ca o multitudine de cazuri raman nediagnosticate, fie datorita lipsei unor cunostinte cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorita neprezentarii la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, in mod empiric, un stigmat.

Depresia poate afecta oameni de toate varstele, de orice profesie, din toate tarile, producand tulburari psihice cu impact asupra abilitatii persoanelor afectate de a executa chiar si cele mai usoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relatiilor cu familia, cu prietenii si asupra abilitatii de a isi castiga existenta. 

In acest sens, voluntarii Crucii Rosii Romane distribuie materiale informative in scoli sau in actiuni stradale si transmit mesajele cheie ale campaniei:

• Depresia este o boala mintala comuna ce afecteaza persoane de toate varstele, profesiile, din toate tarile.
• Riscul de a deveni depresiv este crescut de saracie, somaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despartiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri.
• Depresia netratata se asociaza cu imposibilitatea de a munci, de a participa la viata de familie sau la cea sociala.
• Depresia poate fi prevenita si tratata. Tratamentul implica psihoterapie si/sau medicatie antidepresiva.
• Sa vorbesti cu persoanele in care ai incredere, este primul pas spre recuperarea din depresie!

Ultimele Stiri

poza CP 03.03

Toți copiii ar trebui să fie în siguranță la școală, cursurile de prim-ajutor, obligatorii

Tot personalul dintr-o școală, de la copii, la cadre didactice și personal auxiliar ar trebui să știe...

3 ani conflict ucraina

Conflictul din Ucraina, după 3 ani: Nevoi în creștere, sprijin în scădere pentru ucrainenii strămutați

La trei ani de la escaladarea conflictului din Ucraina, 6,8 milioane de ucraineni sunt în continuare strămutați,...

Un voluntar din detașamentul de de intervenție rapidă al Crucii Roșii Ucrainene oferă prim-ajutor populației civile după un atac cu rachete în zona Kiev

„La un punct de cotitură” – Ce greutăți întâmpină, în 2025, ucrainenii strămutați în țările europene

Un nou studiu al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) evidențiază faptul...

lemne si sobe crucea rosie pechea

Lemne de foc și sobe pentru încălzire distribuite de Crucea Roșie Română în Galați

Crucea Roșie Română continuă campania umanitară de ajutorare a persoanelor din județul Galați, afectate de inundațiile din...

Sari la conținut