0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Ziua Mondiala a Sanatatii, 7 aprilie 2017

Crucea Rosie Romana marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii

Voluntarii filialelor de Cruce Rosie marcheaza Ziua Mondiala a Sanatatii in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica locale. In fiecare an, pe 7 aprilie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii, incepand din anul 1948, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Anul acesta, tema principala a Zilei Mondiale a Sanatatii este legata de sanatatea mintala: ”depresia”. Aceasta afecteaza oameni de toate varstele si toate tarile, provoaca suferinta mintala si afecteaza capacitatea oamenilor de a efectua chiar si cele mai simple sarcini zilnice, are uneori efecte negative asupra relatiilor cu familia si prietenii, afecteaza capacitatea de a castiga cele necesare traiului. In unele cazuri, depresia poate duce la sinucidere, care in prezent este a doua cauza de deces in randul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 15 si 29 ani. Depresia insa poate fi prevenita si tratata.

OMS estimeaza ca, la nivel mondial, exista mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentand 4,4% din populatia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane sufera de tulburari depresive, iar in Romania, prevalenta este estimata la 5% din populatia generala (931.000 de cazuri).

Datele statistice sunt relative avand in vedere faptul ca o multitudine de cazuri raman nediagnosticate, fie datorita lipsei unor cunostinte cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorita neprezentarii la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, in mod empiric, un stigmat.

Depresia poate afecta oameni de toate varstele, de orice profesie, din toate tarile, producand tulburari psihice cu impact asupra abilitatii persoanelor afectate de a executa chiar si cele mai usoare sarcini zilnice. Deseori are efecte devastatoare asupra relatiilor cu familia, cu prietenii si asupra abilitatii de a isi castiga existenta. 

In acest sens, voluntarii Crucii Rosii Romane distribuie materiale informative in scoli sau in actiuni stradale si transmit mesajele cheie ale campaniei:

• Depresia este o boala mintala comuna ce afecteaza persoane de toate varstele, profesiile, din toate tarile.
• Riscul de a deveni depresiv este crescut de saracie, somaj, evenimente tragice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, despartiri, boli cronice, probleme cauzate de alcool sau droguri.
• Depresia netratata se asociaza cu imposibilitatea de a munci, de a participa la viata de familie sau la cea sociala.
• Depresia poate fi prevenita si tratata. Tratamentul implica psihoterapie si/sau medicatie antidepresiva.
• Sa vorbesti cu persoanele in care ai incredere, este primul pas spre recuperarea din depresie!

Ultimele Stiri

SummerChoir 2024 vizual (1)

SummerChoir la Ateneul Român, concert caritabil de muzică corală în beneficiul centrelor E.G.A.L. ale Crucii Roșii Române

Soliști de renume la nivel internațional se reunesc sâmbătă, 20 iulie, la Ateneul Român din București sub...

varstnici valea plopului

„Acasă” după 812 zile. 40 de vârstnici, majoritatea bolnavi, s-au întors în Ucraina cu ajutorul Crucii Roșii Române

Crucea Roșie Română a facilitat repatrierea a 40 de cetățeni ucraineni, după 812 zile petrecute în România...

Camelia Sucu ziua crucii rosii romane 4 iulie

4 iulie, Ziua Crucii Roșii Române – Mesajul președintelui Camelia Șucu

Societatea Națională de Cruce Roșie din România aniversează, pe 4 iulie, 148 de ani de activitate în...

rompetrol 1

Rompetrol pune în mișcare Crucea Roșie Română

Rompetrol este partenerul de mobilitate al Crucii Roșii Române. În această calitate, compania va furniza carburantul necesar...

Sari la conținut