0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Ziua Mondiala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii

Voluntarii si personalul angajat al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sarbatoresc astazi, Ziua Mondiala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii.

„Voluntarii si personalul nostru sunt activi zilnic la nivel national, iar ziua de 8 mai reprezinta momentul in care ei celebreaza diferenta pe care o fac raspunzand la nevoile comunitatilor mari si mici, ajutand oamenii sa aiba o viata mai sigura si mai demna”, a declarat cu aceasta ocazie dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane.

Crucea Rosie Romana ajunge in fiecare an la mai mult de 600 000  de persoane, oferind asistenta umanitara adaptata la nevoile comunitatilor din intreaga tara. De la interventia si pregatirea populatiei in situatii de dezastru, diseminarea valorilor umanitare, cursuri de prim ajutor, campanii de educatie pentru sanatate pana la programe sociale care acopera in primul rand nevoile de baza ale populatiei vulnerabile, putem ajuta oamenii sa se pregateasca, sa gestioneze si sa se recupereze dupa un dezastru sau o criza. Pentru copiii si tinerii proveniti din familii nevoiase, Crucea Rosie Romana a infiintat mai multe centre comunitare de zi (Centrul EGAL) unde acestia beneficiaza de hrana calda si servicii de dezvoltare a abilitatilor de viata.

“Crucea Rosie Romana se afla in slujba poporului roman inca din anul 1876. Voluntarii si personalul nostru au misiunea de a ajuta populatia oriunde s-ar afla si prin orice situatie de criza ar trece. Suntem peste tot acolo unde este nevoie de noi. Acesta este angajamentul nostru fata de oameni si angajamentul nostru fata de umanitate!”, a mai spus dl. Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Romane.
Voluntarii Crucii Rosii si Semilunii Rosii sunt oglinda diversitatii programelor de interventie si de sprijin oferite de Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie la nivel mondial formata din  190 de Societati Nationale, Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC) si Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC).
In acest an, Societatile Nationale din intreaga lume aniverseaza, de asemenea, 100 de ani de la infiintarea IFRC, fondata de Societatile ce Cruce Rosie din Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Statele Unite. IFRC – initial cunoscuta sub numele de Liga Societatilor de Cruce Rosie, a fost creata pentru a prezerva, a impartasi si a promova expertiza si cunostintele dobandite in timpul interventiilor umanitare din Primul Razboi Mondial si al epidemiei de gripa spaniola. La un secol distanta, reteaua Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie este formata din 190 de Societati Nationale si altele in curs de infiintare.
In Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie Crucea Rosie este prezenta la nivel de teritoriu in fiecare judet, avem 47 de filiale judetene si de sector ale municipiului Bucuresti, avem 83.659 membri cotizanti, 6 600 de  voluntari si 343 de angajati.     

Despre Crucea Rosie Romana

Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania este o organizatie umanitara membra a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, auxiliara a autoritatii publice si abilitata prin lege sa asigure asistenta umanitara in caz de dezastre si sa vina in sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, impartial si neutru. Organizatia contribuie, prin programele desfasurate, la prevenirea si alinarea suferintei sub toate formele, protejeaza sanatatea si viata, promoveaza respectul fata de demnitatea umana, fara nicio discriminare bazata pe nationalitate, rasa, sex, religie, varsta, apartenenta sociala sau politica.

Umanitate, Impartialitate, Neutralitate, Independenta, Voluntariat, Unitate si Universalitate sunt principiile fundamentale ale  Crucii Rosii Romane care stau la baza tuturor  actiunilor sale.

Dimitrie Ghica, Nicolae Cretulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. C. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ioan Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila sunt semnatarii actului de infiintare al Crucii Rosii Romane la 4 iulie  1876. Primul sediu al organizatiei a fost deschis in Spitalul Coltea din Bucuresti. Nume sonore ale istoriei si culturii romane – Regina Elisabetta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, Printul Dimitrie Ghica, George Enescu, Grigoras Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferintelor celor mai vulnerabili.

Ultimele Stiri

2

„Descoperă puterea din tine!”, la final

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) a derulat în perioada 22 mai 2024-15 noiembrie 2024...

punct umanitar de servicii Crucea Rosie Galati

Campus umanitar deschis în comuna Pechea, județul Galați, pentru persoanele afectate de inundații

Populația grav afectată de inundațiile din septembrie de la Galați are acces începând de miercuri, 6 noiembrie...

Case cu Caldura proiect incalzire locuinte

Case cu Căldură, ediția a doua: Sute de familii defavorizate sprijinite cu lemne pentru încălzirea locuințelor

A doua ediție a proiectului Case cu Căldură a demarat miercuri, 23 octombrie 2024, în Capitală. Ministerul...

Caravana de Sanatate

KPMG și Crucea Roșie Română, parteneriat pentru creșterea sustenabilității Caravanei de Sănătate și a Centrelor de promovare a sănătății

Crucea Roșie Română, sprijinită de Crucea Roșie Franceză și de experții KPMG, anunță lansarea unui proiect ce...

Sari la conținut