La data de 25 aprilie 2017, Inspectoratul de Politie al Judetului Ilfov si Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania au semnat un protocol de colaborare care are ca obiectiv instruirea gratuita in domeniul acordarii primului ajutor de baza a politistilor din cadrul formatiunilor de rutiera si ordine publica.
Conform protocolului, timp de un an, aproximativ 500 de politisti vor fi instruiti de Crucea Rosie Româna sa acorde primul ajutor.
Primul curs de prim ajutor pentru politisti va avea loc miercuri, 26 aprilie a.c., incepând cu ora 09:00, in incinta Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov, unde vor participa 20 de politisti care pe parcursul a 12 ore, impartite in doua zile consecutive, vor invata manevrele de acordare a primului ajutor.
Cursul este preponderent practic si se finalizeaza cu un examen, in urma caruia acestia vor primi un certificat de absolvire si o legitimatie, care confirma ca sunt instruiti sa acorde primul ajutor de baza. Astfel, dupa absolvirea cursurilor de prim ajutor, politistii ilfoveni vor sti sa acorde primul ajutor in caz de: pierdere a cunostintei, stop cardio-respirator, hemoragii, luxatii, entorse, fracturi, arsuri (in caz de electrocutare sau insolatie), inec sau sufocare cu un corp strain, etc.
Cursurile de prim ajutor au certificare europeana eliberata de Centrul Mondial de Referinta pentru acordarea primului ajutor al Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie si sunt predate de formatori acreditati.
Cu o traditie neintrerupta de peste 141 de ani, Crucea Rosie Româna este cel mai mare furnizor de cursuri in domeniul primului ajutor din tara. Primul curs “de bandaje” a fost organizat in 1877, in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursurile noastre de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Rosie. Personalitati de seama ale istoriei au imbracat uniforma alba cu emblema Crucii Rosii. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria, imbracata in uniforma de infirmiera de Cruce Rosie, inspecta pe front sau in spatele frontului spitalele de campanie. In prezent, Crucea Rosie Româna dispune de 48 de centre de formare in toata tara dotate conform standardelor europene: manechine pentru resuscitare, sisteme de training pentru defibrilare automata, truse de prim ajutor etc. In cursul anului 2015, Crucea Rosie Româna a instruit pentru acordarea primului ajutor aproximativ 32 000 de persoane si 7 600 de persoane au beneficiat de servicii de prim ajutor.