De 143 de ani, mii de voluntari de Cruce Rosie, ghidati de principiul umanitatii si-au unit fortele pentru a fi prezenti acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie.
Ziua de 4 iulie este un motiv de sarbatoare dar si un momentul in care ne amintim cu respect si recunostinta de cei care au pus bazele celei mai vechi si prestigioase organizatii din Romania. Este vorba despre mari personalitati ale istorie romane precum printul Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino, Dr. Carol Davila. Timp de 143 de ani multe personalitati ale vremii si-au legat destinele de activitatea noastra umanitara. Incepand din anul 2015, Crucea Rosie Romana are ca presedinte pe Majestatea Sa Margareta continuand o traditie istorica inceputa de Regina Elisabeta, Regina Maria si Regina Elena. Multumim Majestatii Sale Margareta, Custodele Coroanei pentru onoarea de a a fi presedintele organizatiei noastre pentru un nou mandat de 4 ani.
La nici trei saptamani de la infiintare, in data de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Prima misiune a Crucii Rosii Romane avea menirea de a acorda ajutor medical militarilor raniti, indiferent de tabara din care faceau parte. Din acest moment, 143 de ani fara intrerupere, Crucea Rosie Romana s-a aflat in prima linie a asistentei umanitare, oriunde pentru oricine. Amintim astfel, contributia surorilor de Cruce Rosie care au alinat suferinta ranitilor si bolnavilor in timp de razboi, care au tratat copii, tineri si batrani in timpul epidemiilor de malarie, holera, tifos si tuberculoza si care au contribuit la reintregirea familiilor separate de razboi sau de regimul opresiv. Nu-i uitam, de asemenea pe voluntarii care au distribuit hrana persoanelor ce sufereau de foame, au construit adaposturi pentru cei ce au ramas fara case in urma inundatiilor, cutremurelor, razboiului sau au impartit haine si paturi pentru a asigura caldura in timpul frigului extrem.
Fiecare generatie de voluntari si-a scris propria istorie a binelui. Fiecare generatie a salvat si a schimbat vieti chiar si in cele mai dificile circumstante. Astazi, multumesc generatiei actuale de voluntari care intocmai inaintasilor lor, isi daruiesc energia si timpul pentru a le fi aproape celor vulnerabili.
7 000 de voluntari, 400 de angajati si 570 000 de beneficiari este bilantul anul 2018. Suntem mandri si recunoscatori pentru munca lor, pentru diferenta pe care o fac in randul comunitatilor.
Astazi, dorim sa provocam cat mai multi oameni sa devina voluntari si sa traiasca acest sentiment nobil de implinire si de iubire fata de cei aflati in nevoie. Si cel mai simplu gest prin care poti face asta este sa donezi sange. Facem un apel public catre romani sa isi indrepte atentia catre oamenii ale caror vieti depind de donarea de sange si sa mearga catre centrele de transfuzie din toata tara pentru a dona.
Promovarea donarii de sange are o traditie de peste 50 de ani in Crucea Rosie Romana. Anul acesta ne-am propus o abordare noua prin care sa aducem acest subiect mereu in actualitate la stiri. Am propus posturilor de televiziune si radio sa personalizeze microfoanele cu mesajul Doneaza sange constant. Multumim mass media din Romania care au sustinut aceasta campanie si speram ca un numar cat mai mare de institutii de presa sa ni se alature. Este momentul de voluntariat al mass media.
In ceea ce ne priveste, vom continua sa inspiram, incurajam, facilitam si promovam, zi de zi, activitatile umanitare care previn si alina suferinta umana, contribuind astfel la mentinerea si promovarea demnitatii umane si a valorilor umanitare.
Astazi, la moment aniversar, doresc sa multumesc tuturor celor care au ales sa fie alaturi de Crucea Rosie Romana, parteneri, sponsori, donatori, prieteni, voluntari si sustinatori si ii invit sa ramana alaturi de noi, pentru ca doar impreuna putem scrie mai departe istoria binelui.
La multi ani, Crucea Rosie Romana!