De 142 de ani, voluntarii Crucii Roșii, ghidați de principiul umanității, au fost prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie.
Din 1876, Crucea Roșie Română s-a aflat în prima linie a asistenței umanitare, oriunde pentru oricine. Nevoile oamenilor reprezintă baza muncii noastre umanitare, iar aceste nevoi au suferit schimbări de la an la an. Pe rând, cei care s-au aflat la conducerea acestei organizații au realizat că nevoia oamenilor nu se reduce doar la îngrijirea soldaților răniți pe câmpul de luptă sau asistarea celor rămași acasă sau a victimelor conflictelor armate. Provocările umanitare s-au diversificat odată cu dezvoltarea societății, iar Crucea Roșie Română a știut să își adapteze asistența pentru a fi aproape de comunități unindu-și resursele la nivel național de câte ori a fost nevoie.
Forța Crucii Roșii Române au fost în tot acest timp voluntarii, însă viziunea, strategia și coordonarea au fost asigurate de cei care au reprezentat și reprezintă conducerea organizației.
În cei 142 de ani de activitate neîntreruptă, Crucea Roșie Română a fost condusă de 22 de președinți, personalități de seamă ale istoriei țării noastre, medici iluștri, profesori, istorici. Fondatorul și primul președinte al organizației a fost Prințul Dimitrie Ghica, urmat la conducere de George Gr. Cantacuzino, Ion Kalinderu și nu în ultimul rând de Alexandru Marghiloman, cel care a coordonat activitatea Crucii Roșii în timpul Marii Uniri din 1918.
O sută de ani de Românie Unită au adus alături de Crucea Roșie alte personalități ale vremii care și-au legat destinele de activitatea noastră umanitară: Alexandru Constantinescu, Gheorghe Balș, Ion Costinescu, Nicolae Pârvulescu, Constanța Crăciun, Acad. prof. Vasile Mârza, Octavian Belea, Radu Rusescu, Anton Moisescu, Gral. Mihai Burcă, Gral. Constantin Burada, IPS. Prof. Dr. Nifon Mihăiță, Mihaela Geoană.
Începând din anul 2015, Crucea Roșie Română are ca președinte pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, continuând o tradiție istorică începută de Regina Elisabeta, Regina Maria și Regina Elena.
În calitate de director general, constat impactul incredibil pe care îl are activitatea Crucii Roșii Române în comunitățile mari și mici, în fiecare zi. Datorită legăturilor strânse ale filialelor și subfilialelor Crucii Roșii cu populația locală, reușim să înțelegem și să ne adaptăm nevoilor oamenilor. Astfel, am ajuns să sprijinim numai anul trecut aproximativ 500 000 de persoane, uniți fiind prin efortul constant al celor 6600 de voluntari și 380 de angajați.
Suntem mândri și recunoscători pentru munca lor de salvare și de schimbare a vieții, chiar și în cele mai dificile circumstanțe și pentru diferența pe care o fac în rândul comunităților.
Astăzi, la moment aniversar reafirmăm angajamentul nostru față de umanitate. Vom continua să inspirăm, încurajăm, facilităm și promovăm, zi de zi, activitățile umanitare care previn și alină suferința umană, contribuind astfel la menținerea și promovarea demnității umane și a valorilor umanitare.
Crucea Roșie Română mulțumește voluntarilor și tuturor celor care ne ajută să scriem în prezent istoria organizației. Fără susținerea voluntarilor, donatorilor, partenerilor și prietenilor Crucii Roșii Române programele noastre de ajutorare nu ar fi fost posibile.
Vă invităm să ne rămâneți alături, pentru că doar uniți putem duce mai departe misiunea pentru umanitate
La mulți ani!
IOAN SILVIU LEFTER
Director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România