0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Lumea nu este pregătită pentru următoarea pandemie, avertizează IFRC

Niciun cutremur, secetă sau uragan nu a făcut mai multe victime decât pandemia COVID-19, potrivit celei mai mari rețele de intervenție în caz de dezastre din lume, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC). Bilanțul șocant al deceselor – estimat la peste 6,5 milioane de persoane – a determinat organizația umanitară să analizeze în profunzime modul în care țările se pot pregăti pentru următoarea urgență sanitară globală. 

IFRC a publicat două rapoarte, World Disasters Report (Raportul Mondial de Dezastre – https://www.ifrc.org/document/world-disasters-report-2022)  și Everyone Counts Report („Toată lumea contează”- https://www.ifrc.org/document/everyone-counts-report-2023), care oferă o perspectivă detaliată asupra succeselor și provocărilor din ultimii trei ani – și fac recomandări pentru modul în care liderii pot atenua în viitor tragediile de asemenea amploare.

„Pandemia COVID-19 ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru comunitatea mondială, care să se pregătească acum pentru următoarea criză sanitară. Recomandările noastre pentru liderii mondiali se axează pe consolidarea încrederii, combaterea inegalităților și valorificarea actorilor și comunităților locale pentru a desfășura activități de salvare a vieților. Următoarea pandemie ar putea fi chiar după colț; dacă experiența COVID-19 nu ne va grăbi pașii spre pregătire, atunci ce o va face?”,  se întreabă Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC.

În ultimii trei ani, rețeaua IFRC a sprijinit peste 1,1 miliarde de persoane pentru a se proteja de virusul SARS-CoV2. În tot acest timp s-a înregistrat un nivel crescut de neîncredere al populației. Atunci când oamenii au avut încredere în mesajele de protecție, aceștia au fost dispuși să se conformeze măsurilor de sănătate publică care, uneori, îi separau de cei dragi, pentru a încetini răspândirea bolii și a salva vieți. În mod similar, vaccinarea a milioane de oameni în timp record a fost posibilă doar atunci când majoritatea acestora au avut încredere în faptul că vaccinurile erau sigure și eficiente. Cei care răspund la crize nu pot aștepta până data viitoare pentru a crea încredere. Aceasta trebuie cultivată printr-o comunicare cu adevărat bidirecțională, prin proximitate și prin sprijin constant în timp.

În cursul activității lor, echipele de Cruce Roșie și Semilună Roșie au documentat modul în care pandemia COVID-19 a crescut și a exacerbat inegalitățile. Salubrizarea precară, supraaglomerarea, lipsa accesului la servicii sociale și de sănătate și malnutriția creează condiții pentru ca bolile să se răspândească mai repede și mai departe. Lumea trebuie să abordeze vulnerabilitățile inechitabile în materie de sănătate și socio-economice cu mult înainte de următoarea criză.

În raportul său „Toată lumea contează” – care a intervievat Societățile Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie din aproape toate țările lumii -, IFRC a constatat că echipele de intervenție au fost capabile să răspundă rapid la pandemie deoarece erau deja prezente în comunități și multe dintre ele se angajaseră în eforturile de pregătire, aveau o experiență anterioară de răspuns la epidemii și erau auxiliare autorităților locale.

„Organizațiile comunitare sunt o parte integrantă a pregătirii și a răspunsului la pandemii. Actorii locali și comunitățile, în calitate de operatori de primă linie, au roluri distincte, dar la fel de importante, de jucat în toate fazele de gestionare a focarelor de boală. Cunoștințele lor locale trebuie să fie valorificate pentru o mai mare încredere, acces și reziliență”, afirmă dl.Jagan Chapagain.  „Au fost trei ani brutali, dar publicăm această cercetare și facem recomandări într-un act de speranță: Comunitatea globală poate învăța lecții și poate face dreptate acestei tragedii, fiind mai bine pregătită pentru viitoarele urgențe sanitare.”

Raportul privind dezastrele mondiale recomandă șase acțiuni esențiale pentru a ne pregăti mai eficient pentru viitoarele urgențe de sănătate publică.

Raportul oferă comunității noastre globale șase acțiuni esențiale dacă dorim să fim pregătiți pentru o viitoare situație de urgență în domeniul sănătății la nivel mondial, toate acestea contribuind la consolidarea pregătirii:

1.Consolidarea prevenirii și a pregătirii la nivel local.

2.Valorificarea rolurilor și capacităților comunităților și ale actorilor locali prin intermediul sistemelor comunitare integrate de sănătate.

3.Construirea unor mecanisme de solidaritate globală pentru a se asigura că produsele de răspuns la pandemii ajung la toate comunitățile.

4.Protejarea comunităților împotriva impactului socio-economic al urgențelor de sănătate publică.

5.Colectarea de date locale și valorificarea acestora pentru a acționa.

6.Consolidarea pregătirii juridice pentru urgențele de sănătate publică.

Raportul „Toată lumea contează” evidențiază necesitatea unor date exacte și relevante în pregătirea și răspunsul la pandemii. Ambele sunt disponibile pentru practicieni, lideri și public aici: https://www.ifrcnewsroom.org/embargoed/en/352/the-world-is-not-ready-for-the-next-pandemic-warns-the-ifrc

Cifre:

  • 1,1 miliarde de persoane sprijinite prin implicarea comunităților și prin informarea acestora privind riscurile la care sunt expuse
  • 103 milioane de persoane sprijinite de Societățile Naționale să se vaccineze împotriva COVID-19
  • 5,7 milioane de persoane care au beneficiat de asistență în numerar și tichete valorice
  • 180 de Societăți Naționale au împărtășit date, informații și lecții învățate pentru realizarea acestui raport
  • 153 de Societăți Naționale incluse în planurile guvernamentale

Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 8Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 7Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 6Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 5Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 4Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 3Raport Mondial Dezastre 2022 CruceaRosie 2

Ultimele Stiri

punct umanitar de servicii Crucea Rosie Galati

Campus umanitar deschis în comuna Pechea, județul Galați, pentru persoanele afectate de inundații

Populația grav afectată de inundațiile din septembrie de la Galați are acces începând de miercuri, 6 noiembrie...

Case cu Caldura proiect incalzire locuinte

Case cu Căldură, ediția a doua: Sute de familii defavorizate sprijinite cu lemne pentru încălzirea locuințelor

A doua ediție a proiectului Case cu Căldură a demarat miercuri, 23 octombrie 2024, în Capitală. Ministerul...

Caravana de Sanatate

KPMG și Crucea Roșie Română, parteneriat pentru creșterea sustenabilității Caravanei de Sănătate și a Centrelor de promovare a sănătății

Crucea Roșie Română, sprijinită de Crucea Roșie Franceză și de experții KPMG, anunță lansarea unui proiect ce...

protocol colaborare Crucea Rosie Penitenciare

Protocol de colaborare între Crucea Roșie Română și Administrația Națională a Penitenciarelor

Persoanele private de libertate, dar și personalul din instituțiile aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP),...

Sari la conținut