Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania – Filiala Galati in parteneriat cu Agentia de Cooperare Transfrontaliera si Integrare Europeana Cahul (Republica Mopldova) si Directia Situatii Exceptionale Cahul (Republica Moldova) au lansat in data de 23.09.2020 la Galati, proiectul „Abordare transfrontaliera integrata pentru o mai buna capacitate de prevenire, gestionare si reactie la situatii de urgenta”, Cod 2SOFT/4.2/12, al carui scop este imbunatatirea capacitatilor de raspuns la situatii de urgenta in zona transfrontaliera Galati-Cahul.
La evenimentul de lansare, au participat in calitate de invitati speciali Dl. dr. Mihai Polinschi Director Medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Galati, Dl. Col. Toma Ion, Comandant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta – Eremia Grigorescu Galati, Dl. Dr. Ciprian Dinu Prodecan al Facultatii de medicina si Farmacie din cadrul Universitatii Dunarea de Jos Galati, Dl. Vlad Mihaita, Primar Comuna Cuca, dna. Fosca Floare, Director al Crucii Rosii Braila care au luat cuvantul si au salutat initiativa acestui proiect extrem de actual in conditiile schimbarilor climatice si epidemiologice.
Pe parcursul celor 18 luni de implementare, locuitorii a 10 localitati din raionul Cahul si judetul Galati vor beneficia de instruiri in domenii precum acordarea primului ajutor, prevenirea si gestionarea consecintelor potentialelor dezastre, vor fi implicati in exercitii de simulare a situatiilor de urgenta si schimburi de bune practici. Autoritatile administratiei publice locale din aceste localitati vor fi dotate cu echipamente necesare pentru a creste capacitatea acestora de a gestiona situatiile de urgenta pe cont propriu, pana la sosirea echipelor de interventie.
Proiectul este finantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova 2014 – 2020 si are o durata de 18 de luni, mai 2020 – noiembrie 2021. Bugetul proiectului are o valoare totala de 241.116,00 Euro, 216.916,00 fonduri ENI, si 24.200,00 co-finantare proprie a partenerilor.
Programul Operational Comun Romania-Republica Moldova este finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) si co-finantat de tarile participante in program.