Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Sibiu a demarat proiectul Din Sibiu Punem Stop Joc Drogurilor, un manifest împotriva consumului de droguri și a bullying-ului asociat acestuia. Începând cu 15 ianuarie 2024, cinci licee partenere din Sibiu sunt implicate în acțiuni inovatoare de conștientizare și prevenție a consumului de droguri la adolescenți.
Proiectul „Din Sibiu punem Stop Joc Drogurilor” este derulat de Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Sibiu și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Peste 1.000 de adolescenți aflați în situații și în medii de risc privitor la consumul de substanțe din cadrul celor 5 licee din Sibiu vor lua parte la acțiunile proiectului. Prin intervențiile de prevenire si reducere a consumului problematic de droguri, cât și prin implicarea activă a adolescenților printr-o abordare integrată, multidisciplinară, la nivelul municipiului Sibiu, proiectul vine în întâmpinarea provocărilor cu care se confruntă adolescenții în ceea ce privește consumul de droguri și bullying-ul asociat consumului.
Inițiativa se dorește a fi un proiect-manifest împotriva consumului și bullying-ului asociat acestuia în licee și urmărește prevenirea consecințelor negative asociate consumului de droguri, prin oferirea accesului la informații, servicii personalizate și resurse specializate pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri în această grupă de vârstă și pentru a promova un stil de viață sănătos în Sibiu.
Proiectul aduce laolaltă și angrenează activ atât adolescenții, cât și aparținătorii acestora, prin ședințe de consiliere familială și workshop-uri cu tema „Rolul familiei în combaterea consumului de droguri la adolescenți”. Concomitent, 25 de cadre didactice vor beneficia de activități de formare în vederea abordării temelor privind consumul de droguri, prin programe de mentorat de tipul workshopurilor.
Voluntarii Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Sibiu reprezintă o resursă strategică, cu aportul căreia se vor utiliza metode peer-learning în activitatea de informare/conștientizare cu privire la riscurile consumului de droguri. Se vor forma grupuri suport, precum și liderii anti-bullying, se va menține legătura cu familiile adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri, se vor dezvolta acțiunile de recreere/dezvoltare a abilităților sociale.
Activitățile principale ale proiectului constau în acțiuni de informare și conștientizare, ședințe de consiliere, formare de lideri anti-bullying la nivelul celor 5 licee, activități de consiliere psihologică și emoțională, atât pentru adolescenți, cât și pentru aparținătorii acestora (consiliere familială).
Totodată, proiectul vizează înființarea și punerea în funcțiune a unui spațiu sigur în afara școlii, unde adolescenții să poată discuta deschis despre problemele legate de consumul de droguri – Secret Pal Safe Station, activități de formare a cadrelor didactice în vederea abordării la clasă a temelor privind consumul de droguri; campanii media, realizarea unui podcast adresat adolescenților, părinților și cadrelor didactice cu teme: riscurile consumului de droguri (la nivel de sănătate, psihic, social, economic), legătura între bullying și consum de droguri, stimularea deprinderii unui stil de viață sănătos, fără comportamente de risc, construirea încrederii și rezilienței, o proiecție de film în aer liber, două flashmoburi care susțin campania #InStareSaAjut.
Rezultatele așteptate ca urmare a acțiunilor întreprinse:
- peste 1.000 de adolescenți din Sibiu, cu vârste între 12-18 ani, mai informați cu privire la riscurile consumului de droguri și resursele disponibile în vederea combaterii acestuia;
- 30 de adolescenți consumatori/aflati în risc de consum si familiile acestora beneficiari ai serviciilor personalizate de consiliere psihologică și emoțională.
- un lanț multiplicator de adolescenți care sprijină și sunt sprijiniți în vederea dezvoltării rezilienței în fața presiunilor sociale;
- scăderea numărului de adolescenți consumatori de droguri în Sibiu;
- prevenirea și limitarea consecințelor negative asociate consumului de droguri în rândul adolescenților cu vârste între 12-18 ani din Sibiu, ca urmare a intervențiilor personalizate care implică activ membrii GT și adaptate specificului grupei lor de vârstă, menite să reducă riscurile asociate consumului de droguri.
Despre Societatea Națională de Cruce Roșie din România – Filiala Sibiu
Filiala Sibiu a Crucii Roșii Române are o experiență de peste 15 ani în a fi prezentă în toate unitățiile de învățământ gimnazial și liceeal cu programe de educație de la egal la egal. Acestea presupun instruirea voluntarilor cu următoarele module: Prevenție consum alcool și droguri, Contracepție, Prim-ajutor premedical, Igienă orală.
Odată instruiți, voluntarii Crucii Roșii susțin aceste module în scoliile și liceele din Sibiu iar succesul acestui program, în care voluntarii au vârste apropiate de liceeni și elevi, constă tocmai în îndepărtarea prăpastiei dintre generații, iar mesajul are astfel impact mult mai puternic în rândul tinerilor. Pentru modulele de prevenție de consum de alcool și droguri, dar și pentru modulul de contracepție, în anul 2011, Filiala Sibiu a Crucii Roșii a editat un Manual pentru Peer- Educatori, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu și al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.
Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.