0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Crucea Roșie Română a oferit asistență umanitară pentru 1,3 milioane de ucraineni timp de doi ani

La doi ani de la escaladarea conflictului armat internațional dintre Rusia și Ucraina, costul uman este de necuantificat. Într-un peisaj devastator marcat de pierderi umane și distrugeri masive, milioane de ucraineni continuă să sufere, privați de siguranță, adăpost și mijloace de subzistență. Nu numai că mulți i-au pierdut pe cei dragi, casele și economiile, dar milioane de ucraineni se zbat în fața unor datorii tot mai mari. 6,3 milioane de persoane au fugit din Ucraina și trăiesc acum în alte părți ale lumii. Alte 3,7 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei. 

Un sondaj comandat recent de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) a constatat că peste 50% dintre persoanele din Ucraina și cele care trăiesc în alte părți ale Europei nu au acces la asistență medicală, adăpost și ocuparea unui loc de muncă.  Aceste nevoi îi obligă să își asume datorii sau să accepte locuri de muncă prost plătite, marginalizate sau periculoase. Pe lângă aceastea, taxele pentru sănătatea mintală și psihosocială sunt din ce în ce mai mari.

În România, în cei doi ani de la intensificarea conflictului din Ucraina, mai mult de 3,2 milioane de persoane au trecut granița și peste 150.000 au cerut protecție temporară în țara noastră.  Crucea Roșie Română a fost una dintre primele organizații care s-au mobilizat rapid pentru a oferi ajutor umanitar de urgență.

Timp de doi ani, Crucea Roșie Română a sprjinit 1.313.520 de cetățeni ucraineni cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate și suport psihosocial, programe de integrare socială, acoperind o gamă diversificată de necesități. Pe lângă asistența imediată, Crucea Roșie Română și-a orientat eforturile și către dezvoltarea unor programe pe termen mediu și lung, menite să ofere suport continuu și să promoveze integrarea socială a refugiaților ucraineni. Astfel, implementarea unor inițiative precum magazinele sociale, centrele multiculturale, bucătăriile mobile, cursurile de limba română și engleză, precum și activitățile de orientare profesională, a reprezentat un pas esențial în direcția construirii unei baze solide pentru independența și conectarea acestor cetățeni cu comunitățile locale. De asemenea, prin generozitatea poporului român, Crucea Roșie Română a trimis în Ucraina, 614 de camioane încărcate cu peste 6.300 de tone de materiale de primă necesitate aducând un răspuns rapid și eficient în fața nevoilor urgente ale comunităților afectate.

„Crucea Roșie Română a fost, timp de doi ani, alături de cetățenii ucraineni, fizic, material și emoțional și o vom face oricând va fi nevoie. Nu le putem aduce înapoi ce au pierdut, însă le putem aduce speranță, alinare și un strop de mai bine. În fața acestei realități copleșitoare, este vital să continuăm să fim solidari și să oferim sprijinul necesar celor care au fost afectați de acest conflict devastator. Umanitatea nu cunoaște granițe, iar angajamentul nostru față de principiile umanitare trebuie să fie de neclintit.”, a afirmat Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române.

Activitatea umanitară a Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean a fost susținută pe parcursul celor 24 de luni de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și de Comitetul Internațional de Cruce Roșie (ICRC), precum și de alte Societăți Naționale de Cruce Roșie. Programul de asistență financiară directă pentru refugiații ucraineni din România este unul dintre programele de succes implementate impreună cu IFRC prin care am sprjinit 100.972 de ucraineni cu peste 26,7 milioane de euro. Asistența financiară a fost un colac de salvare pentru cetățenii ucraineni, care i-a împiedicat să se îndatoreze și mai mult și i-a ajutat cu chiria, asistența medicală și educația. 80% dintre persoanele pe care le ajutăm au declarat că asistența în numerar pe care le-am oferit-o acoperă integral sau parțial cele mai elementare nevoi ale familiilor lor.

De asemenea, proiectele noastre precum magazinele sociale, centrele multiculturale și centrele de sănătate au beneficiat de expertiza și suportul financiar al IFRC, al Crucii Roșii Franceze, dar și al partenerilor și donatorilor români.

Crucea Roșie Română – 2 ani de ajutor umanitar pentru cetățenii ucraineni – în cifre:

 • 1.313.520 de cetățeni ucraineni asistați de Crucea Roșie Română în perioada 2022 – 2024;
 • Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare sau în punctele de tranzit: hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare, cazarmament în valoare de 2.736.937 euro. Beneficiari: 50.530 de persoane;
 • Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare și asistență umanitară în toate punctele de frontieră, aeroporturi și gări din România. Serviciile oferite: direcționarea fluxurilor de persoane în colaborare cu autoritățile locale, suport psihologic, prim ajutor, restabilirea legăturilor de familie, oferirea de produse de primă necesitate;
 • Asistarea umanitară directă și servicii de integare socială prin asigurare periodică de alimente greu perisabile, hrană caldă, produse de igienă și îmbrăcăminte, activități de socializare și educative pentru copii, cursuri de limba română și engleză, sprijin în accesarea unui loc de muncă: 116.152 persoane dintre care aproximativ 40% copii;
 • Servicii de sănătate și îngrijire: centre de sănătate, caravane de sănătate, consiliere și sprijin psihologic pentru adulți și copii, prim ajutor psihologic – 19.850 beneficiari în toate județele unde au fost înregistrați cetățeni ucraineni.
 • Restabilirea legăturilor de familie: 20.032 beneficiari;
 • Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin Call Center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 64.334 apeluri înregistrate;
 • Asistență financiară directă: 26,7 milioane de euro fonduri distribuite către 100.972 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României;
 • Sprijin pentru cetățenii rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română la Cernăuți, Ujhorod și Odessa: 614 camioane cu 6.358 tone de produse de strictă necesitate, în valoare de 14.962.105 euro. Beneficiari: 691.650 persoane;
 • Resursa umană implicată: 442 de personae angajate al Crucii Roșii Române din care 82 cetățeni din Ucraina; 2.890 de voluntari români și 253 voluntari ucraineni.  

 IMPACT GLOBAL

Rețeaua de Societăți de Cruce Roșie și Semilună Roșie a IFRC a permis un răspuns cu adevărat global, asigurând că 18 milioane de persoane primesc sprijin în 58 de țări.

 • Aproximativ 18 milioane de persoane au primit asistență de urgență, cum ar fi pături, articole de igienă, alimente și apă, precum și servicii esențiale.
 • Aproximativ 2 milioane de persoane sunt găzduite de familii din țările gazdă cu sprijinul Mișcării.
 • Mai mult de 1,8 milioane de persoane au primit sprijin în materie de sănătate și îngrijire din partea echipelor noastre.
 • 1,1 milioane de persoane au fost sprjinite cu asistență financiară, astfel încât acestea să poată acoperi ceea ce au nevoie cel mai mult.
 • Aproximativ 1,2 milioane de persoane au beneficiat de sprijin pentru sănătate mintală și asistență psihosocială.
 •  900.000 de tone de bunuri distribuite la nivel internațional și 65.000 de tone pe plan intern, pentru a ajuta persoanele care au nevoie.
 • Aproximativ 130.000 de voluntari se află în comunitățile pe care le deservește în întreaga regiune pentru a ajuta persoanele care au nevoie.

 Urmărește Crucea Roșie Română pe: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok!

 Raport: Crucea Roșie Română – 2 ani de ajutor umanitar pentru cetățenii ucraineni

 

Ultimele Stiri

SummerChoir 2024 vizual (1)

SummerChoir la Ateneul Român, concert caritabil de muzică corală în beneficiul centrelor E.G.A.L. ale Crucii Roșii Române

Soliști de renume la nivel internațional se reunesc sâmbătă, 20 iulie, la Ateneul Român din București sub...

varstnici valea plopului

„Acasă” după 812 zile. 40 de vârstnici, majoritatea bolnavi, s-au întors în Ucraina cu ajutorul Crucii Roșii Române

Crucea Roșie Română a facilitat repatrierea a 40 de cetățeni ucraineni, după 812 zile petrecute în România...

Camelia Sucu ziua crucii rosii romane 4 iulie

4 iulie, Ziua Crucii Roșii Române – Mesajul președintelui Camelia Șucu

Societatea Națională de Cruce Roșie din România aniversează, pe 4 iulie, 148 de ani de activitate în...

rompetrol 1

Rompetrol pune în mișcare Crucea Roșie Română

Rompetrol este partenerul de mobilitate al Crucii Roșii Române. În această calitate, compania va furniza carburantul necesar...

Sari la conținut