Marti, 27 martie a avut loc deschiderea Conferintei Regionale pentru Europa Centrala si de Sud-Est pe tema Dreptului International Umanitar organizata de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR). Cu aceasta ocazie, Majestatea Sa Margareta, Presedintele Crucii Rosii Romane a transmis un mesaj.
La eveniment au luat parte dl. Ioan Silviu Lefter, Directorul general al Crucii Rosii Romane, specialisti in Dreptul International Umanitar ai Comitetului International al Crucii Rosii, dl. Secretar de Stat Dan Niculaescu, Presedintele Comisiei Nationale de Drept International Umanitar, precum si specialisti in drept ai Ministerelor Afacerilor Externe din Romania, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Albania, Grecia, Georgia, Austria, Ungaria.
In deschiderea evenimentului, dl. Ioan Silviu Lefter, Directorul general al Crucii Rosii Romane a transmis mesajul Majestatii Sale Margareta, prin care a mentionat importanta continua acordata de Crucea Rosie Romana proiectelor si initiativelor vizand promovarea si implementarea programelor de educatie umanitara (DIU). “(…) Pe parcursul ultimilor ani, Crucea Rosie Romana, impreuna cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie cat si cu autoritatile nationale, au implementat programe de educatie umanitara, care au ca obiectiv dezvoltarea capacitatii tinerilor de a actiona in concordanta cu principiile umanitare, prin insusirea valorilor si aplicarea acestora in viata de zi cu zi. In acest sens, Crucea Rosie coopereaza si cu mediul academic – Universitatea Nationala de Aparare, Academia de Politie, Universitatea Nicolae Titulescu, Comisia DIU – prin impartasirea de experiente si de bune practici, cu scopul de a promova si a disemina dreptul international umanitar.
Potrivit strategiei, ne-am propus sa devenim un factor de referinta in domeniul furnizarii educatiei umanitare alaturi de autoritatile publice in domeniu pentru a familiariza tinerii cu notiunile de baza ale dreptului international umanitar si cu problematica umanitara la nivel international, atat pe timp de pace cat si pe timp de conflict armat. (…)
Conferinta a prilejuit un schimb util de informatii si bune practici cu privire la maniera de functionare si valoarea adaugata a comisiilor nationale de drept international umanitar, fiind relevate atat contributia acestora la asigurarea respectului pentru DIU, cat si provocarile existente la adresa bunei functionari a acestor mecanisme.
Pe agenda evenimentului au fost inscrise, de asemenea, teme de actualitate si de interes comun pentru statele din regiune, precum stadiul procesului de consultari interguvernamentale la nivel global privind consolidarea respectului pentru DIU si alte initiative circumscrise acestui scop, sanctionarea incalcarii normelor de drept international umanitar, dreptul international umanitar si armele, rolul mediului academic si al societatii civile in diseminarea si promovarea respectului pentru DIU, protectia bunurilor culturale in caz de conflict armat.