0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Cât de benefică a fost asistența financiară directă pentru ucrainenii din România și ce am învățat în ultimele 30 de luni

Peste 132.000 de cetățeni ucraineni, care s-au refugiat în România din cauza conflictului armat din țara natală, au beneficiat de asistență în numerar multifuncțională care le-a permis să-și satisfacă nevoile esențiale, în perioada 2022-2024. Cât de util a fost acest mecanism de ajutorare, care sunt lecțiile pe care le-am învățat în această perioadă și cum pot organizațiile guvernamentale și neguvernamentale din România să utilizeze acest instrument în cadrul altor programe umanitare – sunt doar câteva dintre temele atelierului de lucru care a avut loc la București marți, 3 septembrie 2024.

Reprezentați ai Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), ai UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, ai Crucii Roșii Române, ai organizației Salvați Copiii, ai Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și ai organizației CALP Network au participat atelierul de lucru Cash and Voucher Assistance – Lecții învățate, care a avut la București marți, 3 septembrie.

Atelierul a evidențiat realizările, dar și provocările și oportunitățile ivite în timpul punerii în aplicare a programului de asistență financiară directă, cu scopul de a îmbunătăți viitoarele eforturi umanitare în România. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri pentru a discuta realizările și potențialele lacune care ar putea îngreuna implementarea, alinierea și coordonarea programului în România.

Asistența financiară directă, răspuns rapid în criza din Ucraina

Nevoia demarării unui program de asistență financiară directă a apărut încă din primele zile ale escaladării conflictului armat din Ucraina, din februarie 2022. Milioane de ucraineni au fugit din calea confruntărilor sângeroase și au căutat refugiu în țările vecine, inclusiv România. Încă din primele zile, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și Crucea Roșie Română au luat măsuri pentru susținerea populației dislocate.

De la ajutorul imediat acordat la graniță, IFRC și SNCRR și-au concentrat acțiunile spre dezvoltarea programului de asistență financiară directă (CVA), pentru a răspunde nevoilor urgente ale refugiaților ucraineni: plata chiriei, asigurarea alimentelor necesare, educație și îngrijire medicală.

În România, acest program a avut mare succes. A fost cel mai rapid program implementat în cadrul răspunsului nostru în regiune, dar și cel mai inovator, susținut prin intermediul unei aplicații de mobil”, a declarat Emilie Goller, șefa misiunii IFRC în România.

Aplicația de mobil le-a permis cetățenilor ucraineni refugiați în România să acceseze asistența financiară pusă la dispoziție de IFRC. Până la începutul anului 2024, un număr de 100.972 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României au beneficiat de asistență financiară directă în valoare de 26,7 milioane de euro. În acest an, circa 38.000 de persoane strămutate au beneficiat de sprijin în numerar.

Adrian Halpert: „Intervențiile bazate pe numerar au fost esențiale”

Intervențiile noastre totale în timpul acestui conflict au atins valori fără precedent. Până acum, rețeaua IFRC a distribuit peste 200 de milioane de franci elvețieni către 2,8 milioane de persoane din Ucraina și din țările afectate. Privind în perspectivă, până la sfârșitul anului 2025 plănuim să asigurăm 50% din asistența umanitară prin intermediul programului Cash and Vouchers”, a adăugat Emilie Goller.

Angajamentul nostru a fost să ne asigurăm că cei afectați de această criză primesc sprijinul de care au nevoie în modul cel mai eficient și demn”, a subliniat Adrian Halpert, directorul general al Crucii Roșii Române.

Intervențiile bazate pe numerar au fost esențiale pentru această abordare, permițându-ne să răspundem nevoilor imediate ale refugiaților, dându-le în același timp posibilitatea de a lua deciziile cele mai potrivite situației lor (…). Acest atelier reprezintă o oportunitate importantă pentru noi toți de a împărtăși lecțiile pe care le-am învățat, de a discuta provocările cu care ne-am confruntat și de a explora modalități de îmbunătățire și extindere a eforturilor noastre în ceea ce privește asistența financiară directă”, a continuat directorul general al Crucii Roșii Române.

Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR în România, a dezvăluit că, în 2022, când a fost constituit grupul de lucru privind asistența financiară directă, 42 de organizații au aderat la acesta. După un an de conflict au rămas 40, pentru ca în 2024, 35 de organizații să continue să ofere un sprijin financiar populației ucrainene afectate de conflictul armat.

Rolul asistenței financiare a fost acela de a completa partea mai mare pe care statul român a asigurat-o în ceea ce privește asistența pentru ucraineni. Să nu uităm că primul program care a fost pus efectiv în aplicare nu a fost ceva ce am făcut noi, niciuna dintre aceste organizații. Primul program care a fost pus în aplicare a fost programul 50-20. Acesta a fost constituit într-un timp record și s-a asigurat că niciun copil nu a mers la culcare flămând, că nicio familie nu a rămas fără acoperiș și că toate condițiile de demnitate au fost prezente pe parcursul răspunsului”, a declarat Zapata.

Lecțiile învățate în cei doi ani și jumătate de aplicate a programului de asistență financiară directă în România pot reprezenta un model ușor de preluat în cazul altor eforturi umanitare, la nivel mondial. Totodată, atelierul de lucru a avut în vedere consolidarea capacității organizațiilor locale și a guvernului de a utiliza intervențiile în numerar în cadrul programelor obișnuite.

Ultimele Stiri

PROGRES PROGRamE de formare

Start proiect: PROGRES – PROGRamE de formare pentru actualizarea competențelor specifice la locul de muncă

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, în calitate de lider de parteneriat, și S.C. UP TO...

tichete valorice inundatii galati

Crucea Roșie Română, tichete valorice pentru reconstrucție de 100.000 de euro pentru persoanele afectate de inundații în Galați

Crucea Roșie Română continuă să fie alături de populația afectată de inundațiile din această toamnă, prin distribuirea...

2

„Descoperă puterea din tine!”, la final

Societatea Națională de Cruce Roșie din România (SNCRR) a derulat în perioada 22 mai 2024-15 noiembrie 2024...

punct umanitar de servicii Crucea Rosie Galati

Campus umanitar deschis în comuna Pechea, județul Galați, pentru persoanele afectate de inundații

Populația grav afectată de inundațiile din septembrie de la Galați are acces începând de miercuri, 6 noiembrie...

Sari la conținut