Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române își continuă itinerariul și timp de o lună va oferi consultații medicale gratuite cetățenilor români și ucraineni din județul Călărași.
La evenimentul de lansare au participat: dl. Marius Grigore Dulce, Primarul Municipiului Călărași, dna. Rodica Zaharia, reprezentantul Prefecturii Călărași, dl. Mihai Bogdan, Administrator Public în cadrul Consiliului Județean Călărași, dna. Aura Ghiurcă, director filiala de Cruce Roșie Călărași, dna. Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate în Crucea Roșie Română, precum și reprezentanți ai spitalelor județene, voluntari, elevi ai Școli Postliceale FEG Călărași și parteneri ai Crucii Roșii Române.
Proiectul are drept obiectiv promovarea sănătății în comunități vulnerabile și este implementat în parteneriat cu Crucea Roșie Franceză. Inițiativa oferă acces gratuit la servicii medicale pentru cetățenii ucraineni stabiliți în mediul urban, dar și pentru cetățenii români care locuiesc în zone vulnerabile.
Caravana de Sănătate se va desfășura în colaborare strânsă cu autoritățile locale și va consta în șase cabinete medicale mobile, echipate cu tehnologie de ultimă generație. O echipă multidisciplinară formată din medici specialiști, asistenți medicali și voluntari ai Crucii Roșii Române va evalua starea de sănătate a beneficiarilor prin intermediul analizelor medicale de bază și va oferi consultații în mai multe specializări, inclusiv medicină generală, pediatrie, ginecologie, optică medicală și stomatologie.
Locația de bază a Caravanei de Sănătate în Călărași va fi pe strada Eroii Revoluției nr. 49, în perioada 3 – 13 octombrie 2023. După această perioadă, echipa medicală se va deplasa în localitatea Ulmeni (Sos. Olteniței nr. 312) pentru a continua misiunea sa de a oferi îngrijire medicală cetățenilor din comunitate. În Ulmeni, Caravana va staționa până la finalul lunii octombrie. Programul Caravanei de Sănătate pentru ambele locații este de la ora 09:00 la 17:00 de luni până vineri, accesul făcându-se pe bază de programare telefonică la numărul 0723 279 743.
“Accesul egal la servicii medicale este un deziderat pe care Crucea Roșie Română îl promovează activ prin intermediul proiectului Caravana de Sănătate. Ne dorim ca fiecare persoană, indiferent de origine, statut socio-economic sau loc de rezidență, să beneficieze de servicii medicale de calitate. Prin acțiunile noastre, dorim să contribuim la reducerea inegalităților în domeniul sănătății și la crearea unui viitor sănătos pentru toți”, a declarat Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, Crucea Roșie Română.
Județul Călărași este a cincea oprire a Caravanei de Sănătate. Din luna iunie 2023, Caravana a străbătut judele Galați, Tulcea, Constanța și Satu Mare unde a oferit consultații medicale pentru 1853 de beneficiari. Până la finalul lunii august 2024, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române va ajunge în județele Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Maramureș, Sălaj, Sibiu, Brașov și Cluj.
‘’Accesul la îngrijirea medicală este de o importanță capitală pentru comunitățile vulnerabile, stabilind o legătură vitală cu bunăstarea lor. În ceea ce privește persoanele care trăiesc în regiuni îndepărtate, precum și cetățenii ucraineni care locuiesc în România și se confruntă cu bariere lingvistice, Caravana de Sănătate poate face toată diferența între depistarea precoce a unei boli și prevenirea complicațiilor severe”. Conform domnului Hicham M’ghafri, delegat în domeniul sănătății pentru Crucea Roșie Franceză în România, „furnizarea acestor servicii medicale nu doar îmbunătățește calitatea vieții, ci poate și salva vieți”.
Prima ediție a Caravanei, un proiect cu un impact pozitiv în 21 de comunități ale României
Caravana de Sănătate reprezintă o continuare firească a proiectului Caravana de Bine, implementat de Crucea Roșie Română în anul 2022 în 21 de județe din țară. Experiența acumulată a evidențiat limitările în accesul la screening și informații medicale în România, subliniind necesitatea continuării eforturilor pentru a asigura sănătatea și bunăstarea tuturor cetățenilor.
O primă analiză a celor 21 de comunități în care a ajuns Caravana de Bine au arătat că:
- 75,49% dintre respondenți merg la medicul de familie de cel mult 2-3 ori pe an
- 30% dintre ei nu au făcut nicio investigație de specialitate în ultimul an (ecografii, EKG, radiografii, RMN, analize de sânge).
*Conform chestionarelor completate de 857 de persoane, în perioada februarie-martie 2022.
În cadrul analizelor inițiale pentru prima ediție a Caravanei am remarcat că principalele probleme de sănătate cu care se confruntă populația din zonele vizitate sunt: boli de inimă (720 de respondenți), diabet (485), probleme cu greutatea (157), urmate de probleme cu plămânii, stomacul, ficatul sau pancreasul.