0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.

Bilant campanie ”Umanitatea nu are granite” după 12 luni

Crucea Roșie Română susține victimele războiului din Ucraina și îndeamnă la solidaritate și ajutor pe termen lung

Dezastrul umanitar din Ucraina a afectat în ultimul an fiecare aspect al vieții a milioane de oameni. Mulți au fugit și nu se pot întoarce acasă, iar cei care se află încă în Ucraina trăiesc în condiții dezastruoase, având acces limitat la apă, căldură, asistență medicală și la alte servicii esențiale. Pe măsură ce războiul escaladează și intră în al doilea an, impactul se resimte și asupra sănătății mintale a persoanelor afectate atât în Ucraina cât și în țările de refugiu.

În acest timp, peste 8 milioane de ucraineni au fugit în țările vecine, alte 8 milioane de oameni sunt strămutati intern și mai mult de 3.2 milioane au trecut granița în România. Un număr de 108 000 de persoane care au fugit din Ucraina au rămas în țara noastră.  În aceste circumstanțe dificile, Crucea Roșie Română a fost una dintre primele organizații care s-a mobilizat rapid pentru a oferi ajutor. În ultimele 12 luni a sprjinit aproape 600 000 de ucraineni vulnerabili cu alimente, produse de igienă, servicii de sănătate și suport psihosocial, servicii de integrare pentru copii și adulți și prin alte intervenții precum crearea de magazine sociale, implementarea de cursuri de limba română sau engleză, realizarea de activități de orientare profesională etc.

Generozitatea poporului român ne-a ajutat să trimitem  în Ucraina 462 de camioane încărcate cu peste 5 000 de tone de materiale de primă necesitate ce au ajus la mii de persoane vulnerabile.

Dar pericolul nu a trecut și este nevoie continuă de hrană, adăpost și ajutor.

“Pentru oamenii din Ucraina, ultimul an a însemnat o luptă continuă pentru supraviețuire. Milioane dintre ei au  fost nevoiți să lase totul în urmă, iar acum au în față o viață nouă, plină de incertitudini. Încă de la început le-am fost alături si le-am oferit ajutor de bază pentru a supraviețui – un loc cald în care să trăiască, hrană, servicii. Viitorul crizei umanitare din Ucraina rămâne necunoscut, iar Crucea Roșie Română luptă în continuare pentru ca refugiații ucraineni să recâștige controlul propriilor vieți. Mulțumim tuturor românilor care au contribuit la efortul comun de a oferi speranță și confort acelora care se confruntă cu această criză care ne-a afectat pe toți.”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roșii Române.

Activitatea umanitară a Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean a fost susținută pe parcursul celor 12 luni de Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și de Comitetul Internațional de Cruce Roșie (CICR), precum și de alte Societăți Naționale de Cruce Roșie. Programul de asistență financiară directă pentru refugiații ucraineni din România, este unul dintre programele de succes implementate impreună cu IFRC prin care am sprjinit peste 76 000 de ucraineni cu peste 22 milioane de euro. De asemenea, proiectele noastre precum magazine sociale, centre multiculturale și centre de sănătate au beneficiat de expertiza și suportul financiar al IFRC, dar și de partenerii și donatorii români.

„Suntem mândri de munca depusă de voluntarii și personalul nostru angajat în timpul acestei crize umanitare. Programul de asistență financiară derulat de către IFRC și Crucea Roșie Română este un exemplu concludent în acest sens, fiind al doilea cel mai mare program în numerar din istoria IFRC și cel mai rapid implementat ca răspuns la criza din Ucraina. Drumul pe care îl avem de parcurs în continuare poate fi o provocare, dar Mișcarea de Cruce Roșie, rămâne dedicată îmbunătățirii vieții refugiaților din România.”, a declarat Emilie Goller, Șeful delegației IFRC în Romania.

Pentru a continua sprijinul oferit cetățenilor ucraineni afectați de război, Crucea Roșie Română, relansează apelul umanitar de strângere de fonduri prin donații online pe www.crucearosie.ro,  prin sms cu textul UMANITATE la numărul recurent 8845 cu o valoare de 2 euro /lună sau prin aplicația financiară Revolut. 

Crucea Roșie Română transmite un mesaj de recunoștință față de toți cei care au susținut apelul umanitar și au făcut donații în anul 2022 pentru a ajuta refugiații ucraineni. Suntem impresionați de solidaritatea și compasiunea de care au dat dovadă oamenii în această situație dificilă și suntem recunoscători pentru eforturile lor de a face diferența în viețile celor care au nevoie de ajutorul nostru. Grație sprijinului generos al cetățenilor și al mediului de afaceri din România, am putut oferi refugiaților ucraineni asistența umanitară și servicii vitale.

Intervenția Crucii Roșii Române pentru ajutorarea poporului ucrainean:

  • Informare și asistență umanitară oferită în punctele de frontieră, aeroporturi și gări pentru civilii ucraineni care au intrat în România: 217 541 beneficiari;
  • Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare cu hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare în valoare de 2.659.054 euro.
  • Asistarea directă a cetățenilor ucraineni prin servicii oferite de filialele de Cruce Roșie: produse de igienă și îmbrăcăminte, asigurarea de mese calde, activități de socializare și educative pentru copii, asistență medicală și asistență psiho-socială, magazine sociale: 357 997 persoane dintre care aproximativ 40% copii
  • Restabilirea legăturilor de familie: 20 000 beneficiari;
  • Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin Call Center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 45 817 apeluri înregistrate
  • Asistență financiară directă: 22 634 840 euro fonduri distribuite către 76 015 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României.
  • Sprijin pentru cetățenii rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română la Cernăuți, Ujhorod și Odessa: 462 camioane cu 5 172 tone de produse de strictă necesitate, în valoare de 9 064 675  euro
  • Resursa umană implicată: 244 de personal angajat al Crucii Roșii Române și 2 000 de voluntari.

IMPACT GLOBAL

  • 14,5 milioane de oameni au primit asistență pentru nevoi de bază
  • 1,17 milioane de persoane au primit asistență medicală
  • 82 milioane euro fonduri distribuite prin programul de asistență financiară către aproximativ 626.000 de refugiați
  • 786.000 de persoane au primit sprijin psihosocial pentru asigurarea sănătății mintale

 

Ultimele Stiri

punct umanitar de servicii Crucea Rosie Galati

Campus umanitar deschis în comuna Pechea, județul Galați, pentru persoanele afectate de inundații

Populația grav afectată de inundațiile din septembrie de la Galați are acces începând de miercuri, 6 noiembrie...

Case cu Caldura proiect incalzire locuinte

Case cu Căldură, ediția a doua: Sute de familii defavorizate sprijinite cu lemne pentru încălzirea locuințelor

A doua ediție a proiectului Case cu Căldură a demarat miercuri, 23 octombrie 2024, în Capitală. Ministerul...

Caravana de Sanatate

KPMG și Crucea Roșie Română, parteneriat pentru creșterea sustenabilității Caravanei de Sănătate și a Centrelor de promovare a sănătății

Crucea Roșie Română, sprijinită de Crucea Roșie Franceză și de experții KPMG, anunță lansarea unui proiect ce...

protocol colaborare Crucea Rosie Penitenciare

Protocol de colaborare între Crucea Roșie Română și Administrația Națională a Penitenciarelor

Persoanele private de libertate, dar și personalul din instituțiile aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP),...

Sari la conținut