Crucea Roșie Română lansează o campanie de ajutorare a persoanelor care au de suferit de pe urma inundațiilor puternice provocate de ploile abundente aduse de ciclonul Boris. Cele mai afectate județe sunt Galați și Vaslui, unde peste 6.000 de gospodării au fost afectate și sute de persoane au fost evacuate.
Persoanele fizice, organizațiile comunitare și companiile din România se pot alătura apelului lansat de Crucea Roșie Română pentru ajutorarea persoanelor care au rămas fără adăpost. Ajutorul poate consta în:
- Donații online pe pagina oficială a Crucii Roșii Române (cod QR)
- Conturile bancare deschise de Crucea Roșie Română pentru cauze urgente:
- RO52BREL0002001321830119 – LEI
- RO31BREL0002001321830206 – EUR
- RO90BREL0002001321830308 – USD
- RO44BRDE410SV20462054100 – LEI
- Donații de 2 EURO prin SMS la 8824. Număr disponibil în rețelele Digi Mobil, Orange, Telekom și Vodafone
- Donații de alimente greu perisabile, prin Banca de Alimente, în orice magazin Carrefour
Crucea Roșie Română nu colectează îmbrăcăminte, încălțăminte și mobilier second-hand. Mulțumim pentru înțelegere.
Resursele colectate vor fi folosite pentru a sprijini activitățile de ajutorare și reconstrucție pentru oamenii din zonele afectate de viituri și vor fi gestionate în mod transparent și eficient.
Mulțumim pentru implicare.
Persoane de contact:
Victor Nicolăescu – director Fundraising: 0799 836 999; e-mail: victor.nicolaescu@crucearosie.ro
Daniel Modoacă – director Situații de Urgență: 0748 238 018; e-mail: daniel.modoaca@crucearosie.ro
Dan L. Brumar – director Comunicare: 0720 574 232; dan.brumar@crucearosie.ro.
Urmărește Crucea Roșie Română pe Facebook, Instagram, TikTok și LinkedIn pentru a fi la curent cu evoluția situației din teren!
Tichete valorice de 100.000 de euro pentru persoanele afectate de inundații în Galați
[Update 18 decembrie 2024]
Crucea Roșie Română continuă să fie alături de populația afectată de inundațiile din această toamnă, prin distribuirea de tichete valorice pentru achiziția de materiale de construcții. Într-o primă etapă a acestui nou program derulat de Crucea Roșie Română, 100 de familii din comunele Cudalbi și Slobozia Conachi, grav afectate de revărsările de ape din luna septembrie, au primit vouchere în valoare de 4.900 de lei fiecare, tichete care pot fi utilizate până la sfârșitul anului 2025.
Primii beneficiari ai tichetelor valorice sunt 100 de familii din comunele Cudalbi și Slobozia Conachi, județul Galați, care au suferit pagube însemnate în urma viiturilor ce au măturat localitățile. Beneficiarii acestui ajutor sunt persoane vulnerabile, cu posibilități reduse de a-și reface locuințele din forțe proprii. Familiile vor putea folosi tichetele la magazinele Dedeman pentru achiziționarea oricărui tip de material necesar pentru refacerea locuințelor lor afectate de inundații.
Crucea Roșie Română, masă tradițională de Crăciun pentru locuitorii din Pechea
[Update 11 decembrie 2024]
Crucea Roșie Română pregătește în Campusul umanitar din Pechea o masă tradițională de Crăciun pentru minimum 300 de persoane afectate de inundațiile din luna septembrie. Evenimentul va avea loc în a doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie 2024. Totodată, voluntarii și angajații noștri vor pregăti pachete alimentare și dulciuri pentru aceste persoane, în preajma Anului Nou.
„În contextul cererii mari, media zilnică a ajuns la 275 de persoane care servesc o masă caldă în cadrul punctului umanitar deschis de Crucea Roșie Română la Pechea. Este impresionant să vedem solidaritatea și generozitatea oamenilor simpli, dar și a companiilor, care, prin donațiile lor, ne permit să oferim sprijin concret și pe termen lung celor mai afectați. Masa tradițională de Crăciun este modul nostru de a aduce puțină căldură sufletească și speranță acestor familii în pragul sărbătorilor”, a declarat Adrian Halpert, Director General al Crucii Roșii Române.
Pachete alimentare și mâncare gătită, la domiciliu, pentru sute de beneficiari din Pechea
[Update 11 decembrie 2024]
Voluntarii de Cruce Roșie filiala Vrancea au distribuit astăzi, 11 decembrie, 400 de pachete alimentare locuitorilor din Pechea, județul Galați, afectați grav de inundațiile din luna septembrie.
În paralel, s-a gătit și s-a distribuit la domiciliu două feluri de mâncare, ceai și cafea pentru alte 432 de persoane aflate în aceeași situație dificilă.
Ajutoare din Sibiu pentru familiile din Corod, județul Galați
[Update 4 octombrie 2024]
Un transport umanitar organizat de Filiala de Cruce Roșie Sibiu a ajuns joi, 3 octombrie, în comuna Corod din județul Galați. Angajații și voluntarii filialei de Cruce Roșie Sibiu au colectat în weekendul care a trecut, în cadrul programului Banca de Alimente derulat prin Carrefour, alimente greu perisabile și articole de igienă pentru persoanele care au fost afectate de inundații.
La această acțiune umanitară au participat, de asemenea, reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Sibiu, membri ai Colegiului Prefectural Permanent, ai Consiliului Județean Sibiu și ai primăriilor din județ. Bunurile donate au ajuns în comuna Corod cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu Căpitan Dumitru Croitoru.
„Ne bucurăm mult că ne-am îndeplinit misiunea și am reușit să trimitem la Galați, în comuna Corod, peste două tone de ajutoare umanitare colectate în cadrul campaniei derulate alături de Instituția Prefectului – Județul Sibiu. Acolo trăiesc în jur de 700 de familii care au fost grav afectate de inundații, iar colegii mei de la Crucea Roșie Galați vor realiza distribuția acestor ajutoare umanitare. Mulțumim tuturor celor care ne sprijină și, astfel, sunt și ei ambasadori ai faptelor bune”, a declarat Raluca Morar, directorul filialei de Cruce Roșie Sibiu.
Voluntarii Filialei de Cruce Roșie Vrancea, alături de sinistrații din județul Galați
[Update 3 octombrie 2024]
Crucea Roșie Filiala Vrancea a organizat al patrulea transport umanitar în județul Galați, în cadrul campaniei umanitare #OameniiAjutăOameni, lansată de Crucea Roșie Română. Voluntarii și angajații filialei au distribuit alimente (pâine, cozonac, conserve, sucuri, porții cu mâncare caldă), produse de igienă (detergent de rufe, detergent de vase, șampon, săpun lichid, clor, hârtie igienică, prosoape de hârtie, cădiţe pvc), piese de mobilier, electrocasnice și vopseluri familiilor din comunele Pechea și Valea Mărului.
Tot în cadrul acestei misiuni umanitare, echipa filialei Vrancea a dat o mână de ajutor localnicilor din comuna Pechea, contribuind la curățarea de mâl a caselor afectate de reversările de ape. Cu ajutorul unor echipamente de curățare cu jet de apă, obținute din donații, colegii noștri îndepărtat noroiul rămas pe pereții caselor după retragerea apelor. Recunoștința oamenilor pe care i-au ajutat i-a încurajat pe voluntarii noștri să-și prelungească șederea în mijlocul lor. Toate acțiunile filialelor de Cruce Roșie în zonele calamitate sunt realizate cu sprijinul și coordonarea filialei de Cruce Roșie Galați.
Mai multe echipe de voluntari vor ajunge zilele următoare în comuna Pechea, pentru a-i ajuta pe localnici să-și curețe mai repede locuințele.
Nevoi urgente ale populației afectate de inundații – evaluare în teren
Crucea Roșie Română (CRR) și Federația Internatională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au realizat o evaluare rapidă a situației actuale, ca urmare a inundațiilor din 14 septembrie. Vizitele în teren ale celor două organizații umanitare au vizat localitățile cel mai grav afectate din județele Galați și Vaslui.
7.690 de persoane au fost afectate major de inundațiile care au avut loc în 14 septembrie, în localitățile Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă (județul Galați), Grivița, Trestiana, Zorleni și Epureni (județul Vaslui). 2.373 de locuințe au fost avariate ca urmare a viiturilor din urmă cu 10 zile, iar 213 persoane au fost evacuate din această cauză, conform raportului întocmit la finalul vizitelor în teren efectuate de reprezentanții IFRC și ai Departamentului Situații de Urgență și Dezastre din cadrul Crucii Roșii Române. Detalii în tabelul de mai jos.
Riscuri identificate în zonele inundate
Principalele riscuri identificate de CRR și IFRC în localitățile cel mai grav afectate de inundații fac referire, în primul rând, la posibilitatea apariției anumitor infecții și boli. Acestea ar putea fi cauzate de alimentele și apa contaminate, dar și de mucegaiul care s-ar putea dezvolta în locuințe. Lipsa adăposturilor, în special în cazul acelor persoane ce au fost evacuate și strămutate, reprezintă o altă situație provocatoare. Traumele și problemele de sănătate mintală ar putea reprezenta un alt risc major asupra populației afectate de inundațiile din 14 septembrie.
Principala sursă de venit a locuitorilor din zonele amintite o reprezenta agricultura, astfel că pierderea pe termen scurt și lung a mijloacelor de trai reprezintă un alt risc pentru populația afectată.
Principalele nevoi ale populației afectate
În contextul tuturor riscurilor identificate, CRR și IFRC au centralizat nevoile urgente ale persoanelor afectate de inundații.
Pe termen scurt (o lună), sinistrații au nevoie de apă, alimente care nu necesită gătire, vitamine și medicamente, haine și pături, produse de igienă, lopeți, găleți, mănuși și roabe, echipamente de alimentare cu curent electric (baterii externe, etc), echipamente de curățare cu jet sau dezumidificatoare, materiale de curățenie, electrocasnice (frigidere, mașini de spălat, sobe), pompe pentru decolmatarea fântânilor, scurgerilor și canalizărilor.
Crucea Roșie Română (CRR) a transmis deja în zonele afectate mai multe transporturi constând în ajutoare de primă necesitate, enumerate mai sus.
Pe termen mediu (1-6 luni), toate persoanele afectate de inundații au nevoie de mobilier standard, materiale de construcții, saltele, lenjerie de pat și perne, îmbrăcăminte de iarnă, lemn de foc și sobe.
Sprijin din Vrancea pentru familiile din Galați
Filiala de Cruce Roșie Vrancea a sărit în ajutorul familiilor greu încercate de inundațiile din Galați și Vaslui. Un transport umanitar cu îmbrăcăminte, lenjerii de pat, pături, saltele, obiecte de mobilier, alimente greu perisabile (conserve), apă plată, pâine și aparate de spălat cu presiune (pentru îndepărtat mâlul din locuințe) a ajuns la populația afectată din comunele Cudalbi, Pechea, Valea Mărului și Măcișeni (Galați).
Bunurile de strictă necesitate au fost donate de sponsori privați și locuitori ai județului Vrancea, în urma apelului lansat de filiala Vrancea și Instituția Prefectului Vrancea. Suplimentar, doi operatori privați au donat 1.600 de pâini proaspete,care au fost livrate odată cu acest transport. Mulțumiri donatorilor:
Voluntarii Crucii Roșii Filiala Vrancea au distribuit bunurile și produsele donate în localitățile menționate, la recomandarea colegilor din filiala Galați.
Crucea Roșie Filiala Vrancea colectează zilnic, la sediul său din Focșani (strada Dimitrie Cantemir 5), între orele 9:00-16:00, alimente greu perisabile, cizme de cauciuc, saltele, lenjerii de pat, mobilier, produse de igienă și apă pentru a organiza viitoare transporturi în zonele afectate.
Ajutoare umanitare trimise de Crucea Roșie Română în județul Galați
Două TIR-uri cu 42 de tone de alimente și bunuri de strictă necesitate din rezerva Crucii Roșii Române au ajuns, miercuri, în comunele din Galați afectate de inundații. Ajutoarele, care constau în conserve, saci de dormit, pături, lenjerii de pat, produse de igienă și cizme de cauciuc, au fost dislocate din depozitul central al Crucii Roșii Române din București și depozitate la baza sportivă a Liceului tehnologic Costache Conachi din comuna Pechea. Bunurile transportate au o valoare de peste 110.000 de euro.
De aici, ajutoarele vor fi distribuite de angajații și voluntarii filialei de Cruce Roșie Galați, persoanelor care au rămas fără adăpost și bunuri în urma revărsărilor de ape de la jumătatea lunii septembrie.
Pe lângă acest transport, Crucea Roșie Română a reușit să mobilizeze resurse de la partenerii săi tradiționali, care s-au oferit să sprijine efortul nostru donând bani, apă, produse de igienă, detergenți și mâncare caldă. Informații detaliate despre suportul oferit de companiile din România care s-au alăturat campanie noastre vor fi făcute publice în curând, pe toate canalele noastre de comunicare.
Dezastrul de la Galați, în imagini
Imagini surprinse de voluntarii filialei de Cruce Roșie Galați în timpul misiunii umanitare.