Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Fundatia Sensiblu, cu sprijinul financiar al Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, prin „The Empress Shôken Fund”, vor implementa proiectul C.A.R.E. – Courage, Authenticity, Respect, Equality, al carui scop este reducerea vulnerabilitatii adolescentilor care beneficiaza de masuri de protectie speciala in fata violentei sexuale si de gen, a traficului, exploatarii, violentei in cuplu si pradatorilor din online si offline.
Romania reprezinta tara cu cel mai mare numar de persoane traficate din Uniunea Europeana. Conform Raportului anual privind fenomenul traficului de persoane, 47% dintre persoanele traficate sunt sub varsta de 18 ani, iar procentele cresc la 70% daca extindem grupa de varsta la 19 ani. Cel mai vulnerabil grup in fata exploatarii sexuale este reprezentat de fete/femei.
Potrivit Raportului Comisiei parlamentare privind situatia copiilor disparuti, 40% dintre acestia provin din sistemul de protectie. Cel mai frecvent, ajung victime ale traficului copiii afectati de saracie, lipsa educatiei, disfunctionalitatile din familie, si cei vulnerabili din centrele rezidentiale.
Cele doua documente mentioneaza metoda „lover-boy” ca tehnica de abordare si recrutare predilecta a traficantilor. Practic, identifica si intra in relatii de cuplu cu adolescenti vulnerabili (care au suferit deja diferite traume, abandon, violenta, abuz, neglijenta, saracie) pe care ii manipuleaza ulterior, oferindu-le bani, afectiune si promitandu-le o viata mai buna in afara centrului.
”Toti avem nevoie de a fi vazuti, acceptati, validati. Pradatorii speculeaza aceste nevoi umane, spunandu-le tinerilor ce au nevoie sa auda si le ofera iluzia unei vieti usoare, in care pot avea tot ce isi doresc. Ceea ce pare un vis, devine un cosmar in care tinerii isi pierd dreptul asupra propriei persoane, libertatea de miscare, libertatea de a fi si de a decide, intrand intr-un abuz continuu, de cele mai multe ori fara iesire. Riscul de a deveni victime ale violentei sexuale si de gen este unul real, demonstrat de statistici, si rolul proiectului este de a-i ajuta sa previna si sa ceara ajutor daca se afla intr-o astfel de situatie.” – Claudia Badica, psiholog in specialitatea psihoterapie Fundatiei Sensiblu si expert violenta sexuala si de gen in cadrul proiectului C.A.R.E.
In proiectul C.A.R.E., specialistii ii vor ajuta pe adolescenti sa identifice formele de violenta sexuala si de gen, sa evite capcanele agresorilor, sa invete modele de relatii egale, bazate pe respect si cooperare si sa constientizeze nevoia de sprijin si cererea acestuia.
In cadrul proiectului, vor fi organizate sesiuni de training cu specialistii care lucreaza cu adolescentii din sistemul de protectie si cu voluntarii Crucii Rosii Romane, workshop-uri educationale cu adolescentii, activitati recreative si o tabara, toate avand ca scop familiarizarea cu fenomenul de violenta sexuala si de gen, identificarea situatiilor de acest tip, intelegerea dinamicii relatiilor violente si a celor non-violente, interventia in cazurile de violenta sexuala si de gen in randul adolescentilor, gestionarea comportamentelor dificile ale adolescentilor.
”Aspectul inovator al proiectului este reprezentat de abordarea psihosociala a unei categorii de persoane foarte vulnerabile, dar ignorate in discutia despre violenta sexuala si de gen. Obiectivul nostru este de a educa nu doar beneficiarii directi, ci si personalul din centrele de ingrijire institutionala si voluntarii Crucii Rosii Romane in calitate de reprezentanti ai societatii civile Mai mult, educatia nu se opreste doar la furnizarea de informatii, ci si la crearea unui cadru de invatare experientiala prin metode psihosociale si prin crearea unei retele de sprijin reprezentate atat de voluntari, cat si de personalul centrelor”, a declarat dr. Sorina Botescu, coordonatoarea proiectului C.A.R.E.
Proiectul va fi implementat in perioada iunie 2021 – mai 2022.
Crucea Rosie Romana si Fundatia Sensiblu nu sunt la prima colaborare; in anul 2016 au implementat in parteneriat proiectul “Strenghtening psychosocial methods and practices to build resilience of female victims of domestic violence” (”Consolidarea metodelor si practicilor psihosociale pentru cresterea rezilientei femeilor victime ale violentei domestice”), finantat prin programul Drepturi, Egalitate, Cetatenie/Justitie al UE (Rights, Equality and Citizenship (REC) Programme of the European Union).
Fundatia Sensiblu este o fundatie corporativa infiintata in anul 2002 de Sensiblu. De la inceputul activitatii, Fundatia s-a implicat in sustinerea femeilor si copiilor victime ale violentei domestice prin serviciile gratuite de consiliere sociala, psihologica si juridica si cazarea in adapostul temporar. Din anul 2002, peste 6 000 de femei si copii victime ale violentei domestice au beneficiat de serviciile de consiliere, si mai mult de 200 de persoane au fost gazduite in adapost. Fundatia Sensiblu este acreditata conform legii ca furnizor de servicii sociale. Mai multe informatii despre Fundatia Sensiblu sunt disponibile pe www.fundatiasensiblu.ro