Crucea Roșie Română a facilitat repatrierea a 40 de cetățeni ucraineni, după 812 zile petrecute în România ca urmare a conflictului armat dintre Ucraina și Rusia. Cele 40 de persoane, vârstnici de peste 86 de ani, au fost îngrijite mai bine de doi ani de personalul Centrului social Pro Vita al Parohiei Valea Plopului, Prahova.
Nu mai puțin de 46 de vârstnici, mulți cu diverse afecțiuni și dizabilități, au căutat refugiu în România la scurt timp după escaladarea conflictului armat din Ucraina. În mare parte persoane fără adăpost, bătrânii au ajuns mai întâi la Huși, apoi la Rădăuți și Voroneț, pentru ca, în aprilie 2022 aceștia să solicite ajutorul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Daniel. Înalt Prea Sfinția Sa a apelat la preotul Nicolae Tănase, care administrează Centrul social Pro Vita al Parohiei Valea Plopului, pentru preluarea acestor persoane năpăstuite.
„Părintele care i-a însoțit, Ruslan Roman Afonin, a apelat la Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel care ne-a consultat în această problemă. Am acceptat să vină la noi”, ne-a mărturisit părintele Nicolae Tănase, care s-a preocupat de soarta acestor oameni necăjiți oferindu-le adăpost, hrană, consiliere, excursii în țară, acces la medicație și la slujbe religioase.
Au plecat 46, s-au întors 40
În tot acest timp, Crucea Roșie Română le-a asigurat acestor persoane alimente de strictă necesitate și produse de igienă. După mai bine de doi ani petrecuți în România, preotul Roman Afonin a solicitat ajutorul Crucii Roșii Române pentru a facilita transportul grupului de vârstnici peste graniță, la Ujhorod, în vestul Ucrainei, unde aceștia vor fi cazați într-un centru de îngrijire construit recent.
În seara zilei de 9 iulie 2024, un convoi format din mai multe ambulanțe (pentru persoanele nedeplasabile) și un autocar a plecat din Valea Plopului (Prahova) spre vestul Ucrainei. Din cei 46 de bătrâni care s-au refugiat în țara noastră în 2022, șase au decedat înainte de a se putea întoarce în țara natală. Vezi VIDEO mai jos!
Fondurile necesare organizării acestui transport au fost asigurate din donațiile asigurate de cetățenii români și companiile din România în cadrul campaniei Umanitatea nu are granițe, demarată la scurt timp după escaladarea conflictului armat.
„Ne pare rău că au plecat… vreo patru dintre ei nici n-au vrut să plece. Soția preotului nu a vrut să plece. Au avut câteva momente de regret că ne despărțim. Ne-am despărțit, dar o să le facem o vizită sau mai multe”, ne-a mai spus părintele Nicolae Tănase.