Cine suntem

Emblema de Cruce Rosie

 ads 1080x1080 06

Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata la Conferinta Internationala din 1863 ca semn distinctiv pentru societatile voluntare care asistau soldatii raniti. La randul sau, Conferinta Diplomatica din 1864 a adoptat acest simbol in prima Conventie de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare. Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce rosie a fost aceea de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta.

In prezent, folosirea emblemei de catre Societatile Nationale este guvernata de „Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce rosie si semiluna rosie de catre Societatile Nationale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, in noiembrie 1991, a intrat in vigoare in anul 1992.

Emblema este un simbol care, fie confera protectie, fie indica apartenenta la Miscare. Fiecare stat parte la Conventiile de la Geneva are obligatia de a adopta masuri care sa previna si sa pedepseasca, in permanenta, orice folosire abuziva a emblemei. De aceea, statele trebuie sa adopte masuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Rosie.

Semiluna Rosie a fost adoptata in Conventia din 1929, impreuna cu leul si soarele rosii pe fond alb, semn cerut de Persia, dar, in 1980, guvernul Republicii Islamice Iran a decis sa renunte la aceasta emblema si sa foloseasca, in schimbul ei, semiluna rosie.

Având in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie, nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in anul 2005, statele au adoptat un nou simbol de protectie – Cristalul (rombul) Rosu.

 

Cine are dreptul sa foloseasca emblema

1. Folosirea protectoare pe timp de conflict (la dimensiuni mari) – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al fortelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si Protocoalele lor aditionale. In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale fortelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie / Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate.

2. Folosirea indicativa pe timp de pace (la dimensiuni mici) – semnifica faptul ca o persoana sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie / Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia Internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie). In acest caz, au voie sa foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.

 

Folosirea abuziva a emblemei

IMITATIA = folosirea unui semn care prin forma si/sau culoare poate crea confuzie cu emblema de Cruce Rosie / Semiluna Rosie 

UZURPAREA

  1. folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale etc.)

  2. folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu.

PERFIDIA = folosirea pe timp de razboi pentru a ascunde combatanti sau echipament militar - CRIMA DE RAZBOI

Fiecare om poate ocroti emblema si intari valoarea ei protectoare. Contribuiti la protejarea emblemei, pentru ca intr-o zi v-ar putea salva viata!


Protectia emblemei in Romania

Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 ca, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.

 

ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!

Fiecare cetațean are responsabilitatea de a proteja emblemele Crucii Roșii.

 

Daca observi vreodata ca emblemele sunt folosite de persoane sau organizații care nu au dreptul sa faca acest lucru, ar trebui sa avertizezi Societatea Naționala de Cruce Roșie din România, care va decide cum sa acționeze. În cele mai multe cazuri, cei care folosesc greșit emblemele fac acest lucru pur și simplu pentru ca nu sunt conștienți de scopul emblemelor și de modul în care acestea pot fi utilizate.

Trimite mesaj la crr@crucearosie.ro

 

Pentru milioane de persoane din întreaga lume, emblema Crucii Roșii semnifică PROTECȚIE și asistenta în situații dificile. Iar pentru întreaga Miscare Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, emblema definește întreaga activitate umanitară și reprezintă singura protecție de care se bucura personalul și voluntarii care acționează, de multe ori, in circumstanțe periculoase.

SPOT VIDEO: Emblemele-Crucii-Rosii-v4-sub.mp4