0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
Comitetul International al Crucii Roșii

Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) cu sediul la Geneva, este o institutie umanitara, independenta care a pus bazele Miscarii de Cruce Rosie, in anul 1863.

Misiunea CICR

„CICR actioneaza pentru a ajuta victimele razboiului si ale violentei interne, incercand sa asigure punerea in practica a normelor umanitare care restrang violenta armata”.

El conduce si coordoneaza activitatile internationale de asistenta desfasurate de catre Miscare in situatii de conflict. Totodata, el depune eforturi pentru prevenirea suferintei, prin promovarea si consolidarea dreptului umanitar si a principiilor umanitare universale.

Condiția juridică a CICR

CICR este o organizatie privata elvetiana. Mandatul sau ii permite sa ia in discutie anumite probleme cu statele si cu partile implicate in conflict, prin deschiderea de delegatii si prin trimiterea de reprezentanti. Dimensiunea internationala a CICR este confirmata de acordurile la varf pe care le-a incheiat cu mai mult de 50 de state.

Aceste acorduri, care sunt supuse regulilor dreptului international, prevad conditia juridica pe care o are CICR pe teritoriul statelor unde isi desfasoara activitatile umanitare si recunosc calitatea acestuia de persoana juridica internationala.

De asemenea, ii garanteaza privilegii si imunitati de care se bucura, in mod normal, organizatiile internationale.

Asemenea privilegii si imunitati sunt indispensabile pentru CICR pentru ca ele ii garanteaza cele doua conditii esentiale pentru actiunea sa, respectiv neutralitatea si independenta. CICR este o organizatie non-guvernamentala din punct de vedere al naturii si al personalului, dar se deosebeste atat de Organizatia Natiunilor Unite, cat si de alte organizatii umanitare non-guvernamentale (ONG-uri).

Tratate

Pe durata conflictelor armate internationale, CICR isi intemeiaza actiunea pe cele patru Conventii de la Geneva si pe Protocolul I aditional la acestea, care ii recunosc dreptul de a desfasura anumite activitati, cum ar fi:

  • A asista personalul militar ranit, bolnav sau naufragiat;
  • A vizita prizonierii de razboi;
  • A actiona in folosul populatiei civile;
  • A asigura ca persoanele protejate sunt tratate in conformitate cu legea.

Pe perioada conflictelor armate interne, CICR isi fundamenteaza actiunea pe Articolul 3 comun celor patru Conventii si pe Protocolul II. Acestea ii recunosc dreptul de a face propuneri, de exemplu, pentru a-si oferi serviciile partilor implicate in conflict cu privire la:

  • Desfasurarea unor operatiuni de asistenta;
  • Vizitarea persoanelor detinute pentru un motiv legat de conflictul armat.

Mai multe informatii despre Comitetului International de Cruce Rosie gasiti pe site-ul oficial: www.icrc.org

Sari la conținut