0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
  • 39% dintre copiii cu vârsta sub 18 ani din România erau expuşi riscului de sărăcie sau excluziune socială, conform raportului Oficiului european de statistică – Eurostat pe anul 2023. Media Uniunii Europene a fost de 24,8%.
  • 19,8% dintre români suferă privațiuni materiale severe, cu efect direct asupra educației și șanselor la o viață mai bună oferite copiilor lor.
  • Sute de mii de copii trăiesc în fiecare zi cu senzația de foame continuă și își ignoră stomacul gol în timpul orelor de curs.

Pentru copiii defavorizați, normalitatea înseamnă altceva decât știm noi. Pentru ei, normalitatea înseamnă să se culce flămânzi. Să învețe sau să citească în întuneric. Să se joace fără jucării. Să aibă o altfel de copilărie.

Crucea Roșie Română a pus bazele a cinci centre de zi – numite centre E.G.A.L. – in cele mai sarace zone din tara: Babadag, Botosani, Craiova, Alexandria si Lupeni.

Centrul E.G.A.L. inseamna Educatie, Generozitate, Abilitati si Libertate pentru copiii care au nevoie de sanse egale la o viata normala.

Centrele de zi susținute de Crucea Roșie Română încearcă să le ofere acestor copii o altă percepție despre normalitate. Arătându-le că viața poate fi bună, lor li se oferă optimism și o viziune corectă despre viață. Acest lucru îl traducem ca o aducere la egalitate a celor două realități.

În fiecare centru, 50 de beneficiari – copii, tineri si părinții acestora – sunt incluși zilnic într-un program integrat de dezvoltare, desfășurat cu sprijinul voluntarilor.

Până la 31 octombrie 2024:

  • 1.502 copii au primit o masă caldă zilnic și ajutor la teme.
  • 1.881 de persoane au participat la sesiuni de dezvoltare a abilitatilor de viata
  • 746 de voluntari au fost instruiti si implicati in activitatile din centre.

Povestea care trebuie spusă: copiii din centrele E.G.A.L.

Dacă viața ar fi o cursă, copiii sărmani ai României ar porni mereu cu șansa a doua. Unii vor ajunge la destinație, alții vor fi deturnați din drum de lipsuri greu de imaginat. Așa arată sărăcia.

Din 2015, Crucea Roșie Română încearcă să le arate o altă realitate copiilor din familii sărace și dezorganizate. O realitate în care ei nu mai merg la culcare flămânzi, în care nu li se mai spune că sunt o cauză pierdută și în care sunt stimulați să-și continue studiile.

În centrele E.G.A.L., sute de copii care au trăit ani la rând sub amenințarea foametei, a risculului de abandon școlar, a agresiunilor și umilințelor de orice tip, au o șansă la o viață mai bună. 

Cui se adresează centrele E.G.A.L. și care sunt obiectivele

Beneficiarii direcți ai programelor din centrele E.G.A.L.

Copiii cu vârste între 6 – 14 ani care:

  • provin din familii monoparentale
  • provin din familii defavorizate socio-economic
  • sunt marginalizați
  • au părinți plecați în străinătate
  • sunt de etnie romă
  • se află în risc de absenteism sau abandon școlar
  • au nevoie de atașament
  • nu au abilități de viață, igienă și îngrijire personală
  • prezintă traume/dificultăți psiho-emoționale (sunt expuși violenței din mediul familial, școlar și al cartierului)
  • sunt separați de părinți/ unt din familii dezorganizate
  • prezintă dezechilibre comportamentale
    sunt migranți
  • provin din familii cu mai mult de 2 copii
  • prezintă dizabilități ușoare sau sunt instituționalizați în centrele de plasament.

Beneficiarii indirecți ai programelor din centrele E.G.A.L.

Tinerii cu vârste cuprinse între 14 – 20 ani care:

  • își doresc să activeze ca voluntari pentru a-și dezvolta competențe sociale
  • își doresc să învețe și să exerseze primul ajutor, să participe la activitățile din cadrul programului de pregătire pentru situații de urgență, la activități de prim-ajutor psihologic, la activitățile în folosul copiilor vulnerabili.

 

Părinții/bunicii/tutorii care:

  • sunt divorțați, cu un grad scăzut de alfabetizare sau nu au loc de muncă
  • sunt părinți singuri (familie monoparentală) sau defavorizați socio-economic
  • fac parte dintr-o familie dezorganizată, au copilul/copiii în plasament
  • sunt de etnie romă.

Obiectivele centrelor de zi E.G.A.L.

Principalele obiective ale centrelor de zi E.G.A.L. sunt de a asigura suport educațional copiilor înscriși, siguranță și supraveghere, posibilitatea dezvoltării sociale, prevenirea abandonului școlar, sprijin pentru părinții care nu au suficient timp să-și ajute copiii, îmbunătățirea sănătății fizice și mintale a copiilor din medii defavorizate.

 

Activități derulate în centrele de zi E.G.A.L.

O masă caldă zilnic, pentru copii; Sprijin la efectuarea temelor; Suport psiho-social individual și de grup; Activități educaționale; Dezvoltarea abilităților de viață; Educație pentru sănătate; Consiliere socială pentru copii și părinți; Activități cultural-artistice; Cursuri de scris/citit pentru părinți; Excursii și tabere; Zile aniversare și serbări; Activități în aer liber; Activități de ecologizare și curățenie.

Pentru a continua misiunea noastră nobilă avem nevoie de ajutorul vostru.

Inegalitatea este atât o cauză principală, cât și o consecință a sărăciei și excluziunii sociale în rândul copiilor.

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului menționează, în principiul non-discriminării, că oportunitățile pentru dezvoltarea umană și socială trebuie să fie acordate în mod egal fiecărui copil, indiferent de contextul familial și originea sa.

Conform studiilor publicate în România, pentru a acoperi cheltuielile legate de educația copilului (excluzând plata personalul școlii), părinții trebuie să cheltuiască o sumă care este de o dată și jumătate de ori mai mare decât suma alocată de către stat pentru educația unui copil.

Deși învățământul obligatoriu este, în teorie, gratuit, părinții trebuie să plătească pentru meditații suplimentare, materiale (precum manuale, creioane, cretă și alte materiale didactice), transport, renovarea și întreținerea școlilor, echipamente sportive sau personal de pază privat. Aceste „costuri ascunse” creează un dezavantaj clar pentru copiii ai căror familii nu își permit să plătească, ceea ce poate conduce la neînscriere sau abandon școlar.

Pentru a reduce inegalitățile cu care se confruntă copiii din medii defavorizate, Crucea Rosie Română a pus bazele a cinci centre de zi – numite centre E.G.A.L. – în unele din cele mai sarace localități din țară: Babadag, Botoșani, Craiova, Alexandria și Lupeni.

Centrul E.G.A.L. înseamnă Educație, Generozitate, Abilități și Libertate pentru copiii care au nevoie de șanse egale la o viață normală.

Centrele de zi susținute de Crucea Rosie Română încearcă să le arate copiiilor din familii defavorizate care este adevărata normalitate. Demonstrându-le că viața poate fi mai bună, beneficiarilor li se oferă  speranță și o viziune otimistă despre viață. Acest lucru poate fi tradus într-o egalizare a celor doua realitati care se regăsesc în societatea românească.

Sari la conținut