INVATA SA ACORZI PRIMUL AJUTOR BEBELUSULUI SAU COPILULUI TAU!
Parintii, mai ales cei care se afla la primul copil, de cele mai multe ori nu stiu cum sa procedeze in cazul in care bebelusul se afla in pericol (ex. cand acesta se ineaca, cand isi introduce jucarii in urechi sau in nas, etc.). De cele mai multe ori parintii intra in panica si irosesc timp pretios cautand ajutor sau asteptand interventia de specialitate.
Fii increzator ca poti ajuta un bebelus sau un copil intr-o situatie de urgenta! Invata aceste tehnici de prim ajutor care sunt de altfel foarte simple!
1. Primul ajutor in caz de reactie alergica
Bebelusul sau copilul poate dezvolta o eruptie cutanata, poate prezenta senzatie de mancarime si umflaturi pe maini, picioare si/sau fata. Respiratia va fi adesea incetinita.
Suna imediat la 112 daca observi simptomele de mai sus!
Daca stii ca bebelusul sau copilul sufera de o anumita alergie, foloseste autoinjectorul (epipen-ul) pentru a-i administra medicatia prescrisa. Urmareste instructiunile de pe ambalaj!
Calmeaza copilul in asteptarea ambulantei. Spune echipajului de pe ambulanta ca ai folosit autoinjectorul.
Urmareste videoclipul care te invata cum sa ajuti un bebelus sau un copil cu reactie alergica severa
Sursa video: British Red Cross
2. Primul ajutor in caz de hemoragie
Pune presiune pe rana cu orice obiect ai la indemana care ar putea incetini sau opri fluxul sangelui.
Suna imediat la 112!
Mentine presiunea pe rana pana ajunge ambulanta.
Urmareste videoclipul care te invata cum sa ajuti un bebelus sau un copil cu hemoragie
Sursa video: British Red Cross
3. Primul ajutor in caz de fractura osoasa
Un bebelus sau un copil ce a suferit o fractura osoasa simte o durere intensa si sta intins intr-o pozitie nefireasca.
In acest caz, sprijina rana cu diverse articole de imbracaminte pentru a preveni miscarile inutile. Nu folosi atele!
Suna la 112 cat de repede poti!
Continua sa sprijini rana pana vin ajutoare.
Urmareste acest videoclip despre cum poti ajuta un bebelus sau un copil cu fractura osoasa:
Sursa video: British Red Cross
4. Primul ajutor in caz de arsura
Raceste zona arsa sub jet de apa rece pentru cel putin 10 minute. Racirea zonei reduce durerea, inflamatia si riscul cicatrizarii.
Dupa ce zona arsa a fost racita, acoper-o cu o punga de plastic curata. Aceasta actiune previne infectia mentinand zona curata. Plasticul nu are aderenta si reduce durerea prin faptul ca impiedica aerul sa intre in contact cu suprafata pielii.
Suna la 112 cat de repede poti!
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un bebelus sau un copil cu arsura cutanata
Sursa video: British Red Cross
5. Primul ajutor in caz de sufocare la bebelus
Un bebelus care se ineaca nu mai poate plange, tusi, respira sau produce zgomote.
Da bebelusului cinci lovituri interscapulare: tine bebelusul cu fata in jos pe coapsa ta. Ai grija sa aiba capul mai jos decat funduletul. Daca nu a eliminat mancarea/jucaria, treci la pasul urmator.
Apasa de cinci ori pe pieptul bebelusului: intoarce bebelusul cu fata in sus. Plaseaza doua degete in mijlocul pieptului, intre sfarcuri. Apasa de cinci ori pe pieptul bebelusului, intr-o miscare ascendenta.
Continua ciclurile de lovituri interscapulare si apasari pe piept pana cand blocajul este eliminat, pana cand vin ajutoare sau bebelusul nu mai raspunde. Daca nu poti suna chiar tu la 112, pune pe altcineva sa sune!
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un bebelus care se ineaca
Sursa video: British Red Cross
6. Primul ajutor in caz de sufocare la copil
Aceste sfaturi privesc copiii (1 an pana la pubertate). Un copil care se asfixiaza isi va tine mainile la piept sau gat si va fi incapabil sa vorbeasca, respire sau tuseasca.
Da copilului cinci lovituri interscapulare: Loveste-l ferm, de cinci ori, intre omoplati. Loviturile trebuie sa fie de jos in sus. Daca obiectul nu a fost eliminat, treci la pasul urmator.
Apasa-l de cinci ori pe abdomen: stai in spatele copilului si apuca-l cu bratele in jurul abdomenului, exact sub coaste. Plaseaza-ti pumnul strans in fata, exact deasupra diafragmeni. Apasa in interior si in sus.
Continua ciclurile de lovituri interscapulare si apasari pe diafragma pana cand blocajul se elimina, pana cand vin ajutoare sau copilul nu mai raspunde. Daca nu poti suna chiar tu la 112, pune pe altcineva sa sune!
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un copil care se asfixiaza.
Sursa video: British Red Cross
7. Primul ajutor in cazul in care bebelusul sau copilul a inghitit ceva daunator
Substante precum medicamentele, produsele de curatenie si de lucru manual sau chiar anumite plante de casa pot fi daunatoare daca sunt inghitite.
Daca se intampla ca bebelusul sau copilul sa inghita astfel de substante, stabileste mai intai ce anume a inghitit, cand a inghitit si in ce cantitate.
Suna la 112 cat de repede poti!
Nu ii provoca voma deoarece poti produce si mai mult rau cailor sale digestive sau poti bloca caile aeriene.
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un bebelus sau un copil care a inghitit ceva daunator
Sursa video: British Red Cross
8. Primul ajutor in caz de stop cardio respirator la bebelus
Daca bebelusul nu se misca si nu reactioneaza cand este chemat sau cand este gadilat in talpa, inseamna ca nu raspunde la stimuli.
In acest caz, verifica-i respiratia! Inclinandu-i capul catre spate, pentru a-i deschide astfel caile aeriene, ii vei simti respiratia pe obraz. Vei sti ca nu respira din faptul ca pieptul si abdomenul nu se misca si nici nu ii poti auzi si simti respiratia.
Spune unei a doua persoane sa sune la 112!
Fa-i cinci insuflatii salvatoare: inclina-i capul catre spate, acopera-i gura si nasul cu gura ta si sufla de cinci ori, ridicandu-ti capul dupa fiecare insuflatie.
Fa-i 30 de compresii: apasa ferm in mijlocul pieptului bebelusului cu doua degete astfel incat pieptul sa se comprime si elibereaza.
Fa-i doua insuflatii. Continua cu cele 30 de compresii si doua insuflatii salvatoare pana cand vin ajutoare.
Urmareste cum poti ajuta un bebelus care nu raspunde la stimuli si nu respira
Sursa video: British Red Cross
9. Primul ajutor in caz de stop cardio respirator la copil
In cazul in care copilul nu se misca si nu reactioneaza cand este chemat sau cand este strans de umeri, inseamna ca nu raspunde la stimuli.
In acest caz, verifica-i respiratia! Inclinandu-i capul catre spate, pentru a-i deschide astfel caile aeriene, ii vei simti respiratia pe obraz. Vei sti ca nu respira din faptul ca pieptul si abdomenul nu se misca si nici nu ii poti auzi si simti respiratia.
Spune unei a doua persoane sa sune la 112!
Fa-i cinci insuflatii salvatoare: inclina-i capul catre spate, acopera-i etans gura cu propria ta gura si penseaza-i nasul. Sufla de cinci ori in gura copilului, ridicand capul dupa fiecare insuflatie.
Fa-i 30 de compresii: apasa ferm in mijlocul pieptului copilului cu o mana astfel incat pieptul sa se comprime si elibereaza.
Fa-i doua insuflatii. Continua cu cele 30 de compresii si doua insuflatii salvatoare pana cand vin ajutoare.
Urmareste cum poti ajuta un copil care nu raspunde la stimuli si nu respira
Sursa video: British Red Cross
10. Primul ajutor in caz de febra
In aceste circumstante, bebelusul sau copilul are o temperatura ridicata (peste 37°C). Pielea este adesea rosie si fierbinte. Transpira excesiv.
Verifica-i temperatura folosind un termometru.
Redu-i temperatura: indeparteaza imbracamintea in exces si da-i sa bea lichide precum apa sau suc diluat. Aceste actiuni vor ajuta la racirea si hidratarea corpului. Nu ocoperi copilul cu paturi deoarece acestea mentin temperatura ridicata.
Administreaza-i doza recomandata de sirop cu paracetamol.
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un bebelus sau un copil care are febra.
Sursa video: British Red Cross
11. Primul ajutor in caz de convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt cauzate de febra sau temperatura ridicata.
Bebelusul sau copilul va avea contractii bruste si incontrolabile ale muschilor si febra. Miscarile convulsive pot dura uneori cateva minute bune.
Protejeaza-l sa nu se raneasca dar nu ii restrange miscarile! Pune o patura sau orice articol de imbracaminte sub capul bebelusului sau copilului pentru a il proteja.
Indeparteaza imbracamintea in exces pentru a ajuta corpul sa se raceasca.
Cand convulsiile au luat sfarsit, ajuta-l sa se intoarca pe o parte. Capul trebuie inclinat catre spate. Aceste actiuni il vor ajuta sa respire mai bine.
Daca simptomele continua sau daca este prima lor convulsie, suna la 112!
Urmareste videoclipul care te invata cum poti ajuta un bebelus sau un copil care are convulsii febrile.
Sursa video: British Red Cross
Invata primul ajutor pentru viata de zi cu zi!
Pentru a va inscrie la acest curs practic, completati formularul de mai jos sau contactati direct filiala de Cruce Rosie din judetul sau sectorul dumneavoastra.