Prim Ajutor

Plagi cu corpi straini

Puncture wound

Ce observi?

• victima prezinta o rana in care exista un obiect strain (de exemplu, o bucata de sticla sau de metal, un cutit)
Ce trebuie facut?
• asigura-te de faptul ca nu intri in contact cu sangele victimei. Spala-te pe maini si pune-ti manusi
• lasa obiectul care este infipt in rana acolo unde se gaseste! Orice incercare de a-l scoate poate cauza vatamari suplimentare. Exceptia de la regula o reprezinta cazul in care este vorba despre un ciob mic sau despre o aschie.
• asigura-te ca obiectul in cauza nu se misca. Vei afla cum sa faci acest lucru pe baza tehnicii denumite Cum sa impiedici un obiect strain sa se miste in rana
• transporta victima la un specialist.

 

TEHNICA: CUM SA IMPIEDICI UN OBIECT STRAIN SA SE MIŞTE IN RANA

1. Aplica comprese sterile pe ambele parti ale obiectului. Sustine corpul strain cu fese intregi aplicate de o parte si de alta a acestuia.

2. Imobilizeaza fesele de sustine si corpul strain cu un bandaj fara sa se exercite presiune pe corpul strain. Daca corpul strain trece dintr-o parte in alta a organismului stabilizeaza-l si la iesire.

3. Daca obiectul este atat de mare, incat nu poate fi acoperit (daca este vorba, de exemplu, despre un cutit), dispune bandajul in jurul obiectului, lasand parte din el sa iasa din rana.

Foreign object 1Foreign object 2Foreign object 3Foreign object 4

Aplicatia de Prim Ajutor

Aplicatia Prim Ajutor ofera gratuit sfaturi simple, usor de pus in aplicare de catre orice persoana, indiferent de varsta sau de competente