Curiozitatea copiilor/bebelușilor de a descoperi mediul înconjurător poate fi, de multe ori, periculoasă. Din acest motiv, adulții în grija cărora se află ar trebui să știe să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Copilul este diferit în fiecare etapă de dezvoltare și, din acest motiv, părinții se pot confrunta cu diferite probleme. Copiii nu sunt adulți în miniatură, așadar nu de fiecare dată toate manevrele care pot fi aplicate în cazul adulților sunt aplicabile și în cazul copiilor.
Fii încrezător că poți ajuta un bebeluș sau un copil într-o situație de urgență! Învață aceste tehnici de prim-ajutor care sunt de altfel foarte simple și de multe ori salvatoare de viață!
Învață să acorzi primul ajutor bebelușului sau copilului tău!
1. Primul ajutor în caz de reacție alergică
Bebelușul sau copilul poate dezvolta o erupție cutanată, poate prezenta senzație de mâncărime și umflături pe mâini, picioare și/sau față. Respirația va fi adesea îngreunată.
Sună imediat la 112 daca observi simptomele de mai sus!
Dacă îți cunoști copilul cu o anumită alergie, iar acesta prezintă semne de șoc anafilactic (umflarea feței, ochilor, buzelor, limbii, respirație șuierătoare), poți folosi epipenul (autoinjector) pentru administrarea unei doze de adrenalină.
Nu este recomandată folosirea epipenului în cazul sugarilor cu greutatea mai mică de 7,5 kg decât în cazul în care viața îi este pusă în pericol și sub controlul medicului.
Calmează copilul în așteptarea ambulanței! Spune echipajului de pe ambulanță că ai folosit autoinjectorul.
Urmărește videoclipul care te învață cum să ajuți un copil cu reacție alergică severă!
2. Primul ajutor în caz de hemoragie
Pune presiune pe rană cu orice obiect ai la îndemână care ar putea încetini sau opri fluxul sangelui!
Sună imediat la 112!
Menține presiunea pe rană până ajunge ambulanța!
Urmărește videoclipul care te învață cum să ajuți un bebeluș sau un copil cu hemoragie!
3. Primul ajutor în caz de fractură osoasă
Un bebeluș sau un copil ce a suferit o fractură osoasă simte o durere intensă și stă întins într-o poziție nefirească.
În acest caz, sprijină rana cu diverse articole de îmbrăcăminte pentru a preveni mișcările inutile. Nu folosi atele!
Sună la 112 cât de repede poți!
Continuă să sprijini rana până vin ajutoare.
Urmărește acest videoclip despre cum poți ajuta un bebeluș sau un copil cu fractură osoasă!
4. Primul ajutor în caz de arsură
Răcește zona arsă sub jet de apă rece pentru cel puțin 10 minute, ideal 20 minute. Răcirea zonei reduce durerea, inflamația și formarea bășicilor.
După ce zona arsă a fost răcită, acoper-o cu o pungă de plastic curată sau o cârpă udă.
Această acțiune previne infecția menținând zona curată. Plasticul nu are aderență și reduce durerea prin faptul că împiedică aerul să intre în contact cu suprafața pielii.
Sună la 112 cât de repede poți!
Urmărește videoclipul care te învață cum poti ajuta un bebeluș sau un copil cu arsură cutanată!
5. Primul ajutor în caz de obstrucție de cale aeriană la bebeluș
Un bebeluș (0-12 luni) care se îneacă nu mai poate plânge, tuși, respira sau produce zgomote, fața lui devenind albastră.
Dă bebelușului cinci lovituri interscapulare (între omoplați): ține bebelușul cu fața în jos pe coapsa ta, susținându-i maxilarul cu mâna ta, având grijă să nu îi acoperi nasul și gura cu mâna. Ai grijă să aibă capul ușor aplecat în jos!
Verifică după fiecare lovitură dacă obiectul cu care s-a înecat a fost eliminat. Dacă nu a eliminat mâncarea/jucăria, treci la pasul următor!
Apasă de cinci ori pe pieptul bebelușului: întoarce bebelușul cu fața în sus, având grijă să îi susții capul și coloana. Plasează două degete în mijlocul pieptului, pe osul stern. Apasă de cinci ori pe pieptul bebelușului, într-o mișcare ascendentă.
Continuă ciclurile de lovituri interscapulare și apăsări pe piept până când blocajul este eliminat, până când vin ajutoare sau bebelușul nu mai raspunde (moment în care trebuie să începi manevrele de resuscitare ).
Dacă nu poți suna chiar tu la 112, pune pe altcineva să sune!
Urmărește videoclipul care te învață cum poți ajuta un bebeluș care suferă o obstrucție de cale aeriană!
6. Primul ajutor în caz de obstrucție de cale aeriană la copil
Aceste sfaturi privesc copiii (de la 1 an până la pubertate).
Un copil care se îneacă își va tine mâinile la piept sau gât și va fi incapabil să vorbească, să respire sau să tușească.
Dă copilului cinci lovituri interscapulare! Lovește-l ferm, de cinci ori, între omoplați! Loviturile trebuie să fie de jos în sus. Dacă obiectul nu a fost eliminat, treci la pasul următor!
Apasă-l de cinci ori pe abdomen: stai în spatele copilului și apucă-l cu brațele în jurul abdomenului, plasându-le la jumătatea distanței dintre terminarea sternului și ombilic. Plasează-ți pumnul strâns în față. Apasă în interior și în sus.
Continuă ciclurile de lovituri interscapulare și compresii abdominale până când blocajul se elimină, până când vin ajutoare sau până copilul își pierde starea de conștiență.
Dacă nu poți suna chiar tu la 112, pune pe altcineva să sune!
Urmărește videoclipul care te învață cum poți ajuta un copil care suferă o obstrucție de cale aeriană!
7. Primul ajutor în cazul în care bebelușul sau copilul a înghițit o substanță toxică
Substanțe precum medicamentele, produsele de curățenie sau chiar anumite plante de casă pot fi dăunătoare dacă sunt înghițite.
Dacă se întâmplă ca bebelușul sau copilul să înghită astfel de substanțe, stabilește mai întâi ce anume a înghițit, când a înghițit și în ce cantitate.
Sună la 112 cât de repede poți!
Nu îi provoca vomă deoarece poți produce și mai mult rău căilor sale digestive sau poți obstrucționa căile aeriene.
Urmărește videoclipul care te învață cum poți ajuta un bebeluș sau un copil care a înghițit o substanță toxică!
8. Primul ajutor în caz de stop cardio-respirator la bebeluș
Dacă bebelușul nu se mișcă și nu reacționează când este chemat sau când este gâdilat în talpă, înseamnă că și-a pierdut starea de conștiență.
În acest caz, verifică-i respirația! În cazul bebelușilor, osul occipital (osul din spatele capului) este mai mare, așadar poziția lor normală stând pe spate este cu bărbia în piept.
Pentru a-i verifica respirația, poziționează-i un prosop rulat în spatele umerilor pentru a-i aduce capul într-o poziție neutră! Îți vei da seama că se află într-o poziție neutră atunci când nasul, gura și pieptul se află pe aceeași linie.
Ridică-i ușor bărbia fără a-i da capul pe spate, apleacă-te deasupra gurii lui și, pentru maximum 10 secunde, ascultă dacă respiră! Privește pieptul cum se mișcă și simte respirațiile pe obraz!
Dacă nu respiră, spune unei a doua persoane să sune la 112!
Fă-i cinci insuflații salvatoare! Menținând capul în poziție neutră, acoperă-i gura și nasul cu gura ta și suflă de cinci ori, ridicându-ți capul după fiecare insuflație și verificând după fiecare insuflație dacă pieptul se ridică.
Fă-i 30 de compresii! Apasă ferm în mijlocul pieptului bebelușului, cu două degete, cu o frecvență de 100-120 compresii/minut.
Fă-i două insuflații! Continuă cu cele 30 de compresii și două insuflații salvatoare până când vin ajutoare sau până când bebelușul dă semne evidente de viață.
Urmărește cum poți ajuta un bebeluș care nu răspunde la stimuli și nu respiră!
9. Primul ajutor în caz de stop cardio-respirator la copil
În cazul în care copilul nu se mișcă și nu reacționează când este chemat sau când este strâns de umeri, înseamnă că și-a pierdut starea de conștiență.
În acest caz, verifică-i respirația! Înclinându-i capul către spate, pentru a-i deschide astfel căile aeriene, apleacă-te deasupra gurii lui și, pentru maximum 10 secunde, ascultă dacă respiră, privește pieptul cum se mișcă și simte respirațiile pe obraz.
Dacă nu respiră, spune unei a doua persoane să sune la 112!
Fă-i cinci insuflații salvatoare! Înclină-i capul către spate, acoperă-i etanș gura cu propria ta gură și pensează-i nasul. Suflă de cinci ori în gura copilului, ridicând capul după fiecare insuflație!
Fă-i 30 de compresii! Apasă ferm în mijlocul pieptului copilului cu o mână, cu o frecvență de 100-120 de compresii/minut.
Fă-i două insuflații! Continuă cu cele 30 de compresii și două insuflații salvatoare până când vin ajutoare sau până când va da semne evidente de viață.
Urmărește cum poți ajuta un copil care nu răspunde la stimuli și nu respiră!
10. Primul ajutor în caz de febră
În aceste circumstanțe, bebelușul sau copilul are o temperatură ridicata (peste 37°C). Pielea este adesea roșie și fierbinte. Transpiră excesiv.
Verifică-i temperatura folosind un termometru!
Redu-i temperatura! Îndepărtează îmbrăcămintea în exces și dă-i să bea lichide (apă). Aceste lucruri vor ajuta la răcirea și hidratarea corpului.
Nu ocoperi copilul cu pături, deoarece acestea mențin temperatura ridicată!
Administrează-i doza recomandată de sirop cu paracetamol!
Urmărește videoclipul care te învață cum poți ajuta un bebeluș sau un copil care are febră!
11. Primul ajutor în caz de convulsii febrile
Convulsiile febrile sunt cauzate de febră sau temperatura ridicată.
Bebelușul sau copilul va avea contracții bruște și incontrolabile ale mușchilor.
Mișcările convulsive pot dura uneori câteva minute bune.
Protejează-l să nu se rănească, dar nu îi restricționa mișcările!
Pune o pătură sau orice articol de îmbrăcăminte sub capul bebelușului sau copilului pentru a-l proteja!
Îndepărtează îmbrăcămintea în exces pentru a ajuta corpul să se răcească!
Când convulsiile au luat sfârșit, ajută-l să se întoarcă pe o parte! Capul trebuie înclinat către spate.
Aceste acțiuni îl vor ajuta să respire mai bine. Dacă simptomele continuă sau dacă cel mic este la prima sa convulsie, sună la 112!
Urmărește videoclipul care te învață cum poți ajuta un bebeluș sau un copil care are convulsii febrile!
Învață primul ajutor pentru viața de zi cu zi!
Pentru a te înscrie la acest curs practic, completează formularul de mai jos sau contactează direct filiala de Cruce Roșie din județul sau sectorul în care locuiești!