Cum sa te pregatesti pentru o situatie de urgenta

Sfaturi pentru Cutremur

Incetati orice activitate, adapostiti-va si asteptati. Limitati-va deplasarile in timpul unui cutremur la cativa pasi, pana la un loc sigur.

  1. Daca va aflati in interiorul unei cladiri, adapostiti-va sub o masa rezistenta sau stati aproape de un perete interior. Stati departe de ferestre, usi sau pereti, de orice obiecte care ar putea cadea.
  2. Daca in apropiere nu se afla nicio masa sau un birou, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrucisate si asezati-va intr-un colt mai ferit al incaperii.
  3. Daca sunteti afara, indepartati-va de cladiri, semafoare si de firele electrice.
  4. Daca locuiti intr-un bloc sau in orice alta cladire cu multe nivele luati in considerare urmatoarele: deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul. Adapostiti-va sub o masa si stati departe de ferestre si peretii exteriori.
  5. Nu folositi liftul si nici scarile pana nu se opreste cutremurul.
  6. Daca va aflati intr-un vehicul in miscare, opriti cat de repede puteti, in conditii sigure, si ramaneti in interior. Evitati stationarea in apropierea cladirilor, a copacilor sau a firelor electrice.

Daca sunteti blocat sub daramaturi:

  1. Nu aprindeti niciun chibrit sau bricheta.
  2. Nu va miscati dintr-un loc in altul si nu faceti galagie.
  3. Acoperiti-va gura cu o batista sau o haina.
  4. Loviti ritmic o teava pentru a fi localizat de persoanele care participa la operatiunile de salvare; folositi un fluier daca aveti la indemana; strigati numai daca este absolut necesar – in urma strigatului puteti inhala cantitati periculoase de praf.

Aplicatia de Prim Ajutor

Aplicatia Prim Ajutor ofera gratuit sfaturi simple, usor de pus in aplicare de catre orice persoana, indiferent de varsta sau de competente