Cum sa te pregatesti pentru o situatie de urgenta

Sfaturi pentru Accidente tehnologice

Ce sa faceti in timpul unui accident cu substante periculoase

 1. Daca auziti o sirena sau alt semnal de avertizare, urmariti la radio sau TV ultimele informatii sau mesajele transmise de autoritatile din localitatea dvs.
 2. Daca sunteti martorul unui accident, sunati cat mai repede cu putinta la 112 sau la unitatea locala de pompieri pentru a raporta natura si locul accidentului.
 3. Departati-va de locul accidentului si tineti-i pe ceilalti la distanta.
 4. Nu calcati sau nu atingeti substanta varsata. Incercati sa nu inhalati gaze, aburi si fum. Daca este posibil, in timp ce parasiti zona, acoperiti-va gura cu o batista.
 5. Mentineti comunicarea cu victimele accidentului, dar mentineti distanta pana cand substanta periculoasa este identificata.
 6. Incercati sa stati in susul apei, la deal si contra vantului fata de locul accidentului.
 7. Daca vi se cere sa ramaneti in interiorul unei incinte (de exemplu, adaposturi interioare), inchideti ferestrele si usile astfel incat substantele contaminante sa nu poata patrunde.
 8. Astupati spatiile de sub usi si ferestre cu prosoape ude si banda adeziva.
 9. Acoperiti spatiile din jurul ferestrelor, unitatilor de aer conditionat, gurilor de aerisire din baie si bucatarie cu banda adeziva si folie de plastic, hartie cerata sau folie de aluminiu.
 10. Inchideti camerele nelocuite, precum zonele de depozitare, uscatoriile si dormitoarele suplimentare. Inchideti semineurile. Opriti sistemele de ventilatie.
 11. Nu incercati sa ingrijiti victimele unui accident provocat de substante periculoase pana cand substanta nu este identificata si autoritatile nu confirma lipsa pericolului la contactul cu victimele. Indepartati imbracamintea si incaltamintea contaminate si puneti-le intr-o punga de plastic. Spalati victimele care au intrat in contact cu substantele chimice, turnand imediat apa rece pe piele sau ochi timp de cel putin 15 minute, cu exceptia cazurilor in care autoritatile va sfatuiesc sa nu folositi apa pentru indepartarea unor anumite substante implicate.
 12. Aduceti animalele in interior.
 13. Imediat dupa anuntul de adapostire in interior, umpleti cazile sau recipientele mari cu apa din surse aditionale si opriti alimentarea cu apa a casei.
 14. Daca exista posibilitatea sa fi patruns gaze sau vapori in cladire, respirati scurt printr-o batista sau un prosop.
 15. Evitati sa consumati apa sau alimente care ar putea fi contaminate.
 16. Urmariti buletinul de stiri pentru a afla noutati si ramaneti la adapost pana cand autoritatile dau asigurari ca pericolul a trecut.
 17. Autoritatile decid daca este necesara evacuarea, dupa tipul si cantitatea de substanta chimica raspandita. De asemenea, apreciaza cat timp se asteapta sa fie afectata regiunea.
 18. Ascultati la radio sau TV informatii despre rutele de evacuare, adaposturi temporare, mijloace si proceduri.
 19. Urmati rutele recomandate de autoritati – scurtaturile pot sa nu fie sigure. Plecati imediat.
 20. Daca aveti timp, minimizati contaminarea casei inchizand toate ferestrele si astupand gurile de aerisire.
 21. Luati proviziile facute dinainte.
 22. Amintiti-va sa va ajutati vecinii care ar putea avea nevoie de asistenta speciala – copii, batrani si persoane cu dizabilitati.

Ce sa faceti dupa un accident cu substante periculoase

 1. Intoarceti-va acasa cand autoritatile va spun ca pericolul a trecut.
 2. Urmati instructiunile locale privind siguranta hranei si a apei.
 3. Curatati si scapati de reziduuri, respectand recomandarile specialistilor de la inspectoratul pentru situatii de urgenta, privind metodele de curatare.

Aplicatia de Prim Ajutor

Aplicatia Prim Ajutor ofera gratuit sfaturi simple, usor de pus in aplicare de catre orice persoana, indiferent de varsta sau de competente