- Daca se trimite o avertizare de inundatie pentru zona ta, indreapta-te spre un loc inalt si stai acolo.
- Majoritatea zonelor de inundatii sunt cunoscute din anii precedenți. Informeaza-te asupra zonei in care te afli.
- Fii pregatit imediat pentru evacuare.
- Daca in timp ce esti la volan ajungi pe un drum inundat, intoarce-te si gaseste alta cale.
- Stai departe de apele inundatiei. Daca intalnesti un rau unde apa este mai sus de gleznele tale opreste-te, intoarce-te si mergi in cealalta directie. 15 cm de apa curgatoare te pot darama din picioare.
- Daca esti prins pe un drum inundat si apele cresc in continuare in jurul tau, iesi din masina imediat și indreapta-te spre un loc inalt. Majoritatea masinilor pot fi luate de o apa curgatoare cand aceasta depasește jumatate de metru.
- Intoarce-te acasa numai dupa ce autoritatile au declarat zona ca fiind sigura.
- Nu folosi apa care s-ar putea sa fie contaminata la spalatul vaselor, dintilor, prepararea mancarii, spalat pe maini, gheata sau hrana pentru bebelusi.
Ce sa faceti in timpul unui accident cu substante periculoase:
- Daca auziti o sirena sau alt semnal de avertizare, urmariti la radio sau TV ultimele informatii sau mesajele transmise de autoritatile din localitatea dvs.
- Daca sunteti martorul unui accident, sunati cat mai repede cu putinta la 112 sau la unitatea locala de pompieri pentru a raporta natura si locul accidentului.
- Departati-va de locul accidentului si tineti-i pe ceilalti la distanta.
- Nu calcati sau nu atingeti substanta varsata. Incercati sa nu inhalati gaze, aburi si fum. Daca este posibil, in timp ce parasiti zona, acoperiti-va gura cu o batista.
- Mentineti comunicarea cu victimele accidentului, dar mentineti distanta pana cand substanta periculoasa este identificata.
- Incercati sa stati in susul apei, la deal si contra vantului fata de locul accidentului.
- Daca vi se cere sa ramaneti in interiorul unei incinte (de exemplu, adaposturi interioare), inchideti ferestrele si usile astfel incat substantele contaminante sa nu poata patrunde.
- Astupati spatiile de sub usi si ferestre cu prosoape ude si banda adeziva.
- Acoperiti spatiile din jurul ferestrelor, unitatilor de aer conditionat, gurilor de aerisire din baie si bucatarie cu banda adeziva si folie de plastic, hartie cerata sau folie de aluminiu.
- Inchideti camerele nelocuite, precum zonele de depozitare, uscatoriile si dormitoarele suplimentare. Inchideti semineurile. Opriti sistemele de ventilatie.
- Nu incercati sa ingrijiti victimele unui accident provocat de substante periculoase pana cand substanta nu este identificata si autoritatile nu confirma lipsa pericolului la contactul cu victimele. Indepartati imbracamintea si incaltamintea contaminate si puneti-le intr-o punga de plastic. Spalati victimele care au intrat in contact cu substantele chimice, turnand imediat apa rece pe piele sau ochi timp de cel putin 15 minute, cu exceptia cazurilor in care autoritatile va sfatuiesc sa nu folositi apa pentru indepartarea unor anumite substante implicate.
- Aduceti animalele in interior.
- Imediat dupa anuntul de adapostire in interior, umpleti cazile sau recipientele mari cu apa din surse aditionale si opriti alimentarea cu apa a casei.
- Daca exista posibilitatea sa fi patruns gaze sau vapori in cladire, respirati scurt printr-o batista sau un prosop.
- Evitati sa consumati apa sau alimente care ar putea fi contaminate.
- Urmariti buletinul de stiri pentru a afla noutati si ramaneti la adapost pana cand autoritatile dau asigurari ca pericolul a trecut.
- Autoritatile decid daca este necesara evacuarea, dupa tipul si cantitatea de substanta chimica raspandita. De asemenea, apreciaza cat timp se asteapta sa fie afectata regiunea.
- Ascultati la radio sau TV informatii despre rutele de evacuare, adaposturi temporare, mijloace si proceduri.
- Urmati rutele recomandate de autoritati – scurtaturile pot sa nu fie sigure. Plecati imediat.
- Daca aveti timp, minimizati contaminarea casei inchizand toate ferestrele si astupand gurile de aerisire.
- Luati proviziile facute dinainte.
- Amintiti-va sa va ajutati vecinii care ar putea avea nevoie de asistenta speciala – copii, batrani si persoane cu dizabilitati.
Ce sa faceti dupa un accident cu substante periculoase
- Intoarceti-va acasa cand autoritatile va spun ca pericolul a trecut.
- Urmati instructiunile locale privind siguranta hranei si a apei.
- Curatati si scapati de reziduuri, respectand recomandarile specialistilor de la inspectoratul pentru situatii de urgenta, privind metodele de curatare.
- Alunecarile de teren se intampla in general in zonele in care au mai avut loc. Aflati mai multe despre riscul alunecarilor de teren in zona voastra.
- Aflati mai multe despre masurile imediate de urgenta locale si despre planurile de evacuare.
- Fiti atenti la modul in care se aduna apa de pe versantii din apropierea casei voastre, mai ales in cazul in care se imbina cu apa de ploaie.
- Solul puternic saturat este foarte sensibil la aluviuni si la fluxurile de moloz.
- Fluxurile de moloz si alte alunecari de teren pe drumuri sunt frecvente in timpul ploilor abundente.
- Ascultati sunetele neobisnuite care ar putea indica teren in miscare, cum ar fi copaci in cadere sau bolovani rostogoliți.
- Daca sunteti in apropierea unui rau sau canal, fiti atenti la orice crestere sau scadere brusca a debitului de apa si observati daca se schimba apa de la clar la tulbure. Astfel de modificari ar putea insemna ca este activitate a fluxului de moloz in amonte si trebuie sa va pregatiti sa parasiti casa.
- Stati departe de zona afectata pana cand autoritatile locale declara zona sigura.
- Replantați copaci pe solul deteriorat cat mai curand posibil, deoarece eroziunea cauzata de pierderea solului poate produce noi inundatii.
- Imbracati-va in mai multe straturi de haine usoare, purtati manusi cu un deget si o caciula (preferabil una care va acopera urechile).
- Izolati-va casa prin instalarea de obloane sau acoperirea ferestrelor cu plastic la interior, pentru a mentine aerul rece afara.
- Pregatiti-va vehiculul pentru iarna si pastrati rezervorul plin. Un rezervor plin va va proteja combustibilul de inghet.
- Mentineti echipamentele de incalzire si cosurile de fum curate si verificati-le in fiecare an.
- Toate echipamentele care functioneaza pe baza de combustibil ar trebui aerisite.
- Niciodata nu folositi un generator, gratar, soba sau alte dispozitive pe baza de benzina, propan, gaz natural sau carbuni in casa, garaj, subsol sau alt spatiu partial inchis. Plasati unitatea afara, departe de ferestre, usi sau alte spatii ce ar putea permite intrarea monoxidului de carbon inauntru.
- Principalele pericole in cazul folosirii de surse alternative pentru electricitate, caldura sau gatit sunt focul, socurile electrice si intoxicarea cu monoxid de carbon.
- Instalati alarme de monoxid de carbon in locatiile principale de la fiecare nivel al locuintei voastre pentru prevenirea din timp, in caz de acumulari de monoxid de carbon.
Incetati orice activitate, adapostiti-va si asteptati. Limitati-va deplasarile in timpul unui cutremur la cativa pasi, pana la un loc sigur.
- Daca va aflati in interiorul unei cladiri, adapostiti-va sub o masa rezistenta sau stati aproape de un perete interior. Stati departe de ferestre, usi sau pereti, de orice obiecte care ar putea cadea.
- Daca in apropiere nu se afla nicio masa sau un birou, acoperiti-va fata si capul cu mainile incrucisate si asezati-va intr-un colt mai ferit al incaperii.
- Daca sunteti afara, indepartati-va de cladiri, semafoare si de firele electrice.
- Daca locuiti intr-un bloc sau in orice alta cladire cu multe nivele luati in considerare urmatoarele: deconectati de la curent aparatele electrocasnice, stingeti aragazul. Adapostiti-va sub o masa si stati departe de ferestre si peretii exteriori.
- Nu folositi liftul si nici scarile pana nu se opreste cutremurul.
- Daca va aflati intr-un vehicul in miscare, opriti cat de repede puteti, in conditii sigure, si ramaneti in interior. Evitati stationarea in apropierea cladirilor, a copacilor sau a firelor electrice.
Daca sunteti blocat sub daramaturi:
- Nu aprindeti niciun chibrit sau bricheta.
- Nu va miscati dintr-un loc in altul si nu faceti galagie.
- Acoperiti-va gura cu o batista sau o haina.
- Loviti ritmic o teava pentru a fi localizat de persoanele care participa la operatiunile de salvare; folositi un fluier daca aveti la indemana; strigati numai daca este absolut necesar – in urma strigatului puteti inhala cantitati periculoase de praf.
- Tineti elementele inflamabile la cel putin trei metri distanta de tot ce devine fierbinte, cum ar fi radiatoarele.
- Inchideti incalzitoarele portabile cand iesiti din camera sau cand va culcati.
- Instalati alarme pentru monoxid de carbon in zonele centrale ale fiecarui etaj de-al casei dumneavoastra si in afara dormitoarelor.
- Inlocuiti bateriile din alarmele de fum cel putin o data pe an. Instalati imediat o baterie noua daca o alarma tiuie, avertizandu-va ca bateria este descarcata.
- Asigurati-va ca toti membrii casei stiu doua moduri de a ieși din fiecare camera din locuinta dumneavoastra.
- Invatati-i pe cei din casa sa STEA, sa se INTINDA si sa se ROSTOGOLEASCA in cazul in care hainele lor ar lua foc.
- Daca usile inchise sau clantele sunt fierbinti, folositi o a doua varianta de iesire. Niciodata nu deschideti usile care sunt fierbinti la atingere.
- Tarati-va sub nivelul fumului.
- Daca fumul, caldura sau flacarile va opresc iesirea, stati in camera cu usa inchisa. Asezati un prosop ud sub usa si sunati la pompieri sau la 1-1-2.
- Utilizati un stingator portabil DOAR daca ati fost antrenat de pompieri, sau daca focul este mic iar camera nu este umpluta de fum.
- Ramaneti in casa si limitati expunerea la soare.
- Ideal ar fi sa locuiti la etajele inferioare, in cazul in care nu aveti sistem de aer conditionat.
- Petreceti-va cea mai mare parte a zilelor calduroase in cladiri publice precum biblioteci, scoli, teatre, centre comerciale, etc.
- Mancati regulat, echilibrat si usor.
- Evitati utilizarea sarii. Beti multa apa.
- Persoanele care au epilepsie, sufera de inima, rinichi sau ficat, sunt restrictionate de la utilizarea lichidelor ori au probleme de retinere a lichidelor trebuie sa consulte un medic inainte de a creste aportul acestora. Limitati consumul de bauturi alcoolice.
- Purtati haine usoare, racoroase, colorate deschis care acopera cat mai mult pielea.
- Protejati-va fata si capul purtand o palarie cu boruri largi.
- Nu lasati niciodata copiii sau animalele singure in autovehicule inchise.
- Evitati muncile extenuante in partea cea mai calduroasa a zilei.
- Utilizati un sistem de contact permanent cu o alta persoana si luati pauze frecvente.
Trusa personala pentru utilizare in caz de dezastru

Lanterna cu baterii de rezerva
Folositi lanterna pentru a va orienta atunci cand s-a intrerupt lumina. In caz de urgenta, nu folositi lumanari sau orice alta flacara deschisa ca sursa de lumina.
Aparat radio cu baterii
In situatii de urgenta, vestile cu privire la cursul evenimentelor circula cu rapiditate. Stirile de la radio va vor da informatii despre zonele cele mai afectate. Atentie: improspatati bateriile/acumulatorii pentru a asigura functionarea aparatelor la nevoie.
Hrana
Este recomandat sa aveti suficiente alimente neperisabile cel putin pentru o zi (trei mese). Alegeti alimente care nu necesita pastrare in frigider, preparare sau gatire si pentru care sa nu aveti nevoie de apa.
Va sugeram:
- conserve de carne, de fructe si de legume;
- sucuri in recipiente de aluminiu;
- alimente cu continut energetic ridicat (batoane energetice, ciocolata etc).
Apa
Este recomandat sa aveti cel putin trei litri si jumatate de apa la indemana de persoana sau chiar o cantitate mai mare, in cazul in care luati medicamente dupa care trebuie sa beti apa sau care provoaca sete. Pastrati apa in recipiente de plastic precum cele folosite pentru bauturile racoritoare.
Evitati folosirea recipientelor care se pot descompune sau sparge, cum ar fi cutiile de carton pentru lapte sau recipientele de sticla. Este recomandat sa aveti depozitata apa imbuteliata, aflata in termen de garantie.
Medicamente
Includeti in trusa medicamentele uzuale pe care le luati fara reteta, inclusiv analgezice, medicamente pentru stomac etc. Daca folositi medicamente pentru boli cronice, care se elibereaza doar pe reteta, pastrati o rezerva pentru cel putin trei zile.
Consultati-va cu medicul sau farmacistul pentru a afla care sunt conditiile in care trebuie pastrate aceste medicamente si stabiliti un loc fix de depozitare. Puteti realiza un astfel de stoc atat la domiciliu, cat si la locul de munca.
Trusa de prim ajutor
Este bine sa aveti in trusa urmatoarele materiale de baza:
- bandaje adezive de marimi diferite;
- fese sterile;
- rola de tifon pentru fixare;
- rola de leucoplast;
- servetele de maini, impregnate cu germicid sau cu substanta pentru spalat pe maini fara apa, pe baza de alcool;
- manusi medicale de protectie;
- foarfece (mici, personale);
- servetele de protectie pentru efectuarea respiratiei gura-la-gura (in lipsa, se pot folosi comprese sterile sau batiste curate);
- alcool medicinal;
- apa oxigenata.
Instrumente si alte obiecte
- patura si/sau sac de dormit;
- echipament impermeabil;
- farfurii si pahare de unica folosire, tacamuri din plastic;
- un dispozitiv de desfacut conserve (nu unul electric);
- obiecte de igiena personala, inclusiv o periuta de dinti, pasta de dinti, pieptene, perie, sapun si obiecte de igiena feminina;
- pungi de plastic si sfoara pentru legat;
- includeti cel putin un schimb complet de haine si lenjerie de corp, inclusiv o bluza cu maneca lunga si pantaloni lungi, cat si ghete sau pantofi inchisi;
- daca purtati ochelari, pastrati la locul de munca o pereche de rezerva, alaturi de celelalte obiecte de folosit in caz de dezastru;
- bani, in numerar si carduri;
- hartie, creion;
- ace, ata;
- harta a zonei;
- fluier.
Alte sfaturi
- patura si/sau sac de dormit;
- echipament impermeabil;
- farfurii si pahare de unica folosire, tacamuri din plastic;
- un dispozitiv de desfacut conserve (nu unul electric);
- obiecte de igiena personala, inclusiv o periuta de dinti, pasta de dinti, pieptene, perie, sapun si obiecte de igiena feminina;
- pungi de plastic si sfoara pentru legat;
- includeti cel putin un schimb complet de haine si lenjerie de corp, inclusiv o bluza cu maneca lunga si pantaloni lungi, cat si ghete sau pantofi inchisi;
- daca purtati ochelari, pastrati la locul de munca o pereche de rezerva, alaturi de celelalte obiecte de folosit in caz de dezastru;
- bani, in numerar si carduri;
- hartie, creion;
- ace, ata;
- harta a zonei;
- fluier.