0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
0

ani de umanitate

Caută
Close this search box.
Emblema CR

Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata in 1863, cu rolul de a proteja unitatile sanitare si actiunile umanitare pe timp de conflict armat.

Crucea Rosie nu are conotatii religioase. Semnul reprezinta reversul steagului elvetian si a fost adoptat in semn de respect pentru initiatorul Miscarii Internationale de Cruce Rosie, Henry Dunant, un om de afaceri elvetian.

Emblema unei cruci rosii pe fond alb a fost adoptata de Conferinta Internationala din 1863 ca semn distinctiv pentru societatile voluntare care asistau soldatii raniti. La randul sau, Conferinta Diplomatica din 1864 a adoptat acest semn in prima Conventie de la Geneva, ca semn distinctiv pentru serviciile medicale militare. Ideea care a condus la adoptarea emblemei de cruce rosie a fost de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta.

In prezent, folosirea emblemei de catre Societatile Nationale este guvernata de „Regulamentul privind folosirea emblemelor de cruce rosie si semiluna rosie de catre Societatile Nationale”. Acest regulament, adoptat la Budapesta, in noiembrie 1991, a intrat in vigoare in anul 1992.

Emblema  este un simbol care fie confera protectie, fie indica apartenenta la Miscare. Fiecare stat parte la Conventiile de la Geneva are obligatia de a adopta masuri care sa previna si sa pedepseasca, in permanenta, orice folosire abuziva a emblemei. In special, statele trebuie sa adopte masuri legislative pentru protejarea emblemei de Cruce Rosie.  

Cine are dreptul sa foloseasca emblema

  • Folosirea protectoare pe timp de conflict (la dimensiuni mari) – semnaleaza combatantilor ca personalul medical al fortelor armate, voluntarii Societatilor Nationale, unitatile sanitare, mijloacele de transport sunt protejate de Conventiile de la Geneva si protocoalele lor aditionale. In acest caz au voie sa foloseasca emblema: personalul medical si religios al fortelor armate; unitatile medicale ale fortelor armate si mijloacele lor de transport; unitatile medicale si mijloacele de transport ale Societatilor Nationale de Cruce Rosie/Semiluna Rosie auxiliare unitatilor medicale ale fortelor armate;
  • Folosirea indicatoare pe timp de pace (la dimensiuni mici) – semnifica faptul ca o persoana sau un obiect are legatura cu Miscarea Internationala de Cruce Rosie/Semiluna Rosie (o Societate Nationala, Comitetul International al Cruci Rosii, Federatia internationala a Societatilor Nationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie). in acest caz au voie sa foloseasca emblema: Societatile Nationale, CICR, Federatia.

Folosirea abuziva a emblemei

Imitatia este folosirea unui semn care prin forma si/sau culoare poate crea confuzie cu emblema de cruce rosie / semiluna rosie.

Uzurparea

  • folosirea de catre grupuri de persoane neautorizate (farmacii, medici, ONG-uri, societati comerciale, etc.);
  • folosirea de catre persoane autorizate, dar care o folosesc in interes propriu si nu in interes de serviciu.

 

Perfidia este folosirea in timp de razboi pentru a ascunde combatanti sau echipament militar – crima de razboi.

Fiecare om poate ocroti emblema si intari valoarea ei protectoare. Contribuiti la protejarea emblemei, pentru ca intr-o zi v-ar putea salva viata!

Protectia emblemei in Romania

Legea nr. 139/1995 a Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, modificata prin Legea 524/2004, prevede in art. 5 ca, in timp de pace, emblema Crucii Rosii poate fi folosita doar de Crucea Rosie Romana, sau, cu acordul acesteia si in cazuri restrictiv prevazute, de terti. Codul Penal al Romaniei sanctioneaza, in art. 476, folosirea emblemei sau a denumirii de Crucea Rosie sau a unei imitatii a acestei embleme ori denumiri.

Daca sunteti martorii unui abuz de emblema, contactati Sediul Central al Crucii Rosii Romane sau luati legatura cu filiala de Cruce Rosie de la dvs din oras/judet!

Sari la conținut