Curs de surori voluntare de Cruce Roșie
Primul curs de pregatire a surorilor voluntare de Cruce Rosie a fost organizat in 1877 in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti. De atunci, mii de persoane, in majoritate femei, au absolvit acest curs, invatand procedurile de ingrijire a celor care au o suferinta sau sunt in incapacitate de a se ajuta singuri.
Cursul dureaza un an (280 de ore) si consta in pregatire teoretica si practica. Practica se realizeaza in spitalele zonale.
Dupa testarea finala, absolventele vor primi Diploma ce le atesta calificarea ca surori de Cruce Rosie, un manual cu suportul de curs, cu notiuni in domeniul ingrijirii bolnavului si acordare prim ajutor. Diploma este recunoscuta de Crucea Rosie in spatiul european.
Scopul initial al organizarii acestui curs a fost acela de a pregati personal civil auxiliar al serviciului sanitar al armatei care, pe timp de conflict armat, sa ofere un sprijin calificat la ingrijirea ranitilor. Cu vremea, paleta serviciilor s-a diversificat, surorile voluntare de Cruce Rosie fiind antrenate si la alte activitati cu caracter umanitar: ocrotirea orfanilor, organizarea de cantine sociale, sprijinirea refugiatilor de razboi, a sinistratilor catastrofelor naturale, ca si sustinerea campaniilor de combatere si prevenire a unor epidemii.
Figuri luminoase de femei care au marcat istoria rastimpului parcurs au imbracat uniforma alba cu emblema Crucii Rosii. Printre acestea s-au distins personalitati cum au fost Regina Maria, ocrotitoarea Crucii Rosii Romane, care, in timpul primului razboi mondial, ea insasi imbracata cu uniforma de infirmiera de Cruce Rosie, inspecta pe front sau in spatele frontului spitalele de campanie, interesandu-se personal de felul in care erau ingrijiti ranitii, si Hortensia Papadat-Bengescu, ilustra scriitoare din prima jumatate a secolului XX.
Eroismul de care au dat dovada surorile voluntare ale Crucii Rosii Romane a fost rasplatit cu acordarea in 1931, pentru prima oara, a prestigioasei Medalii „Florance Nightingale” romancelor Elena Mihailescu, Constanta Tanasov si Zoe Georgescu, pentru activitatea deosebita depusa in timpul primului razboi mondial si in anii ce i-au urmat. Alte doua romance, Elena Zeleniuc (Nichita) si Ioana Cruceanu, au fost distinse de catre Comitetul International al Crucii Rosii cu aceeasi stralucitoare medalie, pentru fapte de daruire exceptionala in timpul razboiului din Coreea.