Ucraina dupa 2 ani…
24 februarie 2022. Pentru vecinii noștri din Ucraina, este data la care totul s-a schimbat. Liniștea, bucuria, normalitatea, casele în care locuiau, locurile dragi și țara lor, așa cum le știau, au devenit, peste noapte, o amintire. Puternică și prezenta zi de zi, în suflet și în fiecare gând.
Au trecut doi ani de atunci și în acest timp drama lor și proporțiile dezastrului, privite din exterior, s-au estompat. În interior, însă, situația de criză persista, odata cu neajunsurile, nedreptatea și vulnerabilitatea celor nevoiți să lase în urmă tot ce știau și să o ia de la capat, înfruntând nenumarate temeri, griji și bariere.
În fața acestei realitați copleșitoare, este vital sa continuăm sa fim solidari și sa oferim sprijinul necesar celor care au fost afectați de acest conflict devastator. Umanitatea nu cunoaște granițe, iar angajamentul nostru față
de principiile umanitare trebuie sa fie de neclintit. Este nevoie de eforturi comune pentru a aduce speranță și ajutor acolo unde necesitatea le impune.
Ce face acum Crucea Roșie Română pentru a ajuta cetățenii ucraineni?
Crucea Roșie Română a intervenit de urgență cu resurse materiale, umane, financiare și logistice.
Activitățile umanitare implementate de Crucea Roșie Română urmăresc permanent două obiective: de ajutorare a cetățenilor ucraineni ajunși pe teritoriul României și sprjinirea celor rămași în Ucraina.
- 1.313.520 de cetățeni ucraineni asistați de Crucea Roșie Română în perioada 2022 – 2023;
- Sprijin oferit de Crucea Roșie centrelor de cazare sau în punctele de tranzit: hrană, apă, produse de igienă, materiale sanitare, cazarmament în valoare de 2.736.937 euro. Beneficiari: 50.530 de persoane;
- Peste 250.000 de persoane au beneficiat de informare și asistență umanitară în toate punctele de frontieră, aeroporturi și gări din România. Serviciile oferite: direcționarea fluxurilor de persoane în colaborare cu autoritățile locale, suport psihologic, prim ajutor, restabilirea legăturilor de familie, oferirea de produse de primă necesitate;
- Asistarea umanitară directă și servicii de integare socială prin asigurare periodică de alimente greu perisabile, hrană caldă, produse de igienă și îmbrăcăminte, activități de socializare și educative pentru copii, cursuri de limba română și engleză, sprijin în accesarea unui loc de muncă: 116.152 persoane dintre care aproximativ 40% copii;
- Servicii de sănătate și îngrijire: centre de sănătate, caravane de sănătate, consiliere și sprijin psihologic pentru adulți și copii, prim ajutor psihologic – 19.850 beneficiari în toate județele unde au fost înregistrați cetățeni ucraineni.
- Restabilirea legăturilor de familie: 20.032 beneficiari;
- Asistență oferită cetățenilor ucraineni prin Call Center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană: 64.334 apeluri înregistrate;
- Asistență financiară directă: 26,7 milioane de euro fonduri distribuite către 100.972 cetățeni ucraineni aflați pe teritoriul României;
- Sprijin pentru cetățenii rămași în Ucraina, prin transporturi umanitare periodice efectuate de Crucea Roșie Română la Cernăuți, Ujhorod și Odessa: 614 camioane cu 6.358 tone de produse de strictă necesitate, în valoare de 14.962.105 euro. Beneficiari: 691.650 persoane;
- Resursa umană implicată: 442 de personal angajat al Crucii Roșii Române din care 82 cetățeni din Ucraina;
- 2.890 de voluntari români și 253 voluntari ucraineni.
Intervenția Crucii Roșii Române timp de 24 de luni
Rezultatele campaniei „UMANITATEA NU ARE GRANIȚE” înregistrate până la data de 31 ianuarie 2024
Donații totale în bani de 16.247.241 euro
- donații prin SMS – 211.810 euro
- donațiile online – 684.931 euro
- donații de la alte Societăți Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie: 9.121.926 euro
Donațiile în produse de la persoane fizice și juridice: 12.582.518 euro
Beneficiari
Fonduri distribuite refugiaților ucraineni localizați pe teritoriul României
Programul de asistență financiară
Programul de Asistența Financiara pentru Refugiații Ucraineni, finanțat de Federația Internaționala a Societaților de Cruce Roșie și Semiluna Roșie (IFRC), a reprezentat un efort concentrat pentru a acorda sprijin financiar esențial în mai multe etape.
Asistența financiara în numerar a oferit beneficiarilor posibilitatea de a-și planifica viitorul, de a stabili priorități și de a-și asigura nevoile esențiale ale familiilor lor în conformitate cu preferințele și deciziile personale. Acest sprijin a acoperit o gama variata de nevoi, inclusiv chirie, alimente, educație și îngrijire medicală, contribuind la îmbunatațirea calității vieții pentru cei afectați de criză.
Sprijin pentru civilii rămași pe teritoriul Ucrainei
Convoaiele umanitare ale Crucii Roșii Române au purtat în mai multe rânduri mesajul de solidaritate și de speranță peste graniță, în Ucraina, către civilii ucraineni rămași acasă, în condiții tragice, care aveau nevoie să simtă că nu sunt singuri în fața dramei.
- 614 de camioane trimise în regiunile Cernăuți, Uzhhorod și Odessa cu 6.368 tone de ajutoare, în valoare de 14.962.105 euro. Beneficiari: 691.650 persoane
Direcții de intervenție pentru perioada următoare
Asistență Umanitară și integrare socială:
- Magazine sociale și puncte umaitare
- Centre de Sănătate
- Caravana de Sănătate
- Hub educațional
- Asistență financiară directă;
- Asistență oferită prin cetățenilor ucraineni prin call center la numărul 0374.415.000 în limba română, engleză, rusă și ucraineană;
- Sprijin prin Crucea Roșie Ucraineană pentru cei rămași în țara de origine, prin transporturi umanitare periodice.
Cum puteți ajuta
Conturile campaniei
RO76BRDE410SV07590484100 (lei)
RO12BRDE410SV31714694100 (euro)
RO88BRDE410SV36413794100 (usd)
Deschise la BRD Agenția Piața Romană
Pentru contract de donații, transmiteți e-mail pe adresa: crr@crucearosie.ro
Susțineți programul de asistență umanitară prin:
Nevoile persoanelor afectate
- alimente de bază: mălai, făina de grâu, zahar, ulei, orez, grâu, griş, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaș, lapte praf
- conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot
- paste făinoase, cereale
- produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
- băuturi: ceai, apă, sucuri, cacao, cafea
- apă plată
- dulciuri, printre care biscuiți, napolitane, ciocolată
- Hrană pentru bebeluși, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
- Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nucă, semințe de floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate
- produse îngrijire bebeluși și copii: scutece de unică folosință, șervețele umede, tetine, biberoane, creme, produse de igienă pentru bebeluși, termometre.
- produse de igienă personală – pastă și periuțe de dinți, absorbante, șampon, gel de duș, săpun, șervețele umede, deodorant.
- produsele medicale destinate primului ajutor – bandaje sterile, unguente, plasturi și bandaje articulare.
Unde se pot face donații de produse:
- Alimentele greu perisabile se pot dona în toate magazinele Carrefour din țară, prin programul Banca de Alimente. Coșurile de donații sunt poziționate după casele de marcat și au însemnele Crucii Roșii Române.
- Pentru donații de produse în cantități mari vă rugăm să ne contactați la email:
Email de contact
La doar câteva zile de la izbucnirea conflictului armat în țara natală, Alla și alți conaționali au fost evacuați de urgență din Donbas. Cea mai „fierbinte” zonă a conflictului a devenit un furnicar de oameni speriați care au căutat să se adăpostească de proiectilele care cădeau în jurul lor. „Nu mai puteam sta acasă. Zburau proiectile, clădirile nu mai rezistau. Mi-a fost frică tare”, dezvăluie Alla Harcenko.
Mai întâi a găsit refugiu la o biserică baptistă de la granița cu România, însă a fost convinsă de nașa de botez a fiului ei să vină în România. Natașa e stabilită în țara noastră și s-a luptat să o aducă la Satu Mare. A intrat în țară prin Vama Petea pe 5 aprilie 2022, la aproape o lună și jumătate de la debutul conflictului armat dintre Ucraina și Rusia. Aici, primul cort în care a intrat a fost cel al Crucii Roșii Române. Și, din acel moment, Alla a intrat în cea mai frumoasă familie. Însă, o parte din sufletul ei, fiul cel mare, a rămas în țara natală să contribuie la efortul de apărare. Celălalt băiat, elev în clasa a VIII-a, locuiește cu ea.
„Supraviețuiesc datorită Crucii Roșii Române”, spune femeia. „Când eram în Ucraina mâncam pâine ucraineană și eram recunoscătoare Ucrainei. Acum mănânc pâine românească și sunt recunoscătoare acestei țări, România”, adaugă Alla, cu lacrimi în ochi.
Vezi mărturia ei în clipul de mai jos!
Mărturii
Alla Harcenko – cetățean ucrainean stabilit în Satu Mare
Rodica Borlan – director filiala de Cruce Roșie Satu Mare
Pe 24 februarie 2022, când a început conflictul armat dintre Ucraina și Rusia, Rodica Borlan, directorul filialei de Cruce Roșie Satu Mare, și-a pus echipamentul de Cruce Roșie, a luat apă plată și cornuri și a plecat în misiune. Nu a plecat singură, ci alături de voluntarii de la filială.
„N-o să uit niciodată…”. Deși au trecut doi ani, iar în Vama Petea este liniște acum, Rodica Borlan nu poate uita sentimentele pe care le-a trăit atunci. 37.000 de refugiați au trecut pe lângă ea și tuturor le-a venit în ajutor: alimente, apă, cafea, ceai, cartele SIM, prim ajutor psihologic, jucării pentru copii, pături și lista nu se oprește aici.
„Putem face orice dacă ne pasă!”
La doi ani de la debutul conflictului armat, filiala de Cruce Roșie Satu Mare oferă în continuare sprijin pentru ucraineni. La Centrul de promovare a Sănătății, ei beneficiază de consult medical gratuit, dar și de ajutor psihologic. De la magazinul social, o dată pe lună, primesc pachete cu alimente, produse de igienă și produse sanitare, dar și articole de îmbracăminte.
Află povestea ei mai jos!
Serviciul de Cautari persoane si Restabilire a Legaturilor Familiale – https://familylinks.icrc.org/
Поради з безпеки для сімей / #Тримаємо Сім’ю Разом