Despre Banca de Alimente
In septembrie 2009, pe fondul impactului crizei economice mondiale si al cresterii preturilor la produsele alimentare, Crucea Rosie Romana a lansat proiectul Banca de Alimente, care reprezinta o solutie imediata de ajutorare a persoanelor fara venituri sau cu venituri foarte mici.
Proiectul este o initiativa a Crucii Rosii Romane, preluata dupa modelul unor proiecte similare derulate cu succes, de ani de zile, in tari din Uniunea Europeana, precum si in SUA si Canada.
Timp de 10 ani, proiectul Banca de Alimente a reusit sa ajute cu alimente si tichete sociale peste 200 000 de familii sau persoane singure. Fiecare persoana sprijinita a primit un pachet cu alimente de baza in greutate de 12 kg continand: ulei, zahar, faina, malai, orez, paste fainoase, conserve de carne sau peste, conserve de legume, biscuiti.
2 500 de voluntari, in fiecare an, s-au dedicat acestui proiect prin activitati de promovare, colectare si distribuire de alimente la domiciliul beneficiarilor.
Inceput initial in doar 20 din cele 47 filiale de Cruce Rosie, in prezent, proiectul se deruleaza in 39 filiale de Cruce Rosie, 6 din Bucuresti si 33 de judete din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Olt, Sibiu, Suceava, Satu Mare, Timis, Valcea, Vrancea.
La 10 ani, prima Bancă de Alimente din România se relansează ca Banca pentru Altcineva. O inițiativă care încurajează românii să doneze alimente greu perisabile și bani pentru a pune capăt foamei. Pentru că împreună, putem oferi persoanelor defavorizate șanse reale la o viață normală. Finanțează alimentele. Hrănește un vis.
Parteneri principali: Carrefour Romania și Mega Image sunt partenerii acestui demers încă de la lansarea sa acum 10 ani și continuă să ajute prin semnalizarea la raft a alimentelor potrivite pentru donare și amplasarea de coșuri după casele de marcat, pentru depunerea donațiilor, în fiecare magazin.
Coșurile Băncii de Alimente sunt disponibile în toate magazinele Carrefour și in 59 de magazine Mega Image din București și din țară:https://www.mega-image.ro/foodbanking
Categoriile de produse greu perisabile care pot fi donate sunt:
- Alimente de bază: mălai, făina de grâu, zahar, ulei, orez, grâu, griş, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaş, lapte praf
- Conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot
- Paste făinoase, cereale
- Produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
- Băuturi: ceai, apă, sucuri, cacao, cafea
- Dulciuri, printre care biscuiți, napolitane, ciocolată
- Hrană pentru bebeluşi, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
- Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nucă, seminţe de floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate
Pachetele oferite persoanelor nevoiașe au o greutate standard de 12 kg și conțin 2L ulei, 1 kg zahăr, 2 kg făină, 2 kg mălai, 1 kg orez, 1 pungă paste făinoase, 4 conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiți și alte produse alimentare greu perisabile. Conținutul unui pachet acoperă nevoile de hrană ale unei familii formate din trei membri pentru 1 lună și au o valoare medie de 95 de lei.
Cum functioneaza Banca de Alimente: